Bakan Koca yerli aşı çalışmalarında son durumu açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrrettin Koca, önümüzdeki hafta yerli aşının insan denemelerine başlanacağını söyledi.
Ankara Masası
|
28 Ekim 2020, Çarşamba - 20:48
Bakan Koca yerli aşı çalışmalarında son durumu açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda yerli aşıdaki son gelişmelerle ilgili bilgiler verdi.

Bakan Koca laboratuvar testlerinde başarılı olan yerli aşının, önümüzdeki haftadan itibaren insan denemelerine başlanacağını duyurdu.

"Türkiye'de yapılan iki aşı var"

5 günlük karantinanın ardından denemelerin başlayacağını belirten Koca " Özellikle bizim idea dediğimiz deneysel araştırma laboratuvarımızı da ziyaret etmiş oldum. Bu aşıların toksikolojiyle ilgili çalışmaları ve sterilite ve standardizasyon çalışmalarının yapıldığı bir yer. Hafta sonu bu çalışmaların bir aşı için bitirileceği ifade edildi. Gelecek hafta muhtemelen ilk insan uygulamaları başlayabilir ama ondan önce bildiğiniz gibi 5 gün karantinaya alım süreci var. Bununla ilgili de muhtemelen karantinaya alım süreciyle ilk insan uygulaması başlamış olacak. Yurt dışından Faz 3 çalışması Türkiye'de yapılan iki aşı var. Şu ana kadar herhangi bir komplikasyonun, ciddi yan etkinin olmadığını, muhtemelen kasım sonunda bağışıklık konusundaki bilgilenmemiz olmuş olur. Bu aşılarla ilgili, Çin aşısı başarılı olursa aralık ayında 5 milyon dozu uygulama şansımız olacak. Devamında ocak, şubat ve martta da devam ediliyor olacak." diye konuştu.

"Kasımın ortalarına doğru çalışmaları tamamlanmış olacak"

Diğer aşı çalışmaların planlandığı gibi gittiğin belirten Koca "3 hafta önce ya da 4 hafta önce başladı Çin aşısının çalışması, önce sağlık personellerinde. Burada aşılanan kişi sayısı 500'ü geçti. Bu aşı dünyanın değişik ülkelerinde Faz 3 çalışmasına devam ediyor. Faz 3'ü kasım sonuna kadar takip edip etkinliğini daha kesin söyleyeceğiz. Biontech ve Pfizer aşısında rakam daha kısıtlı. Almanya ile beraber başladık, planlandığı gibi gidiyor, kasımın ortalarına doğru çalışmaları tamamlanmış olacak. Bütün aşılar hızla Faz 3 çalışmalarını yapıyorlar, yıl sonuna doğru birkaçında erken ruhsatlanma olacak gibi duruyor. Seneye erişebilen ülkelerde uygulama başlayacak." ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/296601/bakan-koca-yerli-asi-calismalarinda-son-durumu-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.