Bingöl'deki deprem gözleri bölgeye çevirdi. Peki uzmanlar ne diyor?

Ankara Masası
|
14 Haziran 2020, Pazar - 20:24
Bingöl'deki deprem gözleri bölgeye çevirdi. Peki uzmanlar ne diyor?

Bingöl’de meydana gelen deprem sonrası gözler uzmanlara çevrildi.

CNN Türk’te değerlendirme yapan deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Elazığ’daki depremden sonra, Malatya Doğanyol depreminden sonra enerjinin doğuya ve batıya transfer olduğunu söylemiştik. Bu deprem kesişme noktasına yakın.” dedi.

Bunu “beklenebilecek, sürpriz olmayan bir deprem” olarak niteleyen Prof. Dr. Ersoy, artçıları gözlemleyeceklerini ifade etti.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, yakınlarda kırılabilir uyarısı yapılan Yedisu fayı bulunduğuna işaret ederek, “Kuzey Anadolu fayına daha yakın işin ilginç tarafı.” şeklinde konuştu.

“Büyüklüğü 4’ü geçen her depremde sokakta olmakta yarar var.” diyen Prof. Dr. Ersoy, “artçıları da izleyerek dışarıda olmakta fayda var. Hasarın tehlikeli olmadığını onaylamaları gerek.” uyarısı yaptı.

"Daha büyüğü konusunda bir şey söylememiz mümkün değil."

Deprem uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’ın tespit ve yorumları da şöyle:

-Kuzey Anadolu fayı ile Doğu Anadolu fayının bir kavşağı. Yedisuyu fayına yakın. Yıkıcı olabilir, bölgede özellikle kırsal kesimlerde yıkıcı olabilir.

-Bu büyüklükteki depremlere sahne oluyor bölge, küçük depremler ise sık sık oluyor. Yedisu fayı, geçtiğimiz yüzyıllarda büyük depremler yaratmış, büyük bir deprem değil bugünkü deprem, ama kuvvetli deprem.

Bu depremden sonra 5.5 büyüklüğüne kadar artçı depremler olabilir.

-Bölge stabil değil, çok sayıda fay var. Onların harekete geçmesi, artçı depremler olabilir. Bölge, jeolojik ve fay yapıları açısından stabil değil.

-Daha büyüğü konusunda bir şey söylememiz mümkün değil. Bölgeye yakın bölgelerdeki alanlarda yıkıcı depremler beklenebilir. Bunun artçı şoklarını bilmek gerek.

-Bu depremi ana deprem olarak kabul edersek, ondan sonraki tüm depremleri artçı olarak nitelendirebiliriz. Şu anda da artçı silsilesini görüyoruz. Bu depremin ardından 4.5 büyüklüğünde depremler olmaya başlarsa bir deprem fırtınasına dönüşebilir.

*İzlememiz gereken artçı depremler. Bu artçı depremlerin nereye göç edeceği önemli. Çünkü merkezin etrafında yığılabilirler ya da başka faylara göç edebilirler.

* Gelen güncel bilgilere göre, bu deprem Kuzey Anadolu fayının parçasında olan bir deprem. Fay harekete geçmiş, öyle anlaşılıyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/27740/bingoldeki-deprem-gozleri-bolgeye-cevirdi-peki-uzmanlar-ne-diyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.