Hükümet Yardım Hesaplarını Neden Bloke Etti?

Ankara Masası
|
01 Nisan 2020, Çarşamba - 15:20
Hükümet Yardım Hesaplarını Neden Bloke Etti?

Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin yardım hesaplarına bloke konulması tartışmalara yol açtı. İçişleri Bakanlığı'nın gönderdiği genelgede, valiliklerle kaymakamlıklardan izin alınmasının gerekliliği vurgulanırken Bakan Süleyman Soylu olayın ayrıntılarına dair önemli açıklamalar yaptı.

Ankara ve İstanbul'da yardım hesaplarına bloke konulmasının ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hükümeti hedef gösterdiler.

Mansur Yavaş konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak "İşini ve gelirini kaybetmiş insanları desteklemek için kullandığımız ve sizlerin de katkıda bulunduğu banka hesapları İçişleri Bakanlığı genelgesi ile bloke edilmiştir" ifadelerini kullanırken; Ekrem İmamoğlu tepkisini "Bu süreç tamamen şeffaf ve İstanbulluların dayanışması ile büyüyecek" diyerek dile getirdi.

Tepkilerin ardından İçişleri Bakanlığından açıklama geldi. Bakanlık, yardım toplama faaliyetlerinin 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun 6. maddesi gereğince, kamu yararına uygun olarak amaçlarını gerçekleştirmek ve muhtaç kişilere yardım sağlamak için dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergilerin yetkili makamlardan izin almak şartı ile yapılabileceğini bildirdi.

VALİLİKLERDEN İZİN ALINMADI

İçişleri Bakanlığı bloke kararının Ankara ve İstanbul'da Valilikten izin alınmamasıyla ilgili olduğunu belirtti ve yardım toplamaları ve kampanya yapmaları halinde büyükşehir belediyelerinin valilikten, ilçe belediyelerinin ise kaymakamlıktan izin alınmasının zorunluluğuna değindi.

“İZİN ALMAMAK BAŞKA DEVLET KURMAK DEMEKTİR”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda, belediyelerin yardım ve bağış toplamasına ilişkin kararla ilgili süreci değerlendirdi. Bakan Soylu, "2860 sayılı kanun 'Sadece yardım toplamakla bırakmayacaksın, onu da denetleyeceksin' diyor. Bu yetkiyi, istismar edilmemesi için bize veriyor. Bütün bunlarla beraber eğer vali izin vermişse yardım toplayabilirsin. Devlet, Vali izni olmadan banka hesapları açıklayarak 'Ben yardım topluyorum' dersen, siz başka bir devlet oluşturmak istiyorsunuz; bu kadar açık ve net" dedi.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN BAĞIŞ TOPLAMASI

Belediyelerin bağış toplama haklarının olduğunu söyleyen ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin devam eden bağış kampanyasını örnek gösteren Soylu, yardım toplamayla bağışı ayıran kanunların; 2860 sayılı kanunla, 5393 ve 5216 sayılı belediye kanunu olduğunu ifade etti.

“HDP KAMPANYA YAPSIN PARAYI DA PKK'YA GÖNDERSİN”

Bu tür olaylarda "Yardım Kampanyası Başlattım" demekle işin bitmeyeceğinin altını çizen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "HDP'de yardım toplasın, PKK'ya istedikleri gibi göndersin. Bu işler bu kadar basit değil devlet idare ediyoruz burada" dedi.

BELEDİYELERE EK KAYNAK OLUŞTURULACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, belediyelere Nisan, Mayıs, ve Haziran genel bütçe vergi gelirlerinden ödenecek paylar için kesinti yapılmayacağı belirtildi. Bu sayede koronavirüsü ile mücadelede belediyelere ek kaynak oluşturulmuş olacak.

http://www.ankaramasasi.com/haber/3406/hukumet-yardim-hesaplarini-neden-bloke-etti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.