TL'nin reel değeri 2,5 yılın zirvesinde

Nisan ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bazlı reel efektif döviz kuru 59,77 seviyesine yükselerek Türk Lirası'nın reel değerinde Eylül 2021'den beri en yüksek seviyeye ulaştı.
Afife Kaya
|
06 Mayıs 2024, Pazartesi - 22:40
TL'nin reel değeri 2,5 yılın zirvesinde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bazlı reel efektif döviz kuru Nisan ayında 59,77 seviyesine yükseldi. Bu, Türk Lirası'nın reel değerinin Eylül 2021'den bu yana en yüksek noktasına ulaştığını gösteriyor.

Bloomberg'in raporuna göre, Mart ayında reel efektif döviz kuru 58,10 olarak kaydedilmişti. Aynı dönemde Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) bazlı reel efektif döviz kuru endeksi ise 91,64'e yükseldi. Bir önceki ay bu endeks 88,97 seviyesinde bulunuyordu.

Reel efektif döviz kuru, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli olan ülkelerin para birimlerinden oluşan bir sepete göre hesaplanıyor. Bu hesaplamada Türk Lirası'nın ortalama değeri ile nominal efektif döviz kuru arasındaki ilişki dikkate alınıyor. Nominal efektif döviz kurundan nispi fiyat etkileri arındırılarak reel efektif döviz kuruna ulaşılıyor.

TCMB, enflasyon hedeflemesi çerçevesinde TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru üzerinde odaklanıyor. Bu kapsamda, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetleri gibi faktörlerle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuluyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2137125/tlnin-reel-degeri-25-yilin-zirvesinde
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.