Lübnan eski Başbakanı Hariri'den "iç savaş" uyarısı

Lübnan eski Başbakanı Saad el-Hariri, ülkenin iç savaşa sürüklenebileceği uyarısında bulundu.
aa:text:20201009:22634348
|
09 Ekim 2020, Cuma - 03:53
Lübnan eski Başbakanı Hariri'den "iç savaş" uyarısı

Özel bir yerel televizyon kanalına röportaj veren Hariri, Beyrut sokakları ile Baalbek ve Hermel'de görülen silahlanma ve askeri şovlar nedeniyle ülkenin çökmesinden endişe ettiğini belirtti.

"Lübnan'daki sorunun kaynağının Hizbullah"

"Ülke iç savaşa sürüklenme tehdidiyle karşı karşıya." diyen Hariri, "Lübnan'daki sorunun kaynağının Hizbullah" olduğunu ifade etti.

"Suriye'deki Sünnilerin başına gelenlerin Lübnan'dakilerin başına gelmesin"

Suriye'deki Sünnilerin başına gelenlerin Lübnan'daki Sünnilerin başına gelmesini istemediğini vurgulayan Hariri, "Bazıları beni güçsüz gördü. Suriye'de neler olduğunu gördüler mi? Sünnilerin yüzde 85'i şimdi nerede? Lübnanlıların, Suriye halkının çektiği sıkıntıları çekmesine ben sebep olmayacağım." diye konuştu.

"Suriye'deki barışçıl devrimi destekliyorum"

Hariri, Beşşar Esed'in hiç kimsenin işlemediği suçlar işlediğine işaret etti ve Suriye'deki barışçıl devrimi desteklediğini aktardı.

İsrail ile kara ve deniz sınırlarının çizilmesi

İsrail'le kara ve deniz sınırının belirlenmesi müzakerelerinde varılan çerçeve anlaşmasına da değinen Hariri, "bunun Lübnan için iyi bir şey olduğunu ancak 3 yıl önce başlaması gerektiğini" söyledi.

Hariri, bazı kişiler üzerindeki yaptırımlar sebebiyle sınırların belirlenmesi sürecine şimdi başlanıldığını ifade etti ancak bu kişilerin isimlerini açıklamadı.

Hükümetin kurma çalışmaları

Kendisinin başbakanlığa aday olmadığını belirten Hariri, siyasi partilerin IMF reformlarına ve teknokrat hükümetine bağlı kalması için temaslarda bulunacağını dile getirdi.

Hariri siyasi partilerin anlaşması durumunda başbakanlık konusunda "kapıyı tamamen kapatmayacağını" sözlerine ekledi.

Mustafa Edib'in hükümeti kurma çalışmalarına müdahale ettiği yönündeki suçlamalara da değinen Hariri, "Görevim sadece, onu (Edib) siyasi partileri tahrik edecek kişileri seçmeme konusunda uyarmaktı." dedi.

Hariri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un girişiminin ardından ülkenin, ekonomik çöküş ve istikrarsızlığa açık hale geldiğini kaydetti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/233180/lubnan-eski-basbakani-haririden-ic-savas-uyarisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.