Emekliye seyyanen zam planı gündemde

Milyonlarca memur ve emekli, temmuz ayında alacakları zam oranını merakla beklerken, en düşük emekli maaşına seyyanen zam yapılması yönünde hükümet kulislerinde tartışmalar sürüyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş'ın aktardığına göre, hükümetin düşük maaş alan emeklilere 3 bin TL veya 4 bin TL seyyanen zam yapma planı olduğu konuşuluyor. Ancak ekonomi yönetimi enflasyonu düşürme gerekçesiyle bu plana karşı çıkıyor. Ayrıca, asgari ücretin açlık sınırının altında kalması durumunda yasanın ve anayasanın ihlal edildiğini belirten Karakaş, en az yüzde 25 oranında bir zam yapılması gerektiğini vurguladı.
Afife Kaya
|
07 Mayıs 2024, Salı - 20:02
Emekliye seyyanen zam planı gündemde

Memur ve emekliler, temmuz ayında alacakları zam oranını merakla bekliyor. 4 aylık enflasyon farkı yüzde 18,72 olarak belirlenirken, 6 aylık enflasyon farkı için mayıs ve haziran ayı verileri merakla bekleniyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş'ın aktardığı kulis bilgisine göre, hükümetin en düşük emekli maaşına seyyanen zam planı olduğu konuşuluyor. TÜRK-İŞ'in 2024 Nisan ayı açlık sınırını 17.725 TL olarak açıklamasının ardından Karakaş, asgari ücretin açlık sınırının altında olması halinde yasanın ve anayasanın ihlal edildiğini vurguladı.

Kök aylıkları bekleyen 'Sıfır Zam' tehlikesi

SGK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklileri, ocak, şubat, mart ve nisan ayları için enflasyon farkını hak etti. Ancak kök aylıkları 10 bin TL'nin altında olan işçi ve Bağ-Kur emeklileri, sıfır ya da düşük zam alabilirler. Bu durum, emeklilerin alım gücünde ciddi bir düşüşe neden olabilir.

Hükümet çevresinden baskı var

Hükümet çevresinden, düşük maaş alan emeklilere seyyanen zam yapılması yönünde baskı olduğu belirtiliyor. İsa Karakaş'ın kulis bilgilerine göre, hükümet 3 bin TL veya 4 bin TL seyyanen zam yapmayı planlıyor ancak ekonomi yönetimi enflasyonu düşürme gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.

Asgari ücret ve anayasa ihlali

TÜRK-İŞ raporuna göre, 2024 Nisan ayı açlık sınırı 17.725 TL olurken yoksulluk sınırı ise 57.736 TL olarak gerçekleşti. Asgari ücretin açlık sınırının altında kalması durumunda yasanın ve anayasanın ihlal edildiğini belirten Karakaş, asgari ücretin sadece gıda harcamalarını değil, birçok ihtiyacı kapsadığını vurguladı. En az yüzde 25 oranında bir güncelleme yapılması gerektiğini savunan Karakaş, bunun sadece asgari ücret alanları değil, komşu ücret alan milyonlarca kişiyi de kapsayacağını belirtti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2137289/emekliye-seyyanen-zam-plani-gundemde
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.