Muhammed Muhbir kimdir?

Başkan Ebrahim Raisi'nin 19 Mayıs 2024'teki Varzaqan helikopter kazasında ölümünden bu yana İran'ın cumhurbaşkanı vekili olarak görev yapan İranlı siyasetçi Muhammed Muhbir kimdir?
Suat Mutlu
|
22 Mayıs 2024, Çarşamba - 11:42
Muhammed Muhbir kimdir?

Muhammad Mokhber, 26 Haziran 1955 doğumlu, İranlı bir politikacıdır. 19 Mayıs 2024'te Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi'nin Varzaqan helikopter kazasında ölümünden sonra İran'ın geçici cumhurbaşkanı olarak görev yapmaktadır. Mokhber, aynı zamanda İran'ın birinci cumhurbaşkanı yardımcısı ve Teşhis Konseyi üyesidir. Daha önce, İmam Humeyni'nin Emrini Yürütme Merkezi (EIKO) başkanı, Sina Bankası yönetim kurulu başkanı ve Huzistan Eyaleti vali yardımcısı olarak görev yapmıştır.

Eğitim ve Erken Yaşam Muhammad Mokhber, 1955 yılında Dezful, İran'da doğmuştur. Dinî bir aileden gelen Mokhber, uluslararası hukuk ve yönetim alanlarında iki doktora derecesine sahiptir. Ayrıca yönetim alanında yüksek lisans derecesi bulunmaktadır.

Kariyer Mokhber, İran-Irak Savaşı sırasında Devrim Muhafızları Ordusu'nun tıbbi biriminde subay olarak görev yapmıştır. 1990'larda Dezful Telekomünikasyon'un CEO'su ve Huzistan Eyaleti vali yardımcısı olarak çalışmıştır. 2000'lerden itibaren on yıl boyunca Sina Bankası'nın yönetim kurulu başkanı olmuştur. Daha sonra, Mostazafan Vakfı'nda üst düzey bir yetkili olarak görev yapmış ve 2007 yılında İmam Humeyni'nin Emrini Yürütme Merkezi (EIKO) başkanı olmuştur.

8 Ağustos 2021'de Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi tarafından İran'ın birinci cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanmıştır. Ekim 2022'de, Rusya'nın Ukrayna işgalini desteklemek amacıyla Shahed dronları ve karadan karaya füzeler göndermek için Moskova'ya gönderilmiştir.

Geçici Cumhurbaşkanlığı (2024–günümüz) 19 Mayıs 2024'te Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi'nin ölümünden sonra, Mokhber İran'ın geçici cumhurbaşkanı olarak görevine başlamıştır ve bu görevi 20 Mayıs'ta İran'ın dini lideri Ali Hamaney tarafından onaylanmıştır. Yeni cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılana kadar bu görevde kalacaktır. Mokhber, 22 Mayıs'ta Tahran'da Raisi'nin cenaze törenine katılmıştır.

Yaptırımlar Temmuz 2010'da, Avrupa Birliği Mokhber'i, EIKO'nun başkanı olarak, "nükleer veya balistik füze faaliyetlerine" dahil olduğu iddiasıyla yaptırım listesine dahil etmiştir. 2012'de, Mokhber bu listeden çıkarılmıştır. 2021'de, Mokhber, EIKO'nun rejim muhaliflerinden arazi ve mülkleri gasp etme ve diğer insan hakları ihlalleri nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri tarafından yaptırıma uğramıştır.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2139679/muhammed-muhbir-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.