Milyonlar merak ediyor \ Kıdem tazminatında yeni dönem nasıl olacak?

Ankara Masası
|
11 Haziran 2020, Perşembe - 13:11
Milyonlar merak ediyor \ Kıdem tazminatında yeni dönem nasıl olacak?

Kıdem tazminatında yeni dönem tamamlayıcı emeklilik modeliyle yakında başlayacak. Sosyal taraflarla tartışılan modellerin ilkinde çalışanın brüt ücretinin yüzde 3'ünün her ay tamamlayıcı emeklilik hesabına aktarılması gündemde.... İkinci model yasalaşırsa ya şu andaki mevcut sistem tercih edilecek ya da devletin de katkıda bulunacağı işçi ve işverenin prim ödeyeceği yeni bir sistem gelecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı tamamlayıcı emeklilik modeliyle, kıdem tazminatı konusunda yeni bir dönem başlayacak.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, sosyal taraflarla tartışmaya açılan modellerde, 60 yaşa kadar fonda birikim yapılması öngörülüyor.
Yani çalışanlar kıdem tazminatı hesaplarında biriken tutarı 60 yaşında alabilecek.

Bu yaşa gelindiğinde hesapta biriken paranın yüzde 25'i peşin, kalan tutar ise emeklilik gelirini artırmak için çalışanlara ek gelir olarak verilecek.

İlk konut, evlenme, ağır hastalık, işten çıkış durumları ise istisnai olarak değerlendirilecek ve öncesinde ödeme yapılabilecek. Ama tutar burada sınırlı olacak. Örneğin ilk konut alımında çalışan, biriken tutarın yüzde 10'unu çekebilecek.

İlk model zorunlu

Ekonomi yönetiminin üzerinde durduğu modellerden ilki yasalaşırsa bütün çalışanlar bu modele göre kapsam içine alınacak. Bu durumda zorunlu olacak birinci modelde, işveren her ay çalışanın brüt ücretinin yüzde 3'ünü 'tamamlayıcı emeklilik hesabına' aktaracak.

Bu da yıllık bazda 11 günlük bir kıdem tazminatı hakkına denk düşüyor. Kalan 19 günlük tutara denk gelen brüt maaşın yüzde 5.33'ü kadar tutar ise şimdi olduğu gibi aynı sistemle devam edecek ve ayrılık durumunda ödeme yükümlülüğü işverende olacak. 

İkinci model seçenekli

İkinci model yasalaşırsa taraflara seçme şansı sunulucak. Ya şu andaki mevcut sistemin devamı tercih edilecek ya da yeni modele geçilecek.

Bu yeni modelde işveren payının yanı sıra, devlet payı da söz konusu olacak. İşçiler de prim ödeyecek.

Asgari ücrete kadar ücretler için, işçinin primi ücretin yüzde 0.5'i kadar olacak. Örneğin iki asgari ücrete kadar olan bir ücret söz konusu ise, katkı payı yüzde 1.5'a kadar çıkacak. Asgari ücretin iki katından fazla olan ücretlerde ise, kesinti yüzde 2.5'a kadar çıkacak. Devlet de bir puan katkıda bulunacak. Rakamlar konusunda sosyal taraflarla görüşmeler devam ediyor.

Taraflarla görüşüldü

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün sosyal taraflarla modelleri görüşmek üzere bir araya geldi.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un da yer aldığı toplantıya, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan katıldı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/26134/milyonlar-merak-ediyor-kidem-tazminatinda-yeni-donem-nasil-olacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.