Küresel piyaslarda, ABD ekonomisinde 'yumuşak iniş' beklentisi

Geçen hafta ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalması, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceği beklentilerini yeniden güçlendirdi. Bu durum, yatırımcıların ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin gelecek politika adımlarına odaklanmasına neden oldu.
AA
|
06 Mayıs 2024, Pazartesi - 09:19
Küresel piyaslarda, ABD ekonomisinde 'yumuşak iniş' beklentisi

ABD ekonomisindeki gelişmelere ilişkin belirsizlikler, varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Enflasyon endişeleri ve ekonomik aktivitedeki yavaşlama sinyalleri, Fed'in faiz indirimi yapma olasılığına işaret ediyor. 

Özellikle, geçen haftaki istihdam raporunda tarım dışı istihdamın beklentilerin altında gerçekleşmesi, ekonominin soğumakta olduğu yönündeki tahminleri destekledi.

Fed'in faiz indirimine gidebileceği öngörüleri, özellikle eylül ayına odaklanmış durumda. Bu süreçte, para piyasalarında fiyatlamalarda Fed'in politika adımlarına ilişkin belirsizliklerin azalabileceği düşünülüyor.

Cuma günü açıklanan istihdam raporu, tahvil piyasalarında alıcılı bir seyir gösterirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi haftanın ilk işlem gününde yüzde 4,52 seviyesinde bulunuyor.

Altının ons fiyatı, haftaya artışla başlasa da 2.312 dolarda dengeledi. Brent petrolün varil fiyatı ise 83,2 dolarda seyrediyor.

New York borsasında Cuma günü Nasdaq endeksi yüzde 1,99, S&P 500 endeksi yüzde 1,26 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,18 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya pozitif bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında cuma günü pozitif bir seyir izlerken, bu hafta perşembe günü İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) para politikası kararları bekleniyor. BoE'nin politika faizini sabit bırakması beklenirken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek ay faiz indirimlerine başlaması tahmin ediliyor.

Cuma günü, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,51, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,59 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,54 artış kaydederken, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,32 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni haftaya pozitif bir seyirle başladı.

Asya'da ise Japonya ve Güney Kore piyasalarında resmi tatil nedeniyle işlem gerçekleşmedi. Dolar/yen paritesi önemini korurken, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Japon yenine müdahale iddialarını "söylenti" olarak nitelendirdi. Dolar/yen paritesi şu sıralarda yüzde 0,5 artışla 153,92 seviyesinden işlem görüyor.

Çin'de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,9 yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 düşüş kaydetti.

Yurt içinde ise Cuma günü Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi rekor kırdı. Standard and Poor's (S&P) Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya çıkarırken, Dolar/TL cuma günü yatay seyretti ve bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,3480 seviyesinden işlem gördü.

BIST 100 endeksinde 10.300 ve 10.400 seviyeleri direnç, 10.200 ve 10.100 puan destek konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.55 Almanya nisan ayı hizmet sektörü/bileşik PMI

11.00 Euro Bölgesi nisan ayı hizmet sektörü/bileşik PMI

11.30 Euro Bölgesi mayıs ayı Sentix yatırımcı güven endeksi

12.00 Euro Bölgesi mart ayı Üretici Fiyat Endeksi

14.30 Türkiye nisan ayı reel efektif döviz kuru







http://www.ankaramasasi.com/haber/2137021/kuresel-piyaslarda-abd-ekonomisinde-yumusak-inis-beklentisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.