iPhone 12'nin fiyatı ve teknik özellikleri belli oldu

Apple, yeni akıllı telefonu iPhone 12’yi tanıttı. Tasarım açısından serisinin köklerinde dönmesini beklenen iPhone 12, dört farklı modelle karşımıza çıktı.
Ankara Masası
|
13 Ekim 2020, Salı - 20:30
iPhone 12'nin fiyatı ve teknik özellikleri belli oldu
Geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen iPhone 11, 3 farklı modele sahip ailesinin başlangıç modeli, 2020’nin en çok satılan telefonu oldu. Sıra merakla beklenen iPhone 12'ye geldi. Apple’ın bu yıl 3 değil, 4 farklı model ile karşımıza çıktı. 2018’de iPhone XR, Xs ve Xs Max ile karşımıza çıkan Apple, ailenin en ucuz üyesini, fiyatını belli edecek bir şekilde “R” ile isimlendirmişti. iPhone 11 ile birlikte “R” serisi modeller tarih oldu.


Fiyatı ne kadar olacak?

iPhone 12 Mini ise iPhone 12 ile aynı özelliklere sahip daha küçük boyutlara sahip bir cihaz olarak karşımıza çıkıyor. iPhone 12'nin ABD'deki başlangıç fiyatı 799 dolar iPhone 12 Mini'nin başlangıç fiyatı ise 699 dolar olarak açıklandı.

İşte 4 modelin özellikleri;

Bugün tanıtılan iPhone 12'nin özellikleri ve tasarımına dair bazı bilgiler kesinleşti. Bu çerçevede, vitrine çıkacak 4 model şöyle:
iPhone 12 Mini
iPhone 12
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max

4 farklı modelde 3 farklı boyut, 2 farklı çerçeve olacak:

iPhone 12 mini: 5,4 inç ekran, alüminyum çerçeve

iPhone 12: 6,1 inç ekran, alüminyum çerçeve
iPhone 12 Pro: 6,1 inç ekran, paslanmaz çelik çerçeve
iPhone 12 Pro Max: 6,7 inç ekran, paslanmaz çelik çerçeve

Beklenen özellikleri de şöyle sıralamak mümkün:
-Daha büyük lensler ve kare şeklinde arka kamera modülü
-12 Pro ve Pro Max LIDAR sensörü nedeniyle 4 daireli kamera modülü
-iPhone 12 ve 12 Max renkleri: Beyaz, siyah, yeşil, sarı, mor, kırmızı ve turuncu (yeni),
-iPhone 12 Pro ve Pro Max renkleri: Uzay grisi, gece yeşili, altın, gümüş ve lacivert (yeni)
-Apple, iPhone 11 Pro ve Pro Max ile sunduğu renk seçeneklerine bu kez laciverti ekleyebilir.
-5G nedeniyle önceki modellere kıyasla daha geniş anten olukları (Netleşmedi),
iPhone 11 modellerinden ⅓ daha çentikler (Netleşmedi)
-Tüm modellerde OLED ekran paneli
-iPhone 12 mini ve 12 için 60 Hz yenileme hızı
-iPhone 12 Pro ve Pro Max için 120 Hz yenileme hızı
-Yüksek yenileme hızı ile enerji tüketimini dengeleyen LTPO teknolojisi (kesin değil),
-Yenileme hızını Ayarlar menüsünden değiştirme imkanı




Yeni iPhone modellerinin en büyük tasarım değişikliği iPhone 6’dan bu yana karşımıza çıkan yuvarlak hatlara sahip çerçevelerin ortadan kaldırılması olacak. Paslanmaz çelikten üretilecek çerçeveler, herhangi bir bombeye sahip olmadan cihazın etrafını dolaşacak. Bu tasarım en son iPhone 4, 5 ve SE modellerinde karşımıza çıkmıştı. Yani Apple bir nevi geçmiş ile bugünü bir araya getirecek. Başlangıç modeli iPhone 12 mini ve ana model iPhone 12'de ise alüminyum çerçeve kullanılacak.
iPhone 12 ailesinin arka kamera modülünde yeni nesil iPad Pro’da da bulunan bir teknoloji yer alacak. Bu teknolojiye kamera başlığı altında ayrıca değindik, ancak cihazların görünümünü de etkileyecek bir unsur. iPhone 12 mini ve 12'de bulunması beklenmese de Pro ve Pro Max modellerinde 3 kameranın yanında LIDAR sensörü yer alacak.




Apple’ın iPhone modellerinde 4 farklı seçenek, ancak ekran boyutlarında 3 farklı seçenek sunması akılları biraz karıştırabilir, hemen açıklayalım. Ailenin en küçük ekrana sahip üyesi iPhone 12 mini, 5,4 inç ile ele avuca sığan ve çok da yüksek özelliklerde gözü olmayanlara hitap ediyor. iPhone 12 ve 12 Pro ise biraz daha büyük ekran tercih edenlere hitap ediyor, ancak bu iki cihaz arasında yenileme hızı farkı var. Eğer 120 Hz yenileme hızı talep ederseniz Pro’ya yönelmeniz gerekiyor.
iPhone 12 Pro Max ise tahmin edildiği üzere en büyük ekranlı iPhone olarak iOS 14 ile birlikte yeni iPad Pro’ya yakın bir deneyim sunmaya hazırlanıyor. Yenileme hızı konusunun 2020’de Galaxy S20 ile popülerleştiğini fark eden Apple, aslında buna hazırlıklıydı. Çünkü 2020 model iPad Pro’nun ekranı zaten 120 Hz. Bu panelin iPhone 12 Pro ve Pro Max’e uyarlanmasını bekliyoruz.





Apple A14 Bionic işlemci yongası,
3,1 GHz’e kadar hızlanan ARM tabanlı işlemci çekirdekleri (Kesin değil),
iPhone 12 mini ve 12 için 4 GB RAM,
iPhone 12 Pro ve Pro Max için 6 GB RAM,
Apple’ın iPhone 11 ailesinde ve iPhone SE 2020’de kullandığı mobil işlemcisi A13 Bionic, zaten günümüzün en hızlı mobil işlemcilerinden birisiydi. Hatta iOS ile birlikte işlemcinin performansı daha da hissedilir olduğu için Android cephesindeki Exynos, Kirin ve Snapdragon’un son temsilcilerine ciddi şekilde kafa tutuyordu.
A14 Bionic ise en son Mart 2020’de ortaya çıkan bilgilere göre ARM tabanlı bir mobil işlemci olacak. Henüz kesin olmamakla birlikte işlemcinin 3,1 GHz’e kadar ulaşan hız sunacağı söyleniyor. Geçtiğimiz yıla oranla işlemci 400 MHz artış yapan Apple, yeni MacBook’ları için de ARM tabanlı Silicon adında bir işlemci geliştiriyor. Yeni iPhone modelleri, Apple’ın değişen işlemci politikalarını kanlı canlı görebileceğimiz ilk cihazlar olabilir. A14 Bionic hakkında şimdilik bilgilerimiz bununla sınırlı.

iPhone 11’e kıyasla artırılmış batarya kapasiteleri iPhone 12 mini için 2227 mAh; 12 ve 12 Pro için 2775 mAh; 12 Pro Max için 3687 mAh.
Apple’ın batarya konusunda ser verip sır vermediğini biliyoruz. iPhone modellerinde hiçbir zaman rakiplerinde olduğu kadar yüksek bataryalar bulunmadı. Zira iPhone cihazlarında pil yönetimini kolaylaştıran şey yazılım, yani işletim sisteminin cihaza özel olmasıydı. Android gibi tüm donanımlar ve cihazlarda düzgün çalışmak üzere tasarlanan işletim sistemleri, üzerine bir de arayüzler eklenince cihazların enerjisini daha hızlı tüketiyor.

iPhone 12 ailesinin batarya kapasiteleri hakkında net bir bilgi yok. Ancak 120 Hz ekrana sahip Pro modelleri için ekran yenileme hızının fazla pil tüketmesini engelleyen bazı teknolojilerin geliştirildiği söyleniyor. Henüz kesin olmamakla birlikte bu teknolojiler için iPhone 12’yi pas geçip 2021’i beklemek zorunda kalabiliriz. Öyle ya da böyle Apple’ın hem 5G desteği hem de yeni nesil ekranlarıyla daha yüksek pil kapasitesi ile karşımıza çıkacağı kesin.




iOS 14
iPhone 12, Apple’ın Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda tanıttığı ve beta testleri devam eden iOS 14’e sahip şekilde kutudan çıkacak. Bir işletim sisteminin ilk açılışta yüklü gelmesi ya da sonra dan güncelleme ile yüklenmesi konusunda iPhone ailesi arasında uçurum bulunmuyor. Ancak iOS 14’ün hem Android’den aldığı hem de kullanıcı dostu yeni özellikleri iPhone 12’de bütünsel olarak karşımıza çıkacak.
Peki ne demek bu bütünsel? iPhone 12, eğer söylendiği gibi Apple’ın 3,1 GHz hıza sahip A14 Bionic işlemcisi ile gelirse iOS 14 sayesinde bu deneyimi kat ve kat artıracak. Eski iPhone modellerinin bataryaları nedeniyle bir süre sonra zorlanacakları görevler için iPhone 12 en ideal cihaz konumuna gelecek.
iPhone 12 mini ve 12: Geniş ve ultra geniş açılı çift arka kamera, Sharp ve O-film sensörleri, Smart HDR ve gece modu.
iPhone 12 Pro ve Pro Max: Geniş, ultra geniş ve telefoto lenslerle 3’lü arka kamera, LG sensörleri, LIDAR sensör ile 3 boyutlu tarama, 3x optik zoom, ToF sensörü
iPhone 12 modellerinin sensör çözünürlükleri konusunda henüz netleşen bir detay yok. Ancak Apple’ın yüksel değil, stabil şekilde çalışmaya elverişli çözünürlükleri sevdiğini biliyoruz. Bu nedenle rakipleri 48, 64, 108 MP çözünürlüklere çıkarken Apple, iPhone 11 ailesinde 12 MP maksimimum çözünürlükle karşımıza çıkmıştı. İyi bir kameranın sadece MP değeri ile ilişkili olmadığını da buradan anlayabiliriz. iPhone 12’de de muhtemelen çok yüksek çözünürlükler değil, bunun yerine daha gelişmiş yazılım desteği göreceğiz.
LG tarafından üretileceği söylenen iPhone 12 Pro ve Pro Max’in 3’lü arka kameraları aynı çözünürlüğe sahip olsalar da farklı amaçlar için kullanılacaklar. Geniş, ultra geniş ve telefoto olarak görmeyi beklediğimiz bu kamera kurulumu, iPhone 12 mini ve 12’de sadece geniş ve ultra geniş lenslerle karşımıza çıkacak. Tüm bunlara ek olarak Smart HDR, gelişmiş gece modu gibi yazılım desteği ile mümkün olan özellikleri de göreceğiz.



iPhone 12 Pro ve Pro Max’te karşımıza çıkması beklenen LIDAR sensörün ise akıllı telefon sektöründe yeni bir deneme olduğunu belirtelim. Apple’ın daha önce iPad Pro’da kullandığı bu sensör, kızılötesi ışınlarla kameranın görüş açısındaki nesneleri 3 boyutlu olarak taramamıza imkan tanıyor. Çoğu son kullanıcının günlük hayatta ihtiyaç duymayacağı bir özellik olsa da LIDAR ile birlikte geliştirilecek artırılmış gerçeklik (AR) uygulamaları, yüksek doğrulukta, hatasıza yakın çalışabilir.
Video konusunda ise son sözümüzü, iPhone 12’leri deneyimledikten sonra  söyleyeceğiz. Yine de 120 ila 240 FPS ile 4K çözünürlükte videolar kaydetmenin mümkün olacağı söyleniyor. iPhone 11 ailesinde yüksek çözünürlüklü videoları ultra geniş açılı lenslerle kaydedebiliyor, video hiç donmadan kayıt esnasında geniş açılı lense geçiş yapabiliyorduk.

iPhone 12 ve iPhone 12 Max özellikleri




Ekran:iPhone 12 mini: 5,4 inç Super Retina OLED panel
iPhone 12: 6,1 inç Super Retina OLED panel
İşlemci: Apple A14 3,1 GHz’e kadar
RAM: 4 GB
Depolama Alanı: 128 GB ya da 256 GB
Ön Kamera: 12 MP, henüz kesinleşmedi
Arka Kamera:
Geniş: Çözünürlük netleşmedi
Ultra geniş: Çözünürlük netleşmedi
Smart HDR
Gece modu
Bağlantı: 5G SA/NSA, Çift 4G VoLTE, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, USB Lightning
İşletim Sistemi: iOS 14
Batarya:
iPhone 12 mini: 2227 mAh, henüz kesinleşmedi
iPhone 12: 2775 mAh, henüz kesinleşmedi
iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max özellikleri:
Ekran:
iPhone 12 Pro: 6,1 inç Super Retina OLED panel
iPhone 12 Pro Max: 6,7 inç Super Retina OLED panel
İşlemci: Apple A14 3,1 GHz’e kadar
RAM: 6 GB
Depolama Alanı: 128 GB, 256 GB ya da 512 GB
Ön Kamera: 12 MP, henüz kesinleşmedi
Arka Kamera:
Geniş: Çözünürlük netleşmedi
Ultra geniş: Çözünürlük netleşmedi
Telefoto: Çözünürlük netleşmedi
LIDAR sensör
ToF
Smart HDR
Gece modu
Bağlantı: 5G SA/NSA, Çift 4G VoLTE, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, USB Lightning
İşletim Sistemi: iOS 14
Batarya:
iPhone 12 Pro: 2775 mAh, henüz kesinleşmedi
iPhone 12 Pro Max: 3687 mAh, henüz kesinleşmedi

Canlı yayını seyretmek için;


http://www.ankaramasasi.com/haber/244245/iphone-12nin-fiyati-ve-teknik-ozellikleri-belli-oldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.