Başkan Yavaş ile AK Partili üye arasında tartışma

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Başkan Mansur Yavaş ile AK Parti Altındağ Meclis Üyesi Ali İhsan Ölmez arasında pazar esnafına yapılan yardımlarla ilgili tartışma çıktı.
Büşra Bayrak
|
08 Ekim 2020, Perşembe - 00:48
Başkan Yavaş ile AK Partili üye arasında tartışma

Pandemi sürecinde İçişleri Bakanlığınca ilan edilen ilk sokağa çıkma yasağı nedeniyle zarara uğrayan pazarcılara Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından maddi destek sağlandığı belirtilmişti.

Pazarcı esnafına yapılan destek, tartışmalara neden olurken bugün gerçekleştirilen Meclis toplantısında tekrar gündeme getirildi.

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse tarafından Meclis'e sunulan önerge ile pazarcı esnafına yapılan yardımların hangi esnafa ne kadar katkı sağlanacağı kim tarafından karar verildiği ve tüm pazarcı esnafının bu yardımdan faydalanıp faydalanmadığı soruldu.

"Malını pazara çıkartmayan esnafa ne parası vereceğiz?"

Konu üzerine Başkan Yavaş, pazarcı esnafına yapılan yardımla ilgili çok polemik yapıldığını belirterek esnafa neye göre nasıl yardım yapıldığını şu ifadelerle aktardı:

“Pazar esnafına yardımın nasıl yapıldığını ben size söyleyeyim. İçişleri bakanlığı tarafından 23:30’da birden bire sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ertesi gün pazar kuracak esnaf götürdü mallarını pazar yerlerine yığdı. Sadece ertesi gün pazara çıkamayacak, mallarını pazar yerlerine yığılanlara erişildi ve onların malları gösterdikleri faturalar üzerinden satın alındı. Olay bu. İki de bir diyorsunuz pazarcılara yardım yapılmadı. Malını pazara çıkartmayan esnafa ne parası vereceğiz? Zararı yok ki biz hepsini BELKO’ya almak suretiyle hepsinin faturası var. Şimdi şöyle yapalım. Mesela yardım yapan kişi bunu nasıl tespit edeceksiniz? 77 bin kişinin su faturası ödendi. Bunların bilgisi ASKİ’de var. Yaklaşık 51 bin 842 kişiye maddi destek verildi 26 milyon lira. Siz diyorsunuz ki nasıl insanlar birbirini görmez. Tamamen bizim dinimiz gereği alan eli veren eli görmediği bir sistemi biz bulduk. Bizden yardım isteyenlerin listesini biz koyduk oraya isteyen istediğine yardım etti. Yardım yapmak isteyen insan internetten yardım yapacağı insanı seçti ve direkt ona ödedi. Dolayısıyla o makbuzların bizde olması mümkün değil. Biz sadece takip ettik. Ama takip ettiğimiz kadarıyla kimin nereye ne kadar yardım yaptığının hepsinin kaydı var. Birisini görevlendirin verileri size açalım istediğinize bakabilirsiniz. Pazarcıları da kontrol edebilirsiniz, o gece kaç tane pazar açılmış kaç kişi malını koymuş ve bunların içersinde bir tane parasını alamayan var mı?”

Meclis'te sesler yükseldi 

Başkan Yavaş’ın açıklamaları üzerine AK Parti Altındağ Meclis Üyesi Ali İhsan Ölmez söz almak isteyince Başkan Yavaş Ölmez’in konuşmasını engellemek istedi.

Bunun üzerine Ölmez ve Yavaş arasında şu tartışma yaşandı:

Ölmez: Sayın Başkan cevap vereyim, itham edildim.

Yavaş: Ben size söz vermiyorum, yazılı olarak cevap vereceğim.

Ölmez: O zaman yazılı vereceğim der, hiçbir yorum yapmazsınız.

Yavaş: Gelip ağzımı mı tıkayacaksın Ali İhsan Bey, benim nasıl yöneteceğime sen karışamazsın.

Ölmez: Bak bu doğru değil.

Yavaş: Lütfen bırak mikrofonu.

Ölmez: Ben konuşacağım siz kapatın. Siz hayır müessesi gibi konuşuyorsunuz. O gün o pazara yasak çıktıysa hangi evliya peygamber torunu gitti kime ne kadar para verileceğine karar verdi. Niye 3 partinin grup başkanvekiliyle müşterek yapmadınız?

Yavaş: O anda gitti Zabıta Daire Başkanı, herkesin elinden makbuzu aldı, onları ödedi. Yani bunlara kâr vermedik.

Ölmez: İstediğiniz soruya cevap veriyor, istemediğinize cevap vermiyorsunuz. Bu üslup üslup değil, reddediyorum, kınıyorum, ayıplıyorum.

Yavaş: Bende seni reddediyorum ben sana söz vermedim konuşamazsın. Ben sana söz verirsem konuşursun.

"Herhangi bir Meclis Üyesi arkadaşımız söz alabilir"

Yaşanan sözlü tartışmanın ardından AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse araya girerek söz istedi.

Yöntemle ilgili konuşacağını belirten Köse, yaşanan tartışmayla ilgili şunları söyledi;

“Soru önergeleriyle ilgili konuda yazılı olarak cevap verilecekse cevap verilir. Yok eğer siz burada cevap veriyorsanız bununla ilgili müzakereye açılmış demektir konu o zaman bu konuyla ilgili sadece siz değil iddialarınızla, konuşmalarınızla ilgili buradaki herhangi bir meclis üyesi arkadaşımız söz alabilir. Bu bir gündem dışı değildir, gündem dışı olsaydı sizin biraz önce söyledikleriniz doğruydu. Ancak siz konuşuyorsanız gündemle ilgili diğer arkadaşlarımızda gündemle ilgili konuşabilir, söz alabilir. Burada sesleri yükselterek bu üslupla doğru değil. Ben özellikle kurallara uymayan, dolayısıyla eğer yazılı olarak önerge yerine geçerse herhangi bir şey söylemeden önce zaten kimse söz almıyor. Ama sizin konuştuğunuz sürece çünkü Ali İhsan Bey ifade etti siz bir şeyi savunuyorsunuz olabilir zaten yazılı olarak da ifade edeceksiniz o zaman madem müzakereye açıldı bundan sonra buna dikkat edelim.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/231139/baskan-yavas-ile-ak-partili-uye-arasinda-tartisma
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.