Prof. Dr. Başar Cander: ''Metil alkolün 7 mililitresi bile öldürücü olabilir''

Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, metil alkolün sanayide boya çözücü bir kimyasal olduğunu belirterek, " (içildiğinde) 7 mililitresi dahi ölümcül olabilen çok ağır zehirlenmelere yol açabilir" dedi.
Ankara Masası
|
13 Ekim 2020, Salı - 17:47
Prof. Dr. Başar Cander: ''Metil alkolün 7 mililitresi bile öldürücü olabilir''

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başar Cander, Ankara Masasından Gökhan Gökyıldırım’a konuştu.

‘’Ölümlerin sebebi metil alkol’’

Prof.Dr.Başar Cander, sahte içki dolayısıyla meydana gelen ölümlere metil alkolün neden olduğunu vurguladı.  

Metil alkolün (metanol) endüstride çözücü ve boya çıkarıcı olarak kullanıldığını kaydeden Prof.Dr. Cander, bu kimyasal maddenin fotokopi sıvılarında, ojelerde ve cam yıkama sıvılarının içinde yer aldığına işaret etti. 

Prof. Dr. Başar Cander, son günlerde çok sayıda ölüme yol açan sahte içki kaynaklı zehirlenmelerin, etil alkol yerine tamamen veya karışım olarak metil alkol kullanılmasıyla oluşan çok ağır bir tablodan kaynaklandığını söyledi.

"7 mililitresi bile öldürücü olabilir"

Metil alkolün ağızdan alımında zehirlenmeye yol açacağının altını çizen Prof. Dr.  Cander  Sürekli ve ısrarla solunursa veya cilde sürekli temasta da bulaşabilir. Metil alkol, 7 mililitre alımlarda dahi ölümcül olabilen çok ağır zehirlenmelere yol açabilir." dedi.

Prof. Dr. Cander, sahte içkinin insan vücudundaki etkisini 3 döneme ayırarak anlattı.

Prof. Dr. Cander,  "İçki alındıktan sonra 3 dönem karşımızda. 1. dönem dediğimiz erken dönemde bu tamamen etil alkol gibi etki yapıyor. Yani normal içki tüketen ne hissediyorsa bu da aynısını hissediyor. Bu ne kadar 12- 24 saate kadar uzayabilir. Sonraki dönem için sessiz dönem dediğimiz dönemde ise artık zehirlenmenin etkileri başlar. Bu 30 saate kadar uzayabilir.’’ şeklinde konuştu.

"Sessiz dönemde, şuur açıkken gözde görme kaybı, bulanık görme ya da tam körlüğe kadar giden bir süreçten bahsediyoruz." diyen Prof.Dr. Cander şöyle devam etti: "Geç dönem ise artık vücudun tamamen etkilendiği, şuurunun kapandığı, organ yetmezliklerinin başladığı buna böbrek yetmezliği , solunum yetmezliği ekleniyor. Özellikle şuuru kapatan şey kanda asit birikimi oluyor. Çünkü metil alkol asidik bir maddeye dönüyor. Bu, ölüme giden tabloyu oluşturuyor. Sonraki aşama ise ölüm oluyor’’ ifadelerini kullandı.

‘’Tam olarak iyileşmek mümkün olmayabiliyor’’

Prof. Dr. Cander, hastalar iyileşse bile vücutta onarılamaz kalıcı hasarlar bırakabildiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Cander, "Gözlerde, yüzde 25 kalıcı körlük, sinir sistemi tahribatlarına bağlı olarak vücutta denge bozuklukları, düzgün yürüyememe gibi bulgular kalabilir, parkinson hastalığına davetiye çıkarabilir’’ dedi.

Sahte alkolün ölümcül etkilerini, hastalara nasıl bir tedavi uygulandığını anlatan Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başar Cander'in Ankara Masasından Gökhan Gökyıldırım’a verdiği özel röportajı tek tıkla izleyebilirsiniz.

http://www.ankaramasasi.com/haber/244394/prof-dr-basar-cander-metil-alkolun-7-mililitresi-bile-oldurucu-olabilir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.