Oruç Reis'e Türk donanması refakat edecek

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Oruç Reis'in faaliyetlerinin plan dahilinde devam edeceğini belirterek, "Deniz Kuvvetleri olarak ihtiyaç çerçevesinde söz konusu gemilerimize gerekli refakat ve korumayı sağlayacağız" dedi.
Büşra Bayrak
|
12 Ekim 2020, Pazartesi - 14:33
Oruç Reis'e Türk donanması refakat edecek
Hulusi Akar, beraberinde Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesi ile katıldığı Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Yeni Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Oruç Reis araştırma gemisinin demir almasının ardından, TSK unsurlarının koruma ve refakat görevine devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Akar, şöyle konuştu:

"Hiç kimseye tehdit değil bu"

"Bizim deniz hak, alaka ve menfaatlerimiz söz konusu. Ege'de, Akdeniz'de bizim deniz yetki alanlarımız var. BM tarafından kayıtlara geçmiş olan deniz yetki alanımız var.Bu alanlarda biz tamamen bilimsel ve teknik çalışmalar yapıyoruz.Burada hiç kimseye tehdit değil bu."

"Provokatif hareketlerden uzak durmalarını temenni ediyoruz"

"Bizim yaptığımız bu bilimsel, teknik çalışmalara saldırılar düzenliyorlar. Gerilimi yükseltmek için her türlü girişimde bulunuyorlar. Bir tür provokatif hareketlere girişiyorlar. Komşularımızın bunlardan uzak durmalarını temenni ediyoruz."

"Gerekli refakat ve korumayı sağlayacağız"

"Bu çalışmaları tabii ki Türk Silahlı Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri olarak korumak ve refakat etmek durumundayız. Oruç Reis de bugüne kadar yaptığı çalışmalar çerçevesinde olduğu gibi yine planlı ve programlı faaliyetlerini sürdürmektedir. Burada bizim yaptığımız çalışmalar bu plan dahilinde devam edecek, Deniz Kuvvetleri olarak ihtiyaç çerçevesinde söz konusu gemilerimize gerekli refakat ve korumayı sağlayacağız."

Yunanistan'dan karşı Navtex

Bu arada Yunanistan, Türkiye'nin Navtex hamlesine yeni Navtex yayınlayarak karşılık verdi.

Türkiye'ye "kararını derhal geri al" çağrısı 

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da, Türkiye'nin Navtex ilanı üzerine "Bu, doğrudan bölgedeki barışı ve güvenliği tehdit eden bir adımdır" açıklaması yaptı.

Türkiye'ye "diyalogdan yana tavır takınmadığı ve güvenilmez" olduğu suçlaması yöneltilen açıklamada, "Türkiye'yi kararını derhal geri almaya çağırıyoruz." ifadelerine yer verildi. 

Petsas: "Türkiye inandırıcılığını yitirdi"

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas ise, "Türkiye inandırıcılığını yitirdiğini kanıtladı." şeklinde değerlendirmede bulundu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/238972/oruc-reise-turk-donanmasi-refakat-edecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.