Prof.Dr. Zafer Akçığ'dan artçı deprem uyarısı

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Deprem Bilimcisi Prof.Dr. Zafer Akçığ, 6,6 büyüklüğündeki depremin İzmir için beklenenin bir basamak üzerinde olduğunu belirterek, “en büyüğü 5.5lar 5.6lara ulaşan artçıların gelme olasılığı yüksek”dedi.
Büşra Bayrak
|
30 Ekim 2020, Cuma - 16:36
Prof.Dr. Zafer Akçığ'dan artçı deprem uyarısı

Prof.Dr. Zafer Akçığ yaptığı açıklamada, bugünkü depremin 2005’teki ile benzerlik gösterdiğini söyledi.

2005’te  4 deprem olduğu ve büyüklüklerinin 5.9’a kadar ulaştığını hatırlatan Prof.Dr. Zafer Akçığ “Şuanda 6.6 İzmir ve yöresi için ortalama beklenti depreminde bir basamak üstünde. Yalnız 6.6’da oynayabilir bir iki puan değişebilir. Ama korkunç bir panik havası yarattığı kesin” şeklinde konuştu.

Prof.Dr. Zafer Akçığ, deprem sınıflandırılmasında 4.5-6.5 aralığının orta büyüklük olarak değerlendirildiğine işaret etti.

 “Ama 5.9 ve 6.6  arasında her bir basamak etkisini çok daha eğrisel olarak yatayda bir düz çizgi gibi değil etkisini potansiyel olarak arttırır” ifadesini kullanan Prof. Dr. Akçığ, artçılarla ilgili şu uyarıda bulundu:

“Eğer bu depremin sönümlenmesi ki ben öyle bir beklenti içindeyim tahmin ediyorum ki bir müddet sonra yavaş yavaş en büyüğü 5.5lar 5.6lara ulaşan artçıların gelme olasılığı yüksek. Onun için öncelikle paniğe kapılmamak gerekir”

“İzmir’in altındaki bütün çürük zeminleri aslında biliyoruz. Bu büyükşehir ile AFAD’ın ortak çalışmasıdır. Onun için herhalde tahmin ediyorum gerek büyükşehir gerek AFAD bir an önce bu konuda ayrıntılı olarak önlemlere girişeceklerdir” diyen Prof. Dr. Akçığ şöyle devam etti:

“Seferihisar bölgesi 2005’ten beri bir aktif fay grubu Gülbahçe üzerinden de Karaburun açıklarından da Ege Denizine gelen bir fay hattı. Dolayısıyla bu fay hattının bu tür depremler üretmesi anormal değil normal. Ancak insanlardaki panik havası bizde şöyle bir şey var maalesef balık hafızası dediğimiz bir tabir var biliyorsunuz biz çok çabuk unutuyoruz çok çabuk harekete geçiyoruz fakat çok çabukta unutuyoruz. Ama burada tabi öncelikle yerel yönetimle merkezi yönetimle
http://www.ankaramasasi.com/haber/303723/profdr-zafer-akcigdan-artci-deprem-uyarisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.