Bakan Koca aşı çalışmalarındaki son durumu açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yerel aşımız için, pazartesi ya da salı günü bin kişilik dozun üretimi tamamlanacak." dedi.
Ankara Masası
|
09 Ekim 2020, Cuma - 18:52
Bakan Koca aşı çalışmalarındaki son durumu açıkladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adana'da İl Değerlendirme Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.
Koca, yerli aşıda yapılanlarda komplikasyon olmadığını belirtip, "Önümüzdeki 1 ay içinde en az 2 aşıda insana uygulama aşamasına geçmiş olacağız" dedi.
Bakan Koca, aşı çalışmalarıyla ilgili son durumu şöyle açıkladı;
Daha önce tünelin ucu göründü demiştim, kastettiğim aşı konusu ve salgında mücadelede geldiğimiz noktaydı. Dünyada faz3 aşamasına gelen 5 aşı çalışması olduğunu biliyoruz. Özellikle faz-3 çalışmalarına izin vermemizdeki amacı ihtiyaç halinde aksiyon alabilir olmak içindi. Şu ana kadar yapılan aşılarda herhangi bir komplikasyon gözlemedik. Bununla birlikte 13 adayı aşı çalışması söz konusu. Bu aşıların bir kısmı virülansı azaltılmış aşılardır. Bu aşılar içerisinde 5 aşının ön planda ilerleme kaydettiğini söylemiştim. Bu 5 aşıdan 3'ünü erken dönemde insan çalışmalarına başlayabileceğini ifade etmek istiyorum.

"1000 kişilik dozun üretimine başlandı"

Sayın Cumhurbaşkanımıza da müjdeyi verdiğimiz aşı için söylüyorum, virülansı azaltılmış bir aşı. Geçen Cumartesi gününden bu yana insan çalışmaları için 1000 kişilik dozun üretimine başlandı. Önümüzdeki Pazartesi veya Salı günü 1000 kişilik dozun üretimi tamamlanmış olacak. 45 dakikada stabilizasyon sağlayıp sağlamayacağı görülecek. Gönüllüler üzerinde bu aşının faz1 uygulaması başlamış olacak. Kişi sayısı 44 olacak. Devamında yüzlerle ifade edilen sayı olacak. Daha çok aşının güvenirliğini ve dozunu ayarlamak açısından. Faz3 çalışması da yurt dışı dahil olmak üzere 10 binlerle ifade edilmeyle planlanıyor.

"Sorunsuz bir şekilde süreci götürmek istiyoruz"

5 günlük zaman diliminde tetkikler yapıldıktan sonra, karantinaya alındıktan sonra ilk uygulamayı yapmış olacağız. Bu süreç iki haftalık bir zaman gerektirmiş olacak. Muhtemelen 2 hafta sonra insan deneme aşı uygulamamız yapılıyor olacak. Zannediyorum önümüzdeki 1 ay içinde en az 2 aşı olmak üzere insan uygulama aşamasına geçmiş olacağız. Bu süreçleri mümkün mertebe olması gereken DSÖ'nün belirlediği standartları koruyarak bu dönemde özellikle süreçleri hızla tamamlamak istiyoruz, sorunsuz bir şekilde süreci götürmek istiyoruz. Bu aşının Türkiye'de üretilebilir yerlerinin sertifikasını aldığını söyleyebilirim. Zaten üretim başladı, önümüzde bir ve iki üretim yeri daha söz konusu olacak. Önümüzdeki hafta netleşmiş olur.
http://www.ankaramasasi.com/haber/234510/bakan-koca-asi-calismalarindaki-son-durumu-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.