Bilim Kurulu üyesi Kara uyardı

Ankara Masası
|
15 Haziran 2020, Pazartesi - 16:50
Bilim Kurulu üyesi Kara uyardı

1 Haziran'da başlayan kontrollü normalleşmeyle Türkiye'nin her yanından maske ve sosyal mesafe kurallarının hiçe sayıldığını gösteren görüntüler gelmeye başladı.

Günlük vaka sayısı yeniden artışa geçince başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olmak üzere tüm yetkililer 'Hedeften uzaklaşıyoruz" diyerek vatandaşa bir kez daha uyarıda bulundu. Ancak tablo değişmedi. Günlük vaka sayısı da birdenbire bin 500'ün üzerine çıktı.

Aralarında Bursa, Konya ve Şanlıurfa'nın da bulunduğu 9 ilde vaka sayısı patladı. Valiliklerden ve uzmanlardan bu iller için özellikle uyarılar gelirken, Adana'da camilerden “Dikkat! Corona virüsü vaka sayısı arttığı için maske takalım, sosyal mesafeye uyalım, el hijyenini dikkat edelim” anonsları yapıldı.

Prof. Dr. Ateş Kara Ankara Masası'na özel değerlendirmelerde bulundu

Peki şimdi ne olacak? Türkiye bu hızla giderse 2'nci bir dalgayla mı karşılaşılacak, yasaklar geri mi gelecek?

Ankara Masası'na konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'ya göre bu hızla gidersek önlemlerin geri gelmemesi mümkün değil...

"Bizdeki oynama büyük oldu"

"İstesek de istemesek de tedbirler artabilir" diyen Kara, şu an için tek çözümün maske ve mesafe kurallarına uymak olduğunu söyledi. Kara, "Normalleşmeyle beraber tüm dünyada vaka sayısında oynama olabiliyor ama bizdeki bu oynama biraz büyük. Bu da şunu gösteriyor ki; biz normalleşmeye geçişi 'bu iş bitti, virüs çözüldü' gibi algıladık. Ancak kesinlikle böyle değil. Türkiye büyük bir emekle gerçekten bu virüsü kontrol altına aldı. Ama biz aramızdaki sosyal mesafeye dikkat etmezsek veya birden fazla kişi yan yana gelirken maske takımına dikkat etmezsek hemen rakamlarda oynama oluyor. Çünkü virüs çok kolaylıkla başını kaldırabiliyor ve çok kolaylıkla da insandan insana bulaşıyor." diye konuştu.

Tedbirler sıkılaşacak mı?

Prof. Dr. Kara'ya göre yükseliş devam ederse her şeyi yeniden değerlendirmek gerecek. Kara, "Rakamlarda bir iki günlük değil devam eden bir yükselme olursa o zaman bu mesafeyi sağlamak için daha öncesinde olduğu gibi biz Bilim Kurulu üyeleri olarak veya Sağlık Bakanlığı da öneri olarak önlemleri arttırma konusunu gündeme getirecektir." ifadelerini kullandı.

Kara'nın açıklamaları şöyle:

"Türkiye’de hasta sayımız şu an belli bir oranda. Ama dikkat edersek yükselmeye başladığı anda hastanedeki hasta sayısı da yoğun bakımdaki hasta sayısı da artıyor. Bu da şu anlama geliyor; her an değer verdiğimiz, sevdiğimiz insanları kaybedebiliriz. Bizim bu riski bir şekilde azaltmamız lazım."

Sokağa çıkma yasağı geri gelir mi?

Peki tedbirlerin sıkılaşması yoluna gidilirse yeniden evlere dönüş başlar ve sokak kısıtlamaları gelir mi? Kara bu soruya şimdilik "evet" ya da "hayır" denilemeyeceğini söyledi. Bilim Kurulu Üyesi'ne göre vaka sayılarında artış devam ederse halk sağlığı hocaları, sosyal bilim hocaları ve yetkililer oturup bunu mutlaka değerlendirmeye almalı...

http://www.ankaramasasi.com/haber/28155/bilim-kurulu-uyesi-kara-uyardi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.