Antarktika'daki dev deliklerin sırrı çözüldü

Birleşik Arap Emirlikleri(BAE)’nde görevli atmosfer bilimcisi Diana Francis, Antarktika’da görülen dev deliklerin sırrını çözdü.
Zeliha Demirci
|
16 Kasım 2020, Pazartesi - 18:14
Antarktika'daki dev deliklerin sırrı çözüldü

1973’te Antarktika kıyılarında Kaliforniya’yı yutacak büyüklükte bir delik ortaya çıktı. Gizemli delik sonraki üç kış boyunca varlığını sürdürdü. Sonra büyük ölçüde kapandı ancak 2017’de 92 bin kilometrelik boyutuyla geri geldi. Polinya ismi verilen bu delik, buzlarla çevrili açık bir havuza şeklinde. Öte yandan, Güney okyanusundaki Weddell Denizi’nde meydana gelen gizemli Weddell Polinyası, bu çevresel fenomenin çok uç bir örneği. Bu denli büyük olması ve seyrek görülmesi uzun süredir bilim insanlarının kafasını karıştırıyor.

Atmosfer bilimcisi Diana Francis’in yönettiği bir araştırmaya göre bu dev açıklığı, yüzen deniz buzunu zıt yönlere itebilen, atmosferik dolaşımın yol açtığı şiddetli siklonlar yaratıyordu. Ancak BAE'deki Halife Üniversitesi'nin üst düzey bilim insanlarından Francis, yeni bir çalışmaya imza attı ve şimdiye dek göz ardı edilen başka bir etkene ışık tuttu. Diana Francis şu görüşü öne sürdü; Sıcak ve nemli havadaki görünmez nehirler.

Yeni araştırmada Francis ve meslektaşları, 1970’lere kadar uzanan atmosferik verileri analiz etti ve “gökyüzündeki nehirlerin” 1973 ve 2017'deki oluşumunda muhtemelen "önemli bir rol" oynadığını keşfetti. Bulgulara göre bu nehirler her iki olaydan önceki günlerde güçlü ve kesintisiz bir akış sergilemişti.

Francis, "Antarktika'da yılın en soğuk aylarında bu nehirlerin sarıp sarmaladığı deniz buzunun neredeyse anında eridiğini görmek beni şaşırttı" ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/369862/antarktikadaki-dev-deliklerin-sirri-cozuldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.