Türkiye'nin kredi risk primi rekor düşüşte

Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi, Şubat 2021'den bu yana ilk kez 282 baz puanın altına inerek 281,75 puana geriledi.
Afife Kaya
|
07 Mayıs 2024, Salı - 19:22
Türkiye'nin kredi risk primi rekor düşüşte

Türkiye ekonomisi, son dönemde kredi risk priminde gözle görülür bir düşüş yaşamaya devam ediyor. Şubat 2021'den bu yana ilk kez 282 baz puanın altına inen Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi, 281,75 puana gerileyerek önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings'in, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltmesi ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmesi, ekonomiye duyulan güvenin arttığının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Belirsizliklerin azalması TL varlıklara ilgiyi artırıyor

Türkiye ekonomisindeki belirsizliklerin azalması, yerli ve yabancı yatırımcıların Türk Lirası varlıklara olan ilgisini artırıyor. Bu durum, uluslararası arenada da olumlu karşılık buluyor.

Enflasyonla mücadelede kararlı adımlar atılıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini mayıs sonundan bu yana yüzde 8,50'den yüzde 50'ye yükseltirken, ekonomi yönetimi enflasyonla mücadeledeki kararlılığını ortaya koydu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, artan güven ve öngörülebilirliğin Türkiye ekonomisine dış finansman sağlamayı olumlu etkilediğini belirterek, önemli bir dönüşümün altını çizdi.

Kredi notu artışları devam ediyor

Türkiye'nin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından aldığı not artışları da devam ediyor. S&P'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltmesi ve kredi notu görünümünü "pozitif" olarak koruması, Türkiye'nin ekonomik göstergelerindeki iyileşmeyi yansıtıyor. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's ve Fitch Ratings'in de benzer adımlar atmış olması, Türkiye'nin uluslararası finans piyasalarındaki konumunu güçlendiriyor.

Analistler, enflasyonun düşmesi, cari açığın azalması ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme patikasının oluşması durumunda not artışlarının devam edebileceğini belirtiyor. Moody’s'in 19 Temmuz'daki Türkiye değerlendirmesinde not artışı olabileceği yönündeki öngörüsü, ekonomideki olumlu gelişmelerin devam edeceğine işaret ediyor.

Borsa İstanbul'da rekor yükseliş

Bu olumlu gelişmelerin yansımasıyla Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1'in üzerinde bir artışla 103.375,74 puana ulaşarak rekor kırdı. Bu da yatırımcıların Türkiye ekonomisine duyduğu güvenin somut bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2137288/turkiyenin-kredi-risk-primi-rekor-dususte
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.