Ölü sayısı 6'ya çıktı, 11 kişi gözaltında

Ankara Masası
|
01 Temmuz 2020, Çarşamba - 11:41
Ölü sayısı 6'ya çıktı, 11 kişi gözaltında

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van Gölü'nde teknenin batması sonucu yaşamını yitirenlerin sayısının 6'ya yükseldiğini açıkladı. Soylu olayla ilgili 11 kişinin gözaltında olduğu ve köy muhtarının da açığa alındığı bilgisini paylaştı.  

Bakan Soylu, Van'daki göçmen faciasıyla ilgili incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitti. Göçmen teknesinin batması sonucu yaşamını yitirenlerin sayısının 6'ya çıktığını açıklayan Soylu, teknenin içerisinde 55-60 kaçak göçmen olduğunu belirlediklerini söyledi.

Soylu olaya ilişkin şunları söyledi:  "28 Haziran 2020 günü saat 18.00 itibariyle, bir muhtarımızın ihbarı neticesinde Van Gölü'nde bir teknenin battığı konusunda bir haber alındı. Medeni Akbaş ve Servet Akbaş yönetimindeki bu teknede göçmenler olduğu konusunda bir ihbar geldi. Bunun üzerine arama-tarama çalışmaları, hem havadan hem de göl yüzeyinden başlatıldı. 28 Haziran akşamı saat 23.00'te, bahsedilen isimlerden Medeni Akbaş, ailesini aramak suretiyle kendisinin yüzerek kurtulduğunu ve bir çiftlikte bulunduğunu ifade etti. Bunun üzerine emniyet güçlerimiz, jandarmamız telefon izlemek suretiyle, hangi çiftlikte olduğunu buldular ve gözaltına aldılar. "Çelişkili ifadeleri vardı"  Faciadan yüzerek kurtulduğunu söyleyen Medeni Akbaş'ın çelişkili ifadeleri söz konusuydu. Çelişkili ifadeleri tekrarlamaya da devam etti. Ama en nihayetinde gerek bulundukları köylülerle yapılan mülakatlar, gerek muhtarla yapılan mülakatlar, gerek kendisi ile yapılan mülakatlar çerçevesinde, teknenin içerisinde 55-60 civarında kaçak göçmenin bulunduğuna yönelik bir değerlendirmeye ulaşıldı. Ve bu noktaya ulaşılınca, ben de hemen o saatte Sayın Cumhurbaşkanımıza bu bilgiyi arz ettim. Gerek Sayın Valimiz, gerek Jandarma Komutanımız, Emniyet Müdürümüz burada, ilgili kurtarma ekipleri AFAD, UMKE ve bunun için yetiştirilmiş JAK timleri ve 2 bot timi, havadan ve göl yüzeyinden olmak üzere arama kurtarma çalışmaları başlatıldı." 11 kişi gözaltında, muhtar açığa alındı  Verilen ifadelerin çelişkili olması nedeniyle tahmin yürüterek, arama-tarama çalışmalarını başlattıklarını belirten Soylu, "Şu anda Medeni Akbaş da olmak üzere 11 kişi gözaltında. Muhtar da olayı 20 saat sonra bildirdiği için açığa alındı." diye konuştu. Teknenin yeri tespit edilemedi Soylu, sonar arama cihazı gölde taramaların yapıldığını, ancak cihazın derinlik tespiti açısından yeterli olmadığı için Ankara'dan su altı görüntüleme cihazı getirttiklerini de açıkladı. Bakan, "Teknenin yaklaşık 110-120 metre dipte olduğu tahmin ediliyor. Yeri henüz tespit edilmiş değil. Sadece battığı bölgenin o derinliğinde olduğu konusunda bir değerlendirme var." diye konuştu. "Temennimiz sayının yüksek olmaması"  Bir iç gölde ilk kez böyle bir batık arama çalışması gerçekleştirileceklerini belirten Bakan Soylu, "Temennimiz ölü sayısının yüksek olmaması" diye konuştu. "Ciddi bir göç baskısı var" 

2019 yılında 454 bin  kaçak göçmen yakaladıklarını belirten Soylu, ciddi bir göç baskısı ile karşı karşıya olduklarını da belirtti. Soylu, "Salgın olmasına rağmen 20 bin civarında göçmen baskısı yaşadık. Bu az bir rakam değil. Bunun 16 bini sınırlardan bir şeklide engellenerek alınmadı. Yaklaşık 4 bin 500 kişi  sınırları geçtiler, güvenlik güçlerimiz tarafından engellendi. 2011 yılından beri Suriye iç savaşından dolayı göçler geldi. Türkiye hem göçmen kaçakçılığı ile mücadele etmekte hem de insani yardımını ortaya koymaktadır. Türkiye bu insani dramın durması için çalışmalarını sürdürmektedir." diye konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/37097/olu-sayisi-6ya-cikti-11-kisi-gozaltinda
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.