Uğursuz olarak anılan 13. Cuma’nın hikayesi nedir?

Dünyadaki en yaygın batıl inançlarından biri “13. Cuma”dır. Ayın 13’üne denk gelen cuma günleri kötü şans getiren bir gün olarak kabul edilir. Peki tıp literatürüne bile “13. Cuma” fobisi olarak geçmiş bu günün hikayesi nedir?
Zeliha Demirci
|
13 Kasım 2020, Cuma - 13:16
Uğursuz olarak anılan 13. Cuma’nın hikayesi nedir?

Amerika yoğun olmak üzere dünyada en yaygın batıl inanç “13.Cuma” inanışı. Hristiyanlıkta haftanın altıncı günü olan cuma ve 13 sayısı, eski zamanlardan kaldığı söylenilen bir üne sahip. Nedeni ise Hz. İsa cuma günü yaşamını yitirmiş ve Son Akşam Yemeği'ne 13 kişi katılmış. Dünyada bazı insanlar bugün işe gitmezken bazıları restoranlarda yemek yemiyor, birçoğu da bu günde evlenmek istemiyor. Pek çok şehirde 13. cadde ya da 13. bulvar gibi yerler yok ve çoğu binanın da 13.katı bulunmuyor.

ABD'deki McMicken Sanat ve Bilim Koleji'nde görev yapan doçent doktor Rebecca Borah, Hristiyanlık öncesi toplumlar için 12 rakamının, Ay döngüsü sebebiyle eksiksizliği temsil ettiğini, 13 rakamınınsa bir başka rakamın üvey evladı olarak görüldüğünü belirtti. Borah'a göre 13. havari Yahuda olduğu için Hristiyanlık'ta 13 rakamı uğursuz olarak kabul edildi. Hristiyanlık dinini temsil eden bazı kültürlerde ise Hz. Adem'in yasak meyveyi cuma günü yediği ve tarihteki ilk katil olduğuna inanılan Kabil'in kardeşi Habil'i 13. Cuma günü öldürdüğü anlatılıyor.

13 Ekim Cuma 1307'de Fransa Kralı IV. Philippe, tanrıya karşı işlediği suçlar sebebiyle yüzlerce tapınak şövalyesini tutuklatmıştır. Fakat bu olay ile 13. Cuma arasındaki ilişki belirsizdir ve bu olay daha çok Dan Brown'ın çok satan Da Vinci'nin Şifresi kitabı ile popülerlik kazanmıştır. 13. Cuma'nın kötü şans getirdiğine dair bir başka teori ise Thomas William Lawson'un “Friday, the thirteenth” (13. Cuma) adlı kitabıdır. İngiliz banker tarafından kaleme alınan romanda hilekar bir iş insanının 13. Cuma günü borsada vurgun yapması anlatılır.

Bazı tarihçiler 13. Cuma'nın kötü şans getirdiği inancının İskandinav mitolojisi ile ilişkili olduğunu düşünüyor. Buna göre 12 Viking tanrısı, Odin tarafından yönetilen Asgard'daki büyük görkemli salon Valhalla'da verilen bir akşam yemeği sırasında davetsiz 13. misafir tarafından rahatsız edilirler. İskandinav mitolojisinde kötülük tanrısı olan Loki, kör tanrı Höğr'ü erkek kardeşi Balder'i öldürücü ökseotu uçlu ok ile öldürmesi için kandırır. Bu sebeple 13 rakamı uğursuz olarak kabul edilir.

Matematikçilere göre 13. Cuma'nın kötü şans getirdiğine dair bir başka teori var. Delaware Üniversitesi'nde görevli Thomas Fernsler, “12 rakamı tam bir sayıyken 13 rakamı tamamlanmamış, eksik kalmış bir rakam gibi görünür ve bu sebeple kötü şansla ilişkilendirilir.” ifadesini kullandı.

13. Cuma ile ilgili istatistikleri gözden geçiren uzmanlar, 13. Cuma gününde diğer tarihlere nazaran daha çok olumsuzluk yaşandığına dair herhangi bir kanıt olmadığını belirtiyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/362654/ugursuz-olarak-anilan-13-cumanin-hikayesi-nedir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.