Dr. Murat Dağıtmaç: Türkiye kişisel bilgilerin çalınmasını önlemeli

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doktor Murat Dağıtmaç, sosyal medya platformlarının bir an önce Türkiye’de ofis açmasının sağlanması gerektiğini belirterek, aksi davrananlara yaptırımların mutlaka uygulanması gerektiğini söyledi. ​Doktor Murat Dağıtmaç, “Yaptırım uygulamazsak ciddiye alınmayan ülke konumuna düşeriz” uyarısı yaptı.
Büşra Bayrak
|
02 Ekim 2020, Cuma - 19:16
Dr. Murat Dağıtmaç: Türkiye kişisel bilgilerin çalınmasını önlemeli

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Murat Dağıtmaç, dün yürürlüğe giren sosyal medya düzenlemelerine ilişkin Ankara Masası’ndan Gökhan Gökyıldırım’ın sorularını cevapladı.

Doktor Murat Dağıtmaç, sosyal medya platformlarının vergilendirilmediği için ciddi şekilde  ekonomik kayba yol açtığına işaret etti.

"Facebook'un 2017'de ödemesi gereken vergi 500 milyon dolardı"

Facebook'un 2016-2017 yıllarında Türkiye'den kazanmış olduğu gelirin yaklaşık 2.6 milyar dolar olduğunu belirten Doktor Murat Dağıtmaç , “Vermesi gereken vergi yaklaşık 500 milyon dolardı. Fakat verdiği vergi sıfır liraydı, bir şekilde kanundaki boşlukları bulup vergi vermeyenler ciddi, yani kemiksiz para kazanıyorlardı.” Dedi.

Doktor Murat Dağıtmaç,  bu konuda daha önce düzenleme yapıldığını ve vergi vermeye başlayacaklarını ifade etti.

"Türkiye’yi kaybetmeyi göze alamazlar"

Dijital medyaya ayrılan reklam bütçelerinin, radyo, televizyon ve gazeteleri geçtiğini anlatan Doktor Murat Dağıtmaç,   “O yüzden Türkiye’yi kaybedecek lüksleri yok, yani bunu göze alamazlar. Hükumetimiz süreyi verdikten sonra gerekli yaptırımı uygulamak zorunda. Eğer yaptırım uygulamazsa hiç bir dijital platform ciddiye alıp da hükümetimize göre hareket etmez.” şeklinde konuştu.

Kişisel bilgileri toplayıp yurt dışına götürüyorlar

Doktor Murat Dağıtmaç, bundan daha önemlisinin ise bilgi hırsızlığı olduğunu vurguladı.

Trump, Zuckenberg ve ki Cambridge Analytica arasında bu noktada izahı zor ilişkiler ağı olduğunu öne süren Doktor Murat Dağıtmaç, Amerikan Yönetimi’nin Çinli TikTok şirketine yönelik bilgi topladığı suçlamaları satış için yaptığı baskıya dikkati çekti.

Doktor Murat Dağıtmaç, “Bu bir itiraftı, ya bak biz çalıyoruz bunu başkası çalmasın, ben çalayım” ifadelerini kullandı.

Parmak izimizden göz taramamıza kadar bütün bilgileri çalıyorlar

Türkiye’ye de Huawei ile ilişkiler sebebiyle uyarı yapıldığını kaydeden Doktor Murat Dağıtmaç şöyle devam etti:

“Yani burada da şunu itiraf ediyor Iphone ile  ben senin bilgilerini çalıyorum. Çalıyorlar da, her şeyimizi çalıyorlar. Şimdi ben her zaman karşı çıkmışımdır şu telefonlardaki parmak izi meselesi mesela. Parmak izinizi çalıyorlar en başta. Parmak izinizden göz taramasına varana kadar tüm bilgilerimizi yani bizim psikolojik analizlerimize varana kadar her şeyi çıkartıyorlar. Yani bizi bizden daha iyi tanıyorlar. Yani her seçim öncesinde emin olun Google’dur Facebook’dur, bunlar tamamen bizim bu ülkede kimin başbakan olacağını, kimin belediye başkanı kimin vekil olacağına kadar ince detaylara kadar biliyorlar. En büyük anket şirketi aslında onlar değil mi? En büyük araştırma şirketi onlar yani…Kesinlikle ve yani şu anda bu bilgileri bu verileri Türkiye'de el altından satılmaya da  başlandı. Yani bunu da açık açık söyleyebilirim, seçimlerde bunlar yavaş yavaş kullanılmaya başlandı bazı noktalarda.  Hadi ya burayı da mı o kazandı dediğiniz bölgelerde emin olun o veriler sayesinde kazanılmıştır ki Trump’ın kimse seçimi kazanacağını tahmin etmiyordu. Yani ikinci kısım yani en önemli kısım dediğiniz bu kişisel verilerimiz”

Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim Üyesi Doktor Murat Dağıtmaç’ın sosyal medyaya ilişkin çarpıcı değerlendirmelerini Ankara Masası’ndan Gökhan Gökyıldırım’ın özel röportajında izleyebilirsiniz.


http://www.ankaramasasi.com/haber/216857/dr-murat-dagitmac-turkiye-kisisel-bilgilerin-calinmasini-onlemeli
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.