13 kişiyi asli kusurlu olarak belirleyen yeni bilirkişi raporu sonrası 6 kişi tutuklandı.

İliç’teki Anagold Madencilik’e ait Çöpler Altın Madeni'nin liç sahasında meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili yeni bilirkişi raporu yayımlandı. Raporda, olayın 'iş kazası' olarak nitelendirildiği ve Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci dahil 13 kişinin asli kusurlu sayıldığı belirtildi. Ayrıca, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunda imzası bulunan yetkililer de asli kusurlu olarak değerlendirildi.
Ersin Küçükbarak
|
24 Mayıs 2024, Cuma - 17:07
13 kişiyi asli kusurlu olarak belirleyen yeni bilirkişi raporu sonrası  6 kişi tutuklandı.

İliç'te, halen siyanürlü toprak altında olduğu belirtilen 5 işçiyle ilgili olarak üçüncü bilirkişi raporu hazırlandı. Olayda 9 kişinin hayatını kaybettiğine işaret edilirken, ÇED olumlu raporunda imzası bulunan yetkililer ve 13 kişi asli kusurlu bulundu. Bilirkişiler, 26 kişinin ise tali kusurlu olduğu tespitini yaptı.

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Olayın meydana gelmesinde proje yönetim mekanizmasının doğru şekilde kurulmamış olması, faz 4B olarak kapasite artışına gidilmiş olması, hazırlanan projelerdeki tasarım hataları, işletme aşamasında proje tasarım kriterlerinin yetersiz takibi, uyarı sistemlerinin yetersizliği ve çatlakların uyarı vermesi sonrası etkin bir yönetim sisteminin bulunmaması etkili olmuştur.”

Raporda, olayın çevre kirliliğine de neden olduğu belirtilirken, tasarım ve projelendirme aşamasında yığın liçin duraylılık analizlerinde mevzuat gerekliliklerine uygun verilerin kullanılmadığı, Maden ve Çevre Kanunu kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmediği vurgulandı. Asli sorumlu olarak SSR Global Projeler Başkan Yardımcısı John Harmse gösterilirken, Anagold Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci ile operasyon şefi, işçi sağlığı ve güvenliği müdürü ve çeşitli mühendislerden oluşan 13 kişi de asli kusurlu olarak listelendi.

Olayla ilgili olarak, bilirkişi raporuna dayanarak Anagold Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yalçın Demirci, Operasyon Şefi Fuat Yılmaz, Patlatma Mühendisi Muhammed Kılıç, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Selçuk Çiftlik, Proje Müdürü Shaun Schwartz ve mühendis İshak Aslan tutuklandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2140060/13-kisiyi-asli-kusurlu-olarak-belirleyen-yeni-bilirkisi-raporu-sonrasi-6-kisi-tutuklandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.