Rıza Bey apartmanında kullanılan malzeme

İzmir'deki deprem sonrası yıkılan binalar arasında olan Rıza Bey apartmanında kullanılan malzeme dikkat çekti. Betonu eliyle ufalayan Mimar Nihat Şen, yivli olmayan demire işaret etti.
Ankara Masası
|
31 Ekim 2020, Cumartesi - 15:23
Rıza Bey apartmanında kullanılan malzeme
İzmir'in Seferihisar ilçesinde meydana gelen deprem ardından yıkılan binalar tartışmaları da beraberinde getirdi. Mimar Nihat Şen, depremden en fazla etkilenen ve moloz yığınına dönen Bayraklı ilçesindeki Rıza Bey apartmanından alınan bir beton parçasını inceledi.  


''Bina inşaatında yivli demir kullanılmamış''

Habertürk ekranlarında canlı yayın konuğu olan Şen, bina inşaatında yivli olmayan demir kullanılmadığına dikkat çekti. Elindeki beton parçasını parmakları yardımıyla kolayca ufalayan Şen,  "Rıza Bey apartmanı 30-35 yıl öncesinde yuvarlak demirle yapılmış. Yani yivli olmayan demirle yapılmış bir yapı. Bu ne anlama geliyor? Böyle demirler yatay bir sallantıda betonla ayrışmasını çok çabuk gerçekleştirir. Depremde betonla demir, yuvarlak demir olduğu zaman çok çabuk ayrışır.'' dedi. 

Binayı sağlam kılan 3 şey olduğunu ve bunlar zemin, beton ve demir olarak açıklayan  Şen, bu unsurların doğru bir şekilde bir araya gelmesi durumunda binanın sağlam olabileceğini ifade etti.


Öte yandan binanın yıkılmasında araştırılması gereken noktaların olduğuna işaret eden Şen, şu şekilde konuştu: ''Birincisi, bu bina o zamanki projesine uygun yapıldı mı yapılmadı mı  ? ikincisi,acaba bina bir tadilat gördü mü görmedi mi ? üçüncüsü, zemin kattaki taşıyıcı sistemlerinde herhangi bir kolon kaldırma oldu mu olmadı mı ? İşte bu üçünün araştırılması lazım...'' 
http://www.ankaramasasi.com/haber/316466/riza-bey-apartmaninda-kullanilan-malzeme
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.