Bakan Dönmez: "Denizlerde dünyanın en büyük keşfini yaptık"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Türkiye'nin Karadeniz'de bulduğu 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervi, bu yıl dünyadaki en büyük keşif oldu" dedi.
Ankara Masası
|
19 Ekim 2020, Pazartesi - 11:48
Bakan Dönmez: "Denizlerde dünyanın en büyük keşfini yaptık"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'deki ek gaz müjdesinin ardından katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Karadeniz'de bulunan 405 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin bu yıl dünyadaki en büyük keşif olduğunu ifade eden Bakan Dönmez, gazın kullanımı için 2023 yılına işaret etti.

Daha önce bölgede iki katman olduğunu söylediklerini hatırlatan Dönmez, "Nitekim sayın Cumhurbaşkanımız bu ilave keşif miktarını açıklamış oldu. Tuna kuyusunda böylece 405 milyar metreküplük rezerve ulaşmış olduk. Beklentilerin çok önemi yok önemli olan bulunan. Bu yıl itibariyle baktığımızda denizlerdeki dünyada en büyük keşfi açıklamış olduk. Karaları da dahil ettiğimizde ikinci oluyor. Tuna 1'de arama çalışmaları bitti. Türk Ali 1 adını verdiğimiz bir başka lokasyona gideceğiz. Yine Sakarya Gaz Sahası'ndayız. Bundan sonra hemen hemen her iki ayda bir bir kuyu açarak bu hazırlıkları tamamlamış olacağız" dedi. 

''8 bin kilometrelik alanın da sismiğine başlıyoruz''

Dönmez, "Burada keşifle sonlandırdığımız bölgede önce tespit sonrasında üretim kuyularını açacağız. Bu daha da sismiğini yapmadığımız 8 bin kilometrelik bir alan onun sismiğine de başlıyoruz. Orada da keşif amaçlı sondajlarımız olacak" şeklinde konuştu.

''2023'e yetiştirmek için çalışıyoruz''

Bakan Fatih Dönmez, "2023'e yetiştirmek için çalışıyoruz. Kendi gazımızı inşallah vatandaşımızla buluşturacağız. Burada deniz üstünde bir platform düşünmüyoruz. 2 bin metrelik bir derinlikten bahsediyoruz. Orada kuyu başında bazı vaf kontrol sistemlerimiz olacak. Burada toplanan gazı kıyıya getireceğiz. En yakın nokta şu anda Filyos görünüyor. Orada ayrıştırma çalışmaları yapacağız. Hedefimiz bu şekilde belirlenmiş durumda...'' ifadelerine yer verdi.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz cumartesi günü Zonguldak'a giderek Fatih sondaj gemisinde incelemelerde bulundu. Ardından kameraların karşısına geçerek yeni rezerv miktarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "85 milyar metreküp daha bulundu. Sakarya sahasında toplam doğal gaz rezerv 405 milyar metreküpü buldu." dedi. Tuna-1'deki sondajın tamamlandığını kaydeden Erdoğan, yeni hedefin Sakarya olduğunu ekledi. 


http://www.ankaramasasi.com/haber/271362/bakan-donmez-denizlerde-dunyanin-en-buyuk-kesfini-yaptik
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.