Tarihi eserler Türkiye'ye geri döndü
ABD'de ele geçirilen 14 adet tarihi ve sanatsal eser, Türkiye'ye iade edildi. New York'ta düzenlenen törende Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD yetkilileri bir araya geldi.
Türkevi'nde iade töreni düzenlendi
New York Türkevi'nde gerçekleşen devir teslim törenine, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, New York Başkonsolosu Büyükelçi Muhittin Ahmet Hazal, ABD İç Güvenlik Bakanlığı ve Manhattan Bölge Savcılığı yetkilileri katıldı. Ayrıca, THY New York Müdürü Emre İsmailoğlu ve Türk-Amerikan basın mensupları da törende yer aldı.
Eserlerin iadesi insanlığa katkı sunuyor
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, konuşmasında Boubon Antik Kenti kökenli 1 bronz heykel ve 2 bronz heykel başının dünya arkeoloji literatüründe önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Yazgı, eserlerin iadesinin, sadece tarihi objelerin geri verilmesinden ibaret olmadığını, evrensel kültüre sunduğu katkıyı vurguladı.
Kültürel mirasın önemi
Gökhan Yazgı, "Kültürel miras, farklılıkları kutlamanın ve kucaklamanın en önemli yolu" ifadelerini kullanarak, eser kaçakçılığı yapanlara "asla kaçış yok" mesajı verdi. Amerikalı yetkililere de teşekkür ederek, Türkiye'ye iade edilen eserlerin önemini bir kez daha hatırlattı.
İade edilen eserler arasında önemli bir parça var
Yazgı, özellikle "giyimli bronz kadın heykeli"nin iadesini vurgulayarak, bu eserin ilk kez gün yüzüne çıkarıldığını söyledi. Türkiye'ye iade edilen 14 parça arasında Boubon Antik Kenti'nden çıkan bu bronz heykel başları da bulunuyor.
Başkonsolos Hazal: "Ortak bir miras"
New York Başkonsolosu Muhittin Ahmet Hazal ise ilk kez bir tarihi eser iade törenine katıldığını ve çok etkilendiğini belirtti. Hazal, "Bu eserler, sadece Türkiye'nin değil, tüm insanlığın ortak tarihini temsil ediyor" dedi ve herkesin bu eserleri Türkiye'de görebileceğini dile getirdi.
Savcılık: "Doğru olanı yapma zamanı"
Manhattan Bölge Savcılığı Eski Eserler Kaçakçılığı Birimi Şefi Matthew Bogdanos, iade edilen eserlerin çıkarıldıkları yerlere geri dönmesi gerektiğini vurguladı. "Doğruyu yapmanın zamanı" diyen Bogdanos, kaçakçılıkla mücadelede kararlı olduklarını ifade etti.
40 yıllık takip sonuç verdi
Boubon Antik Kenti'nden çıkarılan eserler arasında bulunan "bronz genç erkek başı" adlı heykelin iadesi, 40 yıllık bilimsel analizlerin sonucunda gerçekleşti. Bu çalışmalar, Türkiye'nin tarihi eser kaçakçılığına karşı yürüttüğü hassas takip ile tamamlandı.
Sakallı bronz baş da geri getirildi
Boubon Antik Kenti'ne ait bir diğer eser olan sakallı bronz erkek başı, daha önce özel bir müzede sergilenmekteydi. Yapılan çalışmalarla bu eser de Türkiye'ye geri kazandırıldı.
Osmanlı ve Bizans dönemi eserleri iade edildi
Türkiye'ye dönen eserler arasında, Bizans dönemine ait 3 sikke, Osmanlı dönemine ait 2 hançer, pişmiş toprak kaplar ve 11. yüzyıla ait bir mücevher kutusu parçası da yer aldı. Bu eserler, 1960’lı yıllarda kaçak kazılarla yurt dışına çıkarılmıştı.