Ankara'da insan elinin mucizesi “İnönü Mağaraları”

"Ankara'da Görülmesi Gereken 100 Mekan" adlı programımız kapsamında sekizinci durağımız Güdül İnönü Mağaraları.
Zeliha Demirci
|
09 Ekim 2020, Cuma - 15:42
Ankara'da insan elinin mucizesi “İnönü Mağaraları”

Ankara’nın ilk sakin şehri olma özelliği taşıyan Güdül ilçesinde tarihi bir yolculuğa çıktık. Ankara’ya sadece 90 km uzaklıktaki Güdül adeta geçmiş yanı başımızda dedirtiyor.

Güdül’de bulunan İnönü Mağaraları’nı ziyaret ettik. Kirmir çayı boyunca uzanan tepelerin eteklerine oyularak yapılmış İnönü Mağaraları, Bizans Dönemi’ne ait tarihi yer altı şehri olduğu düşünülerek Kültür Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. Derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescillenmiş ve koruma altına alınmış.

M.Ö. 2000li yıllarda Etiler’in hüküm sürdüğü, M.Ö. 8. yüzyılda ise Friglerin hakim olduğu tahmin edilen Güdül’deki İnönü Mağaraları’nın, duvarlarında görülen haç işaretleri Roma devrinde Hristiyanlık’ı gizlice yaymaya çalışan insanların bu mağaraları kullandıklarını ortaya koymuş. Roma İmparatorluğu’nun bölünmesinden sonra ise bölge Bizans İmparatorluğu’nun eline geçmiş.

Geçmişi milattan öncesine dayanan bu görkemli mağaraları daha detaylı görebilmeniz için mağara içlerine konulan merdivenleri kullanabilir, mağaraların önlerine yapılan balkonlardan ise dağlarla dans eden Kirmir çayının oluşturduğu manzarayı izleyebilirsiniz. Ayrıca Kirmir çayının yanına konulan kamelyalarda aileniz ile piknik yapabilirsiniz.

İnsan elinin inanılmaz mucizesi İnönü Mağaraları ve Sakarya nehrine doğru yaptığı yolculukta burayı selamlayan Kirmir çayının oluşturduğu muhteşem karede geçmişi ve geleceği bir arada hayranlıkla seyredebilirsiniz.

Attığı her adımla zamanda yolculuk yapmak isteyenlerin uğrak yeri tarihin taştan evleri İnönü Mağaralarını kesinlikle görmelisiniz.

http://www.ankaramasasi.com/haber/234130/ankarada-insan-elinin-mucizesi-inonu-magaralari
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.