Erdoğan:"İzmir depremi CHP'nin enkaz altında kaldığı bir depremdir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem gibi ortak bir acıyı dahi devlete, hükümete ve şahsına saldırmak için kullanmaya kalkanlara da iki çift söz etmek istediğini belirterek, "İzmir depremi aynı zamanda CHP'nin enkaz altında kaldığı bir depremdir" dedi.
Büşra Bayrak
|
08 Kasım 2020, Pazar - 16:46
Erdoğan:"İzmir depremi CHP'nin enkaz altında kaldığı bir depremdir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Kocaeli 7. Olağan İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, İzmir'deki depremin ülkenin karşı karşıya bulunduğu tabii felaketler gerçeğini bir kez daha hatırlattığını söyledi.

Kızılay başta olmak üzere pek çok yardım teşkilatı ve sivil toplum kuruluşunun hemen depremzedelere el uzattığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem sarsıntıdan evleri ve iş yerleri yıkılan veya hasar gören hem denizin taşması sebebiyle evleri, iş yerleri tekneleri zarar gören vatandaşlara her türlü desteğin sağlandığını söyledi.

"Depremzedelerin tüm ihtiyaçları karşılanıyor"

Yıkılan veya yıkılacak durumda olan binalardan eşyalarını alamayan vatandaşlara otuzar bin lira nakdi yardımda bulunduklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Taşınan ev sahiplerine 13 bin lira, kiracılara 5 bin lira nakdi yardım yapılıyor. Orta hasarlı binalarda da ev sahiplerine 5 bin, kiracılara 2 bin 500 lira yardım veriliyor. Esnafımıza da 2 bin 500 lira kira yardımı yapılıyor. İş yeri yıkılan veya ağır hasar gören, deniz taşması sebebiyle sular altında kalan esnafımıza 50 bin liraya kadar hibe desteği veriliyor. Depremden zarar gören esnaf ve sanatkarların Halkbank kredi ödemeleri de faizsiz olarak bir yıl erteleniyor. Çadırdan battaniyeye, sıcak yemekten kumanyaya, giyecekten temizlik malzemesine kadar depremzedelerin tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Bugüne kadar şehirde 520 bin öğün yemek hizmeti verildi. 200 bine yakın ikram malzemesiyle 300 bine yakın içecek ve su dağıtımı yapıldı. Psikososyal destek kapsamında 32 bin çocuk ve yetişkinle görüşme gerçekleştirildi. Spor salonlarını, yurt binaları ve misafirhaneleri geçici konaklama merkezi olarak depremzedelerin barınması için tahsis ettik."

"İzmir'de kalacak yer sıkıntısı yok"

Erdoğan, İzmir'de kalacak yer sıkıntısı olmadığını aktararak, ihtiyaca göre artırılmak üzere şimdilik 1312 adetlik iki konteyner kent kurulması çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Bunların 2 hafta içinde kullanıma hazır hale geleceğini anlatan Erdoğan, "Çadırların bulunduğu bölgelerde kurulan polikliniklerde acil müdahale dahil her türlü sağlık hizmeti veriliyor. Ülkemizin önde gelen mobilya üreticisi firmalarla evlerini kullanamaz hale gelen bin aileye hane başı 25 bin liradan 25 milyon liralık eşya yardımı yapıyor." dedi.

 "İlk etapta 5 bin konut inşa edilecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOKİ'nin yıkılan veya yıkılacak olan ve ağır hasarlı binalardaki hak sahipleri için yapılacak yeni konutların inşası konusunda hemen çalışmaya başladığına dikkati çekti.

Amaçların az katlı, sağlam, konforlu ve huzurla yaşanacak binalar inşa ederek depremin yıl dönümüne kalmadan İzmirlilerin hizmetine sunmak olduğunu vurgulayan Erdoğan şöyle konuştu:

" Maliyetlerinden yüzde 40 ila 50 arasında indirim yapılacak"

"İnşallah proje ve yer tespit çalışmaları bitmek üzere olan deprem konutlarının inşasına birkaç hafta içinde başlıyoruz. İlk etapta 5 bin konut inşa edilecek. Konutların 2 bini yerinde 3 bini ise İzmir Şehir Hastanesinin yanındaki 1 milyon 380 metrekarelik rezerv alanına yapılacak. Maliyetlerinden yüzde 40 ila 50 arasında indirim yapılacak konutlar, 2 yıl ödemesiz 18 yıl vade ile ve faizsiz olarak hak sahiplerine verilecektir. "

Erdoğan, bir yıl içinde oradaki çalışmaları tamamlayarak depremzedelere konutlarını teslim edeceklerini anlattı.

"İzmir depremi CHP'nin enkaz altında kaldığı bir depremdir"

"Deprem gibi ortak bir acıyı devlete, hükümete, şahsıma karşı kullanmaya çalışanlara iki çift söz etmek istiyorum." diyen Erdoğan şöyle devam etti:

"Bunların inşası ile ilgili adımlarına müsaade etmediniz mi?"

"İzmir depremi aynı zamanda CHP'nin enkaz altında kaldığı bir depremdir. İzmir'in kahir ekseriyetinde on yıllardır CHP belediyeleri yok mu? Bunların inşası ile ilgili adımlarına müsaade etmediniz mi?" 

"Bu afetlerin sorumlusu sizsiniz"

"Ruhsatlarını siz vermediniz mi? Sulak arazilere inşa izni veren siz değil misiniz? Şimdi nasıl oluyor da kalkıp buradan iktidara fatura kesmeye kalkıyorsunuz. Bu afetlerin sorumlusu sizsiniz. Her yerde yatay mimari diye bağıran bir Cumhurbaşkanı var ama siz dikey mimariyi tercih ettiniz." 

"İzmir’in milletvekilisin kaç saat kaldın orada? "

"Kentsel dönüşüm başta olmak üzere, hükümetin her adımını engellemeye çalışanlar onlar. El uzatmak yerine elleri arkada boş boş gezen onlar. İzmir’in milletvekilisin kaç saat kaldın orada? Turistik seyahat yaptı, Ankara’ya geri döndü." 

"Bunun adı yüzsüzlükten öte ahlaksızlıktır"

"Bunun adı yüzsüzlükten öte ahlaksızlıktır. Siz en iyi bildiğiniz iş olan parti için kavga ile uğraşın. Simav’da, Erzincan’da, Elazığ’da deprem oldu biz oradayız. Anında 10 günü bulmadan enkaz kaldırma çalışmalarını bitirdik. Acısına derman olamadığınız millet ile dalga geçmek size bir şey kazandırmaz. Sadece nefret ettirir” 



http://www.ankaramasasi.com/haber/350429/erdoganizmir-depremi-chpnin-enkaz-altinda-kaldigi-bir-depremdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.