AK Parti'den Mansur Yavaş'ın otobüs alımı iddialarına yalanlama

AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın otobüs alımı için alınacak dış kredi onayının Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda beklediği iddialarının doğru olmadığını belirtti.
Büşra Bayrak
|
09 Ekim 2020, Cuma - 21:42
AK Parti'den Mansur Yavaş'ın otobüs alımı iddialarına yalanlama

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Ankara Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi’nin ekim ayı toplantısının birinci birleşiminde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, otobüs alımına ilişkin dış kredi onayının Hazine ve Maliye Bakanlığında beklediğini belirtmişti.

Konu üzerine AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne her türlü gerekli desteğin verileceğinin ifade edildiğini açıkladı.

“Bakanlık her türlü gerekli desteği verecek”

Yazılı açıklamasında, Başkan Yavaş'ın yabancı kaynak borçlanma ve yabancı araç alımında ısrar etmesini eleştiren Özcan,  "Bunun da üzerini 'Talebimiz bekliyor' gibi gerçeklerden uzak ifadelerle örtmeye çalışması siyasi etik ile bağdaşmamaktadır" dedi.

“AK Parti Grubu tarafından onay verilmiştir”

AK Parti Ankara İl Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın, Büyükşehir otobüs alımı için alınacak dış kredi onayının Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda beklediğine yönelik sözlerinden dolayı bu açıklama gerekli görülmüştür.

CHP yönetiminin ABB Meclisine taşıdığı borçlanma konusuna (önerge ve resmi tutanak)larda da ifade edildiği üzere AK Parti Grubu tarafından onay verilmiştir.

Borçlanmanın onay mercii olan Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile yapılan görüşmelerde yerli üretim araç ve yerli kaynak kullanımı yollarının denenmesi gündeme gelmiştir.

Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve Sayın Bakanımız Berat Albayrak tarafından, Ankara Büyükşehir Belediyesine her türlü gerekli desteğin verileceği ifade edilmiştir. Dış borçlanmanın yabancı araç kullanmayı da beraberinde getireceği de hatırlatılmıştır.

Bu yapıcı tutum ve destek vurgusuna rağmen, Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yabancı kaynak borçlanma ve yabancı araç alımında ısrar etmesi, bunun da üzerini 'Talebimiz bekliyor' gibi gerçeklerden uzak ifadelerle örtmeye çalışması siyasi etik ile bağdaşmamaktadır.

Gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkacağını açıkça bilmelerine rağmen sergiledikleri bu tutum, CHP’nin çözümsüzlük siyasetinin ABB yönetimine sirayet ettiğini ortaya koymuştur”

Basın açıklaması, bugünkü Meclis’in gündem dışı konusu oldu

Ayrıca bugün gerçekleştirilen Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis’inin üçüncü birleşiminde gündem dışı söz alan AK Parti Mamak Belediye Meclis Üyesi Erhan Sarıgül, Başkan Yavaş’ın iddialarıyla ilgili olarak, AK Parti grubu adına il başkanlığı tarafından yapılan basın açıklamasını okudu.

Sarıgül, alınacak otobüslerin yerli ve milli kaynaklardan ülkemizden temin edilmesi gerektiğini savunurken kürsüde şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ülkemizde geçmişte 2012’de 2014’te 2016’da 2017 yılında ekonomik saldırıları hepimiz gördük. Bunların asıl kaynağı dış devletlerdir. Dış devletlerin ülkemize bu kadar saldırıda olduğu süreçte Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın milli ve yerli kaynakların ülkemizde daha çok kullanılması adına bu anlamda alınan otobüsler ile alınacak otobüslerinde yerli ve milli kaynaklar olarak ülkemizde istihdam edilmesi bizim için çok önemli. Yerli ve milli üretilen örnek veriyorum, Türk savunma sanayisinde ülkemize verilmediğinde İHA’ların üretildiğini,  SİHA’ların yine başka ülkelerden ülkemize verilmediğinde yine kendi ülkemizin ürettiği, tankların füze savarların ve bugün uzaya gönderdiğimiz birçok şeyin Türkiye’de üretildiğini gördük. Bu anlamda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ve Sayın Mansur Yavaş’ın yönettiği Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde alınacak otobüslerinde yerli kaynaklarla alınarak bence hem ülkemize hem de dış devletlere dış borcu da daha aza indirmek adına bu araçların alınarak ülkemize daha faydalı olacağını düşünüyor saygılar sunuyorum.“

Bu ihaleye yerli veya uluslararası bütün firmalar girebiliyor”

AK Parti’li Meclis Üyesi Erhan Sarıgül’ün konuşmasının ardından kürsüye çıkan CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu düşük faizli kredi bulunulduğunu belirterek talebi savundu.

Neslihanoğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı;

“Bunun ilk meclis kararı alınırken dışarıda daha düşük faizle bir kredi bulunulduğuyla ilgili bir konuşma burada oldu. Bunların hepsi bilinerek burada mecliste bir oylama yapıldı. Kaldı ki bu konuşmada basın açıklamasında direkt yabancı araç alınacakmış ifadesi kullanılmakta. Arkadaşlar bu ihaleye yerli veya uluslararası bütün firmalar girebiliyor. Yani burada sadece yabancı araç alınacak şartıyla yabancı kredi kullanılıyor yok öyle bir şey. Burada kredi onaylandığı takdirde yapılacak olan ihale uluslararası ihale şeklinde olacaktır. Söz konusu ihalede kesinlikle yabancı menşei şartı aranmayacaktır. İhalede EGO tarafından hazırlanan teknik şartname kapsamında yerli ve yabancı tüm firmalar eşit koşullarda yarışacaklardır. İhale şartnamesinde yazacak konulardan biri bu. Bunun neresinde yabancı araç almak için böyle bir tespit yapılıyor muhabbeti yapılıyor. Öyle bir şey yok. Şimdi biz burada Ankara Büyükşehir Belediyesi’ndeysek yerel siyaset yapacağız.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/234689/ak-partiden-mansur-yavasin-otobus-alimi-iddialarina-yalanlama
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.