Köpekbalıkları denilince akla gelen en ikonik özelliklerinden biri, durmaksızın yüzmeleri. Peki, neden bu yırtıcılar sürekli yüzmek zorunda?
Aslında bunun temel nedeni, nefes alabilmeleri için suyun solungaçlarından geçmesi gerektiği. Birçok balık gibi köpekbalıkları da oksijen almak için suyu solungaçlarından geçiriyor. Ancak fark şu ki, bazı köpekbalıkları suyu pasif bir şekilde solungaçlarından geçiremezler. Bu yüzden suyun sürekli hareket etmesi gerekiyor; yani köpekbalıkları yüzmeye devam ederek suyun akmasını sağlıyor.
Köpekbalıklarının büyük bir kısmı bu zorunlu yüzücüler kategorisinde. Eğer dururlarsa solungaçları oksijenle dolamıyor ve boğulma riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. Bu yüzden köpekbalıkları genellikle hiç durmadan yüzüyorlar ve bu, onların dinlenme sürecini bile etkiliyor. Uyku sırasında bile, düşük hızda yüzerek hayatta kalmaları gerekiyor.
Bir diğer ilginç nokta ise, köpekbalıklarının yüzme kesesi adı verilen bir organa sahip olmamaları. Çoğu balık, bu organ sayesinde suda kolayca dengede kalabiliyorken köpekbalıkları bu avantaja sahip değil. Eğer dururlarsa batmaya başlıyorlar. Bu yüzden yüzme, onların hem oksijen almalarını hem de dengede kalmalarını sağlıyor.
Her ne kadar çoğu köpekbalığı sürekli yüzmek zorunda olsa da bazı türler bu zorunluluğa sahip değil. Hemşire köpekbalığı gibi bazı türler, suyu pasif bir şekilde solungaçlarından geçirebiliyor, yani durup dinlenebiliyorlar.
Sürekli hareket etmeleri onların zayıf değil, güçlü yönlerinden biri.