Çubuk’taki Atatürk’ün mirası tarihi mandıra ilgi bekliyor

Atatürk'ün talimatıyla Ankaralıların yoğurt, peynir ve tereyağı ihtiyacını karşılaması için Çubuk ilçesine kurulan tarihi mandıra ilgi bekliyor.
Büşra Bayrak
|
20 Ekim 2020, Salı - 11:51
Çubuk’taki Atatürk’ün mirası tarihi mandıra ilgi bekliyor

Ankara'nın Çubuk ilçesinde 1935 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile kurulan mandıra bakımsızlık nedeniyle kullanılamaz hale geldi.

Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine de taşınan mandırada Çubuk Gençlik ve Kültür Derneği Başkanı Can Kaderoğlu incelemelerde bulundu.

Kaderoğlu, Atatürk'ün emriyle Ankaralıların yoğurt, peynir ve tereyağı ihtiyacını karşılaması için Çubuk ilçesine kurulan mandıranın bölgenin üretimine katkı sağlayacak şekilde yeniden organize edilmesi gerektiğini söyledi.  

“Mandıra yeniden organize edilmeli”

Mandıra alanında incelemelerde bulunan Kaderoğlu şunları kaydetti:

 "Bu mirasın aslına uygun olarak korunup yaşatılması ve bölgenin üretimine katkı sağlayacak şekilde yeniden organize edilmesi gerektiği düşüncesindeyim"

Mandıranın tarihçesi

Mustafa Kemal Atatürk, 1935 yılında Karagöl ile Aydos Yaylası arasındaki bölgenin küçükbaş hayvancılığa müsait olması üzerine buraya Merinos koyunlarının yetiştirildiği bir mandıra açılması talimatını verdi.

Uzun süre Ankaralıların yoğurt, peynir ve tereyağı ihtiyacını karşılayan mandıra, yıllarca Atatürk Orman Çiftliği’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürdü. Ancak Atatürk’ün vefatının ardından çeşitli gerekçelerle kapatıldı. Şimdilerde çatısı çöken ve duvarları yıkılan mandıranın harabe hali görenleri üzüyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/273494/cubuktaki-ataturkun-mirasi-tarihi-mandira-ilgi-bekliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.