KKTC'de Maraş sahili Perşembe günü kullanıma açılıyor

KKTC Başbakanı Tatar, perşembe sabah saatlerinde Kapalı Maraş'ın sahilinden istifade etmeye başlanılacağını açıkladı.​Cumhurbaşkanı Erdoğan da Tatar'ın sözlerine destek verdi.
Büşra Bayrak
|
06 Ekim 2020, Salı - 17:10
KKTC'de Maraş sahili Perşembe günü kullanıma açılıyor
Kıbrıs Barış Harekatı'nın yapıldığı 1974 yılından bu yana 46 yıldır kapalı olan Maraş sahilleri halka açılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Başbakanı Ersin Tatar ve beraberindeki heyeti kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Başbakanı Ersin Tatar ile görüşmesi sonrası, KKTC Su Temin Projesi Boru Hattı Onarımını Müteakip Su Verme Merasimi’ne video konferansla bağlandı.

KKTC Başbakanı Tatar bu bağlantı sırasında, perşembe sabah saatlerinde Kapalı Maraş'ın sahilinden istifade etmeye başlanılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "Maraş KKTC toprağıdır, sahil şeridinin açılması destekliyoruz" sözleriyle Türkiye'nin desteğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:


"Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüm ihtimalinin kalmadığı açıkça görülmüştür"


"Çözümsüzlüğün bedeli hep  Kıbrıs Türküne ödetilmek istenmiştir. Kıbrıs adasının en nadide semtlerinden birisi olan Maraş da bu çözümsüzlüğün bir parçası olarak kapalı kalmıştır. En son 2017 yılında yapılan çok taraflı görüşmelerin ardından artık Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüm ihtimalinin kalmadığı açıkça görülmüştür."

"Maraş’ın KKTC toprağı olduğu tartışmasız bir gerçektir"

" Bunun üzerine hep birlikte Kıbrıs’ın geleceğini hayaler yerine somut gerçekler üzerine inşa etme kararı aldık. Sizin de belirttiğiniz gibi Maraş’ın KKTC toprağı olduğu tartışmasız bir gerçektir. Buradaki tasarruf hakkı da Kıbrıs Türk makamlarına aittir."

"Maraş’ın sahil şeridini açma kararınızı sonuna kadar destekliyoruz"

" Bu hakikat ışığında hazırladığınız yol haritası çerçevesinde Maraş’ın güzel sahil şeridini halkınızın istifadesine sunma kararınızı sonuna kadar destekliyoruz. Sizi bu cesur kararınız ve dirayetli tutumunuz için şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum."

"Özel mülk bulunmaması sebebiyle itirazlar boşa çıkmıştır"

"Bir zamanlar tüm Doğu Akdeniz’in en gözde tatil beldesi olan Maraş’ın yeniden eski güzel günlerine döneceğine inanıyorum. İlk adım olarak Kıbrıs Türk halkının Perşembe  sabahından itibaren Maraş’ın sahil şeridinden faydalanmak üzere Kapalı Bölge’ye girebilecek olmasından memnuniyet duyuyoruz. Kullanıma açılan bölgede hiçbir özel mülk bulunmaması sebebiyle herhangi bir mağduriyete yol açılmayacağı için karşı tarafın itirazları şimdiden boşa çıkmıştır."

"Maraş’ın bütünüyle kullanıma açılmasını temenni ediyoruz. 

"Mülkiyet haklarına saygı gösterilerek yürütülen çalışmaların bir an önce sonuçlandırılarak Maraş’ın bütünüyle kullanıma açılmasını temenni ediyoruz. Bu konuda KKTC makamlarına her türlü desteği vermeye hazırız. Maraş bölgenin gözde bir turizm merkezi haline dönüşmesi tek başına özellikle KKTC ekonomisini şaha kaldıracak bir fırsattır."

"Doğalgaz ve petrol aramalarından her an müjde gelebilir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede halen süren doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerinden de her an müjdeli haberler gelebileceğini vurguladı.

" Su boru hatlarıyla birlikte değerlendirdiğimizde enerji, tarım ve turizm sektörlerinden sağlanan gelirlerin önümüzdeki dönemde katlanarak artacağını söyleyebiliriz. KKTC büyüdükçe, zenginleştikçe, güçlendikçe kendisine uygulanan ambargo zincirleri de birer birer kırılmaya başlayacaktır." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti:

"Eskilerin zor oyunu bozar dediği yere doğru gidiyoruz"

"Türkiye’nin siyasi, diplomatik ,askeri gücünün de desteğiyle Kıbrıs’ta artık eskilerin zor oyunu bozar dediği yere doğru gidiyoruz.Başbakan Sayın Tatar’ın tüm bu konularda ortaya koyduğu güçlü irade Kıbrıs Türklerinin aydınlık ve müreffeh geleceği için önemli bir fırsattır."

Gazi Magosa Belediyesi de, Maraş sahilinde belediyecilik hizmetleri verecek.
http://www.ankaramasasi.com/haber/227813/kktcde-maras-sahili-persembe-gunu-kullanima-aciliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.