Türkiye'nin kredi notu artış yolunda

Standard and Poor's Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin kredi notuyla ilgili yapmış olduğu değerlendirmede, ekonomideki sert iniş senaryolarını göz ardı etmediklerini belirtti. Mart ayında Fitch'in not artışının ardından Standard and Poor's da Türkiye'nin kredi notunu 11 yıl aradan sonra B'den B+'ya yükseltti. Gill, Türkiye'deki dolarizasyon trendi ve ekonomik büyüme beklentileri üzerinde durarak, gelecek dönemdeki olası not artışının Türkiye'nin net rezervlerine bağlı olduğunu vurguladı.
Afife Kaya
|
08 Mayıs 2024, Çarşamba - 18:16
Türkiye'nin kredi notu artış yolunda

Standard and Poor's Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye'nin kredi notuyla ilgili değerlendirmesinde, Türkiye'nin net rezervlerine odaklanacaklarını ve ekonomide olası sert iniş senaryolarını göz ardı etmeyeceklerini vurguladı. Fitch'in Mart ayındaki not artışının ardından aynı yönde bir adım da Standard and Poor's'tan (S&P) geldi. S&P, Türkiye’nin kredi notunu 11 yıl aradan sonra B’den B+’ya yükseltti.

Bloomberg HT'ye konuk olan S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye ekonomisine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Gill, Türkiye'deki hane halkında dolarizasyonun arttığını belirtirken, cari açığın milli gelire oranının yüzde 2'nin altına inmesini beklediklerini ifade etti. Gill, Türkiye ekonomisindeki dolarizasyon ve büyüme beklentisi hakkında şunları söyledi: “Büyüme hedeflerimize ve 2024'teki baz etkisini dışarıda bırakırsak, büyümenin yüzde 1,1-1,3 civarında olmasını bekliyoruz. Ekonomi bu kadar dolarize olmuşken, kur şu anda en önemli çıpalardan biri olacak. Dolar/TL'de yıl sonunda 34-35 seviyesini öngörüyoruz.”

Asgari ücrete yönelik değerlendirmede bulunan Gill, geçen yıl yaşanan asgari ücret artışının marjları düşürdüğünü belirtti. Bu yıl hükümetin Türk Lirası'nı istikrarlı tutma çabasında olabileceğini ifade eden Gill, “Baz senaryomuz bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağı yönünde. Bu durum, enflasyon için kritik bir süreci beraberinde getirecek ve 2025’in kur beklentilerini de şekillendirebilecek bir gelişme olacak” dedi.

Gelecek dönemdeki olası not artışı hakkında konuşan Gill, “Bir not artışı daha olması için Türkiye’nin net rezervlerine bakacağız. Türkiye ekonomisinde sert inişi göz ardı etmiyoruz” şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2137425/turkiyenin-kredi-notu-artis-yolunda
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.