Profesör Doktor Aslanoğlu: "Güçlü faiz artışı beklentisi satın alındı"

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Erhan Aslanoğlu, piyasaların Merkez Bankası yeni başkanının açıklamalarının ardından güçlü bir faiz artırım beklentisi bulunduğunu belirterek, “Satın alınan da o gibi gözüküyor. Yani kurdaki harekete bakacak olursak doğrudan ve görece güçlü bir faiz artırımı beklentisi satın alınmış gibi görünüyor” dedi.
Büşra Bayrak
|
09 Kasım 2020, Pazartesi - 19:04
 Profesör Doktor Aslanoğlu: "Güçlü faiz artışı beklentisi satın alındı"

Profesör Doktor Erhan Aslanoğlu,  Ankara Masası canlı yayınında Gökhan Gökyıldırım’ın sorularını cevaplandırdı.

Ekonomi Yönetimindeki değişime işaret eden Profesör Doktor Aslanoğlu, Amerikan başkanlık seçimlerinin yansımalarının da görüldüğünü ifade etti.  

ABD’DEKİ BELİRSİZLİĞİN KALKMASI OLUMLU YANSIDI

Profesör Doktor Erhan Aslanoğlu şunları söyledi: “Örneğin Amerika'daki seçimlerin sonuçlanması genel anlamda belirsizliğin ortadan kalkması ve öyle görünüyor ki hani acaba çok uzar mı tartışmalı olur mu denilen seçimin bir şekilde bir sonuca doğru gidiyor olması genel anlam da bütün dünya da piyasaları biraz rahatlatmış durumda. Merkez bankalarının bol likidite dönemine devam edeceği, gelişmekte olan ülkeler dahil bir para girişini kısmen teşvik ediyor gibi görünüyor. Dolayısı bunun da biraz yansımaları Türkiye ekonomisinde de var. İçeriye gelince Türkiye de döviz kurlarına baskı yapan en unsurun aslında Merkez Bankası para politikasında son toplantıda alınan hani doğrudan faiz artırımı değil, dolaylı yoldan likidite sıkıştırma adımlarının piyasa tarafından yeterince güçlü bulunmaması ve bunun arkasından da kurdaki stresin artması şeklinde karşımıza gelmişti. Bugün yeni başkan Sayın Nabi Bey'in yazılı açıklamaları piyasada şöyle bir beklenti oluşturdu gibi gözüküyor. 19 Kasım'daki toplantıda bir faiz artırma olacak gibi”

PİYASALAR GÜÇLÜ BİR FAİZ ARTIRIMI BEKLENTİSİNİ SATIN ALDI

Piyasalarda güçlü bir faiz artırım beklentisi olduğuna işaret eden Profesör Doktor Erhan Aslanoğlu, “Satın alınan da o gibi gözüküyor. Yani kurdaki harekete bakacak olursak doğrudan ve görece güçlü bir faiz artırımı beklentisi satın alınmış gibi görünüyor.”

Profesör Doktor Erhan Aslanoğlu,  TL'deki cazibenin artma beklentisi dışarıdaki belirsizliğin azalmasıyla birleşince bugünkü tablonun ortaya çıktığının altını çizdi.

KOVİD-19 AŞISI ALTINDA DÜŞÜŞÜ DESTEKLİYOR

Altında dövize oranla çok daha yüksek düşüş olmasını da değerlendiren Profesör Doktor Aslanoğlu,  altının ilkbahar aylarından itibaren bin 400  dolardan 2 bin doları aşan yükselişindeki ana faktörün koronavirüs olduğunu vurguladı.

Profesör Doktor Erhan Aslanoğlu, yaz aylarında normalleşmeyle birlikte hafif de olsa altın fiyatlarının gerilediğini hatırlattı.

“Dolayısıyla aşı ve aşıyla ilgili haberler yani Covid-19’un kontrol altına alınma umudu her zaman altının fiyatlanmasında önemli oluyor.” diyen Profesör Doktor Aslanoğlu şöyle devam etti: “Bunun etkili olduğunu düşünüyorum birincisi. İkincisi de yine Amerikan seçimleri de bir belirsizlik kaynağı hani ve risk unsuru olarak. Çünkü işin uzaması, belirsizliğin yüksek seyretmesi durumunda altında burada da bir fiyatlama görecektik. Dolayısıyla iki belirsizlik konusunda aşı şu soru soruluyordu. Yani ne kadar etkili olacak? Bugün güçlü bir sinyal geldi. Hani yüzde 90 oldukça iyi bir oranı temsil ediyor. Amerikan seçimleri de birleşince altının genel resmine buradan kaynaklanıyor düşüş diye ben de düşünüyorum”

TAKİP EDİLECEK EN ÖNEMLİ PARAMETRE KORONAVİRÜS

Aşı ile ilgili olumlu haberler gelmesine rağmen günlük olarak koronavirüs vakalarına ilişkin ciddi negatif haber akışları da görüldüğünü dile getiren Profesör Doktor Aslanoğlu, halen dünyada ekonomilerin seyriyle ilgili en önemli takip edilmesi gerekli parametrenin Covid-19 olduğunu kaydetti.

Profesör Doktor Erhan Aslanoğlu, dünya ekonomisinde bir yavaşlama beklentisi olmasının piyasalarda risk iştahını azaltacağını, yükselişlerin arkasından kar realizasyonları gelebileceğini de unutmamak gerektiğini sözlerine ekledi.

Profesör Doktor Erhan Aslanoğlu’nun Ankara Masası’ndan Gökhan Gökyıldırım ile gerçekleştirdiği ekonomideki gelişmelere ilişkin geniş röportajının ayrıntılarını tek tıkla izleyebilirsiniz.

http://www.ankaramasasi.com/haber/353276/profesor-doktor-aslanoglu-guclu-faiz-artisi-beklentisi-satin-alindi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.