Uzmandan sonbahar ayları için uyarı: Yabani ot polenlerine dikkat!

Medicana International İstanbul Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Özcan Oğurlu, sonbahar aylarında yabani ot polenlerine karşı uyarıda bulundu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
01 Ekim 2024 10:24
GÜNCELLEME
01 Ekim 2024 11:00
Uzmandan sonbahar ayları için uyarı: Yabani ot polenlerine dikkat!
AA
Kaynak AA

Medicana International İstanbul Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özcan Oğurlu, sonbahar mevsiminde yabani ot polenlerinin alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini belirtti. Hastaneden yapılan açıklamaya göre polenler; rüzgar, kuşlar, böcekler ya da diğer hayvanlar aracılığıyla bitkiden bitkiye taşınarak hava yoluyla burun, gözler ve akciğerlere ulaşabiliyor.

Açıklamada, Dr. Oğurlu'nun polen kaynaklarına ilişkin verdiği bilgilere de yer verildi. Oğurlu, polenin üç ana kaynağı olduğunu vurguladı: ağaçlar, çimenler ve yabani otlar. Ağaç polenlerinin genellikle ilkbahar döneminde ortaya çıktığını, yaz aylarında çimenlerin etkili olduğunu ve sonbaharda ise yabani ot polenlerinin ön planda olduğunu belirten Dr. Oğurlu, şunları söyledi:

Polen alerjisi nasıl teşhis ediliyor?

Polen alerjisinin teşhisinde kullanılan yöntemlere de değinen Oğurlu, deri prick testi ve spesifik IgE testinin yaygın olarak kullanıldığını aktardı. Deri prick testinde cilde alerjenin damlatılması ve reaksiyonun gözlemlenmesi sağlanırken, spesifik IgE testinde kandaki alerjene karşı oluşan antikor seviyesinin ölçüldüğünü belirtti.

Oğurlu, polen alerjisine karşı doktor tavsiyesi ile kullanılabilecek ilaçlar arasında antihistaminik, kortikosteroid ve dekonjestan içeren burun spreylerinin yanı sıra astım tedavisinde kullanılan ilaçların da etkili olabileceğini sözlerine ekledi.

Polenden uzak durmak için alınabilecek tedbirler

Polenden uzak durmak üzere bazı tedbirler alınabileceğini dile getiren Oğurlu, şu ifadeleri kullandı:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa