'Bataklık Operasyonu' davasında karar çıktı

Ankara'da görülen "Bataklık Operasyonu" davasında, "suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama ve uyuşturucu ticareti" suçlarından yargılanan 73 sanık hakkında beraat kararı verildi. Mahkeme, sanıkların isnat edilen suçları işlediklerini gösterir somut, kesin ve yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatlerine hükmetti. Sanıklardan Servet Daş ise "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefet" suçundan 4 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Kaynak: AA
|
24 Mayıs 2024, Cuma - 20:02
'Bataklık Operasyonu' davasında karar çıktı

Kamuoyunda "Bataklık" adı verilen operasyonda yakalanan ve "suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama ve uyuşturucu ticareti" suçlarından yargılanan 73 sanık hakkında karar verildi. Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, tüm sanıklar beraat etti.

Duruşmaya, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı, bir önceki celsede savcının esasa ilişkin mütalaasını açıkladığını belirterek, sanıklara ve avukatlarına son savunmalarını yapmaları için söz verdi. Sanıklar ve avukatları, önceki savunmalarını tekrarlayarak iddianamede yer alan suçlamaların unsurlarının oluşmadığını ileri sürdü. Avukatlar, müvekkillerinin suçsuz olduğunu belirterek beraat talebinde bulundu.

Beyanların ardından kararını açıklayan mahkeme, örgüt yöneticisi oldukları iddiasıyla yargılanan, aralarında Nejat Daş ve Çetin Gören'in de bulunduğu 7 sanığın "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçundan beraatine hükmetti. Mahkeme ayrıca, bu sanıkların "zincirleme olarak suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" suçundan da beraatine karar verdi. "Suç örgütüne üye olmak" suçundan yargılanan 53 sanık ve "örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmekle" suçlanan 13 sanık hakkında da beraat kararı verildi.

Ancak, sanıklardan Servet Daş, "6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefet" suçundan 4 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sanıkların isnat edilen suçları işlediklerini gösterir somut, kesin ve yeterli delil bulunamadığı gerekçesiyle beraat kararlarını oy birliğiyle aldı.

İddianamede Neler Vardı?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 2 sanık örgüt kurucusu ve elebaşı, 5 sanık örgüt yöneticisi, 53 sanık örgüt üyesi ve 13 sanık örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmekle suçlanmıştı. Örgüt elebaşları olarak gösterilen sanıklar Nejat Daş ve Çetin Gören'in, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" suçlarından cezalandırılması istenmişti. Bu kapsamda, Daş ve Gören'in 450'şer yıldan 1470'er yıla kadar, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmaktan" ise 5'er yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.

İddianamede, "örgüt yöneticisi" olarak gösterilen sanıklar Cemal Deniz Şahan, Perry James Young, Handan Kaymaz, Halil Arslantaş ve Uğur Bülent Göçer'in de aynı suçlardan cezalandırılmaları istenmişti. Sanıklar arasında yer alan eski emniyet müdürü Necmettin Yüksek hakkında da "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" ve "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarından 8 yıl 6 aydan 20 yıla kadar hapis talep edilmişti.

Örgüt kurucusu ve yöneticisi olmakla suçlanan sanıklar Çetin Gören, Nejat Daş, Cemal Deniz Şahan, Faruk İşcan, Handan Kaymaz, Kevork Durna, Mehmet Murat Buldanlıoğlu ve Zülfü Mengan, 8 Eylül 2022'deki duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2140078/bataklik-operasyonu-davasinda-karar-cikti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.