Naci Görür, Haliç ve Silivri bölgesinde oturanları uyardı

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da yaşanacak büyük depremde Haliç ve Silivri bölgesinde oturanların büyük risk altında olacağını söyledi.
Ankara Masası
|
20 Ekim 2020, Salı - 22:12
Naci Görür, Haliç ve Silivri bölgesinde oturanları uyardı
Birçok depremi yaptığı açıklamalarda önceden bilen Prof. Dr. Naci Görür, Haber Global ekranlarında yayınlanan Candaş Tolga Işık'ın sunduğu Az Önce Konuştum programına konuk oldu.

Naci Görür, oluşacak bir depremde Haliç ve Silivri'de yaşayanların risk altında olacağını belirtirken "En tehlikeli olan Avrupa Yakası Haliç'ten başlayıp Silivri'ye giden ve 10 km içindeki kuşak. Jeolojik özellikler ve buradaki kayalar sert değil, yumuşak, kaygan, şiddetli bir sarsıntıda heyelan yapma özelliğine sahip. Bunlar depremin riskini artırıyorlar. Halk terimiyle buralar "çürük." ifadelerini kullandı.

Ünlü bilim adamı İstanbul'da 7'nin üzerinde bir deprem olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

500 binin üzerinde bir can kaybının olabileceğini ifade eden Görür "
Şu an yapılan çalışmalar can kaybını azaltmaz. Ne kadar bina, o kadar can kaybı. İstanbul'da 500 bin insanın hayatı tehlikede" dedi.

Prof. Dr. Naci Görür'ün açıklamalarından satır başları şöyle:

"Zarar azaltıcı önlemler alınsın"

Depremde bir fay kırılınca enerjisinin bir kısmını boşaltır. Enerjisini başka bir bölgeye gönderir. Biz burada dikkatli olun diyoruz. Özellikle halk ölçeğinde değil, yerel yönetimlerin risk altına girmiş bu alandaki hazırlık çalışması yapacaklarsa bir an önce yapsınlar. Zarar azaltıcı önlemler alınsın diye söylüyoruz.

"44 santimlik bir ciddi sorun var"

İstanbul büyük deprem bekliyor dedik. 99'dan sonra Marmara'nın altındaki kabuğa enerji yükledi. Bu kabuk bu enerjiyi kaldıramaz. 21 senedir 44 santimlik bir ciddi sorun var. 7 büyüklüğünde bir deprem beklesek buna karşılık gelen bir enerji bir milyon 800 tonu aşkın patlayıcının aynı anda çıkan enerjisine denk.

2000'de bir yayın var bütün tarihi bir depremler incelenmiş. Ve saygın bir yayın kuruluşu. Bu çalışmalar sonucu 99'dan sonra İstanbul'da 7'nin üzerinde depremin olma olasılığı yüzde 64'dür.

"İstanbul'da iki fay hattında deprem bekliyoruz"

Depremi iki fay hattında bekliyoruz. Benim kanaatime göre Silivri açıklarından başlayıp Yeşilköy açıklarına uzanan 65 km bir fayın kırılmasını bekliyoruz. Adaları'ından güneyinden geçen bir fay var yaklaşık 45 km uzunluğunda bu da kilitli bir faydır. Bu faylar stres biriktiriyor.

"Devlet bize tek kuruş yardım etmedi"

Anadolu yakasından İstanbul yakasına kadar sahil kısımlarında zemin çalışmaları, tehlike ve deprem haritaları üretildi. Nerelerde can ve mal kaybı, yangın gibi riskler ölçüldü. Bunlar olmasaydı biz bugün İstanbul'un hasarını çok doğru dillendiremezdik. Devlet ve belediyelerde bağımsız olarak İstanbul Teknik Üniversitesi olarak çalışmalar yaptık. Marmara denizi hiç bilinmeyen bir deniz iken biz çeşitli ülkelerin uzmanları ve NATO'nun desteği ile biz İstanbul depreminin tehlikelerini araştırdık. Devlet bize tek kuruş yardım etmedi. Deprem hakkında ne biliniyorsa bizim yaptığımız araştırmalar sayesinde ortaya çıktı.

"500 bin insanın hayatı tehlikede"

Şu an yapılan çalışmalar can kaybını azaltmaz. Ne kadar bina, o kadar can kaybı. İstanbul'da 500 bin insanın hayatı tehlikede

Risk altındaki bölgeler

En tehlikeli olan Avrupa Yakası Haliç'ten başlayıp Silivri'ye giden ve 10 km içindeki kuşak. Jeolojik özellikler ve buradaki kayalar sert değil, yumuşak, kaygan, şiddetli bir sarsıntıda heyelan yapma özelliğine sahip. Bunlar depremin riskini artırıyorlar. Halk terimiyle buralar "çürük".

http://www.ankaramasasi.com/haber/275483/naci-gorur-halic-ve-silivri-bolgesinde-oturanlari-uyardi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.