"Libyalı kardeşlerimizi darbecilere bırakmayız"

Ankara Masası
|
04 Haziran 2020, Perşembe - 19:36
"Libyalı kardeşlerimizi darbecilere bırakmayız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Sarrac ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan konuşmasında "Libyalı kardeşlerimizi asla darbecilerin ve lejyonerlerin insafına bırakmayacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Başbakanı Fayiz es-Sarrac'ı ağırladı.

İkili önce Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı olarak bir araya geldi.

Erdoğan ve Sarrac, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeminde Libya'da yaşananlar vardı.

Erdoğan, "Sayın Sarrac ve hükümeti, darbeci Hafter ve çetelerinin işledikleri suçlara rağmen bu konuda her zaman müspet bir tutum takınmıştır. Altını çizerek söylüyorum, darbeci Hafter sözünü boşuna kullanmıyorum. Hafteri bir kenara koymak mümkün değil gibi bir anlayışla yaklaşım gösteren devlet başkanları ne yazık ki var, hiçbir zaman Libya halkının sorunları ile ilgilenmeyen ve Libya’nın geleceğini sürekli tehdit altında tutan bir kişinin bu konuda masaya oturacak bir temsili kabiliyeti de olamaz. Bu kişi ve ona askeri, mali, siyasi destek sağlayanlar barışın önündeki en büyük engeldir. Meşru müdafaa hakkını kullanan hükümetin ise başarılarını takdir ile takip ediyoruz. Petrol ihracatının sürmesi ve ülkenin ekonomik yapısına dışarıdan yapılan müdahalelerin sonlandırılması konusunda Sayın Sarrac ile hemfikiriz. Libya’nın ve tüm Libyalıların refahı için kullanılması gereken petrolün darbeciler tarafından hukuk dışı satışına izin verilmemelidir." ifadelerini kullandı.

Sarrac ile deniz mutabakatı konusunda yeni işbirlikleri geliştirmeyi kararlaştırdıklarını da aktaran Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye hakkın ve haklının yanında olmayı sürdürecektir, Libya’nın istikrar kavuşması tüm bölgenin faydasınadır. Libyalı kardeşlerimizi asla darbecilerin ve lejyonerlerin eline bırakmayacağız. Berlin sürecinden NATO’ya kadar Libya’daki sorunun çözümü için yürütülen tüm uluslararası platformlarda Sayın Sarrac ile hareket edeceğiz."

Sarrac'ın konuşmasından satır başları

Libya Başbakanı Fayiz es-Sarrac da, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok önemli konuları ele aldıklarını ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi ile ilgili konulara değindiklerini belirtti.

Sarrac, "Bu bağlamda Sayın Cumhurbaşkanına Türkiye’nin cesur tutumundan dolayı özellikle teşekkür ettik, minnettarlığımızı ifade ettik. Bugün bu güzel günde bize karşı lejyonerler tarafından ve onları destekleyenler tarafından başlayan bu saldırılardan sonra birkaç saat öncesinde büyük bir başarı elde etmiş olduk ve Trablus çevresini özgürleştirmeyi başardık, bu zafer hepimizin zaferidir. İlk günden beri Sayın Cumhurbaşkanına ifade ettiği gibi bu tehditleri tamamen ortadan kaldırana kadar mücadelemizi yapacağız ve bu mücadelemiz içerisinde modern demokratik ülkemizi tesis etmekten vazgeçmeyeceğiz. Bizler her zaman masum insanların kanlarına karşı vefakar kalacağız, ve bu savaş suçlusu ile müzakere masasına oturmamızla ilgili zorlamalar olsa da kendisinin bir meşruiyeti olmadığını biliyoruz. Bizim için önemli olan halkın iradesidir ve yasalar çerçevesinde Libyalıları öldüren insanların da alması gereken cezalar olduğunu biliyoruz." diye konuştu.

Sarrac konuşmasında, "Çok değerli kardeşim Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya sahip olduğu doğal kaynaklar ve birçok zenginlikle aslında geleceğe yönelik olarak Türkiye ile işbirliğini kurma olanaklarına sahiptir. Hem ülkenizin bölgesel ağırlığı ile birlikte hep beraber omuz omuza Libya’nın da tekrar inşası için Türk şirketlerini Libya’da görmek istiyoruz. Tarihi kültürel ilişkilerimize yaraşır bir şekilde önümüze bakmalıyız diye düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyet Cumhurbaşkanı’na ve halkına teşekkürlerimizi sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/22860/libyali-kardeslerimizi-darbecilere-birakmayiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.