Pandemi Döneminde Psikiyatrik Hastalıklara Dikkat

Ankara Masası
|
31 Mart 2020, Salı - 16:39
Pandemi Döneminde Psikiyatrik Hastalıklara Dikkat

Prof. Dr. Mustafa Altay, pandemi dönemlerinde anksiyete, depresyon vb. psikiyatrik hastalıkların artış gösterdiğini bu nedenle kan şekeri ve tansiyon düzeylerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Altay, korona virüs salgınında diyabet, obezite ve hipertansiyon hastalarının dikkat etmesi gerektiği konuları açıkladı.

“OBEZİTELER COVİD-19 AÇISINDAN YÜKSEK RİSK GRUBUNDA”

Koronavirüs türevinin, neredeyse dünyadaki tüm ülkelere yayıldığını ve önemli can kayıplarına sebep olduğunu söyleyen Altay, “Şu ana dek elde edilen verilere göre hastalık yaşlı kişilerde ve kronik hastalığı olanlarda daha ağır seyretmektedir. Türkiye’de bildirilen ölümlerin tümü 60 yaş üstü bireylerde gerçekleşmiştir. Obezitenin bağışıklık sistemi üzerine olumsuz etkileri düşünüldüğünde ve obez hastalarda hipertansiyon ve diyabet sıklığının çok daha yüksek oranda olduğu göz önüne alındığında bu hastaların COVİD-19 açısından yüksek riskli grupta olacağı çıkarımına ulaşabiliriz. Bu kişilerde genel korunma önlemlerinin yanı sıra birtakım özel önlemler de almak gerekmektedir'' açıklamasında bulundu.

  Prof. Dr. Mustafa Altay, hassas gruptaki vatandaşların Sağlık Bakanlığının önerdiği kişisel ve sosyal tüm koruyucu tedbirlere harfiyen uyması gerektiğini aktararak, “Bu salgın süresince kan şekeri ve tansiyon düzeyi iyi seyreden hastalar rutin kontrolleri ve diğer acil olmayan problemleri için sağlık kuruluşlarına başvurmamalıdırlar. Evde kan şekeri takibi daha önce önerilenden biraz daha sık, evde tansiyon ölçümü haftada birkaç kez ve kilo ölçümü ise haftada bir kez yapılarak hastalar kendi takiplerini yapmalıdırlar” dedi.

“GÜN BOYU HAREKETSİZ KALMAKTAN KAÇININ”

Evde kalınan süre içerisinde dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Altay, “Ev egzersizlerine dikkat edilmeli, gün boyunca hareketsiz kalmaktan kaçınılmalıdır. Ev içinde yürüyüşler (günde yaklaşık 5 bin adım yeterli olacaktır), sabit konumda hafif tempolu koşu, jimnastik ve müzik eşliğinde tempolu hareketler uygulanabilir. Direnç ve ağırlık egzersizleri de ev içerisinde güvenle yapılabilir. Evde beraber yaşanılan aile bireyleri ile birlikte egzersiz yapmak motivasyonu artırmak için güzel bir uygulama olabilir” ifadesini kullandı.

  “PSİKİYATRİK HASTALIKLAR PANDEMİ DÖNEMLERİNDE ARTIŞ GÖSTEREBİLİR”

   Anksiyete, depresyon vb. psikiyatrik hastalıkların pandemi dönemlerinde artış gösterdiğini ve kan şekeri ve tansiyon düzeylerini olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Mustafa Altay,   “Bu sebeple duygu durumuna özen gösterilmeli, gün içinde sosyal izolasyon kurallarına uymak şartıyla çeşitli hobiler edinilmeli, rahatlatıcı müzikler dinlenilmeli, güneş ışığı ve temiz havadan bolca faydalanılmalıdır” şeklinde konuştu.

“İLAÇ VEYA VİTAMİN BULUNMAMAKTA”

    Prof. Dr. Mustafa Altay, sosyal medyada bazı tansiyon ilaçlarının COVİD-19 enfeksiyonuna sebep olduğuna dair yanıltıcı bilgiler dolaştığını belirterek, “Bu bilgiler güncel veriler ışığında yurt içi ve yurt dışı bilimsel kuruluşlar tarafından yalanlanmış olup kullanılan tansiyon ilaçları bu sebeplerle kesinlikle bırakılmamalı veya tansiyon düzeyleri normal seyrettiği sürece değiştirilmemelidir” dedi. Altay,“Güncel bilgiler ışığında COVİD-19 enfeksiyonundan koruduğu kanıtlanmış bir ilaç veya vitamin takviyesi bulunmamaktadır. Bu konuda sosyal medyada veya basında çıkabilecek yanıltıcı bilgilere dikkat edilmeli, resmi kaynaklardan gelen bilgilere itibar edilmelidir” açıklamasında bulundu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/3311/pandemi-doneminde-psikiyatrik-hastaliklara-dikkat
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.