Mehmet Ceyhan'dan korkutan sayı!

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'deki koronavirüs vaka sayısının 50 bin ile 100 bin arasında olduğunu söyledi.
Ankara Masası
|
24 Ekim 2020, Cumartesi - 21:51
Mehmet Ceyhan'dan korkutan sayı!
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de koronavirüs vaka sayısıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ceyhan, Türkiye'deki koronavirüs salgının ilk döneme göre daha kötü boyutlarda olduğunu söyledi.

Türkiye'deki vakaların açıklanın çok üstünde olduğunu belirten Ceyhan, pozitif sayısının 50 bin ile 100 bin arasında olabileceğinin altını çizdi.


Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, salgınla ilgili şunları söyledi;

"Şu an salgın çok yoğun bir şekilde devam ediyor"

Bir çok ülke 40 binlere geldi. İspanya, İtalya, İngiltere 20 binlere geldi. Avrupa'da neredeyse tüm ülkeler 10 binin üzerinde günlük vaka sayıları. Bizim onlardan en azından nüfusu çok daha küçük Avrupa ülkelerinden daha az vaka görmemiz mümkün değil. Alınan önlemlere bakıyoruz, uluslararası ilişkilere bakıyoruz, Polonya'da olduğu kadar vaka sayısının olmaması akla yatkın değil. O yüzden bir defa şunu kabul edeceğiz. Şu an salgın çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Buna ikinci dalga mı dersiniz, ikinci artış mı, ikinci pik mi... fark etmez. Önemli olan birinci salgın döneminden daha yaygın şuanda virüs.  Burada alınacak önlemler, Fransa'daki gibi, İspanya'daki gibi tedbirler almaya gelirseniz, Fransa'da 40'a yükseldi sokağa çıkma yasağı uygulanan bölge. 


"Şirketlerde testler yaparak etrafa bulaştıran insanları bulamayız"  

Mücadele yöntemlerimiz biraz daha farklı olmalı. Test sayılarının arttırılması lazım. Sayın Bakan da amacımız 200 bine ulaşmak kısa sürede demişti. Hem sayı arttırılmalı hem de uyguladığımız gruplar gözden geçirilmeli. Yoksa biz futbol takımlarını tarayarak, şirketlerde testler yaparak etrafa bulaştıran insanları bulamayız.



"Pozitif olan kişi sayısı oldukça yüksek"

Bakanlık tam vaka sayısını açıklamadığı için vaka sayısını tam bilmemiz mümkün değil. Ancak tahminler yapabiliriz. Bir arkadaşımız aseptomatik vaka oranının ülkeden ülkeye değiştiğini söylemiş. Böyle bir şey olur mu dünyanın her yerinde aseptomatik vaka oranı yüzde 90'dır. Siz bunların onda birini de bulabilirsiniz, onda dokuzunu da. Ona göre değişir. Yoksa hastalığın bu özelliği sabittir. Dİnyada değişmez. Sadece bakanlığın açıklamalarından söylüyorum. Bakanlık açıkladı, şu anda vakaların yüzde 20'si belirtili seyrediyor, yüzde 20'inin de yüzde 10 yoğun bakım ihtiyacı hissediyor. Demekki yüzde 20'si kadarı semptonlu seyrediyor, bunu tek semptonlu olarak kabul etsek bile 2 bin rakamını, bunun en az 5 katı kadar tespit edilen vaka olması lazım. Keşke bu kadarla kalsa iyi ama bütün ülkelerin bir kat sayısı var. Türkiye'de 20 bin aktif vaka sayısı varken, Sağlık Bakanlığı bir tarama yaptı hatırlarsanız, salgının başlarında. Sayın bakan açıkladı 10 binde 26 bulduk pozitiflik oranını. O 10 binde 26'yı Türkiye nüfusuna çarparsanız. 215 bin gibi bir rakam çıkar. Demek ki biz saptadığımız aktif vaka sayısının 10 katı kadarının virüs pozitif olduğunu bulmuşuz. Kişi kendisi farkında değil, doktora da başvurmuyor siz ancak bir tarama yaparsanız onu bulabiliyorsunuz. Böyle baktınız zaman gerçekten pozitif olan kişi sayısı oldukça yüksektir. Bunun 50 bin ile 100 bin arasında olabilir.
http://www.ankaramasasi.com/haber/285619/mehmet-ceyhandan-korkutan-sayi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.