Türk SİHA'ları dünyanın gözdesi oldu

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin silahlı insansız hava araçlarında (SİHA) ABD, İsrail ve Çin'e ciddi rakip olarak ortaya çıktığını yazdı.
aa:text:20201008:22625103
|
08 Ekim 2020, Perşembe - 10:58
Türk SİHA'ları dünyanın gözdesi oldu

Gazete, Türk savunma sanayisindeki gelişmeleri ele alan bir haber ve değerlendirme yayınladı.

Financial Times, Dağlık Karabağ'da Ermenistan'a karşı mücadele veren Azerbaycan ordusunun Türk SİHA'ları ile çok sayıda Ermeni mevzisi, hava savunma sistemi, topçu birlikleri ve tanklarını vurduğuna işaret etti.

Gazete, medyada yer alan görüntüleri "usta işi" olarak niteledi.

20 yıllık bir çabanın sonucu

Dağlık Karabağ'ın son yıllarda Suriye, Libya, Kuzey Irak ve Doğu Akdeniz'in ardından Türk SİHA'larının konuşlandırıldığı 5. yabancı çatışma bölgesi olduğu belirtilen haberde, "Genişleyen Türk İHA sanayisi, Türkiye'nin silah alımlarında Batı'ya olan bağımlılığını azaltmak ve ulusal gururu canlandırmak amacıyla savunma üretimini artırmaya yönelik 20 yıllık bir çabanın sonucu." ifadesine yer verildi.

ABD, İsrail ve Çin'e ciddi rakip 

İngiliz gazetesi,  savaş uçağı üretme gibi girişimlerin birçok analist tarafından aşırı hırslı görülmesine karşın, İHA programının Türkiye'yi yükselen bir drone gücü haline getirdiğini vurguladı.

Haberde, New York Bard Koleji Drone Çalışmaları Merkezi Eş Direktörü Dan Gettinger'ın, Türkiye'nin SİHA'larda ABD, İsrail ve Çin'e ciddi rakip olarak ortaya çıktığını ve Türkiye'nin SİHA programının oldukça sofistike olduğunu söylediği aktarıldı.

248 milyon dolardan 3 milyar dolara

Türkiye'nin geçen yıl diğer ülkelere çoğunlukla tanklar, zırhlı araçlar, uçak parçaları, silahlar ve mühimmatlardan oluşan 3 milyar dolarlık ekipman sattığı aktarılan haberde, "Ancak bu 2002'de 248 milyon dolardı. Yetkililer, 2023'te 10 milyar dolara ulaşacaklarını umuyor." ifadesi kullanıldı.

İHA üretimi terörle mücadele yüzünden öncelik kazandı

Türkiye'nin kendi İHA'larını üretme çabasının, terör örgütü PKK ile uzun süredir devam eden mücadeleyle yakından bağlantılı olduğuna işaret edilen haberde, analist Arda Mevlütoğlu'nun diğer devletlerden İHA tedarik etme ve bunları kullanmadaki sorunların İHA konusunu "en yüksek öncelik" haline getirdiğini söylediği bilgisi paylaşıldı.

''SİHA'lar PKK'yı dağlık alanlardan çıkardı''

SİHA'ların 2017'den beri PKK'ya karşı yaygın olarak kullanıldığı vurgulanan haberde, Uluslararası Kriz Grubu Türkiye Direktörü Nigar Göksel'in "SİHA'lar, (Türkiye'nin) PKK'yı 30 yılı aşkın süredir önemli bir mevcudiyet kurdukları dağlık alanlardan çıkarmasını sağladı." şeklindeki görüşlerine yer verildi.

(AA)

http://www.ankaramasasi.com/haber/231625/turk-sihalari-dunyanin-gozdesi-oldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.