Kandilli'den olası İstanbul depremi raporu

Habertürk yazarı Kemal Öztürk, Kandilli Rasathanesi'nin 2018'de hazırladığı raporu köşesine taşıdı. İstanbul'da 7.5 büyüklüğündeki olası bir depremde 1 milyon 166 bin binadan yüzde 17'sinin orta ve üstü derecede hasar göreceğine dikkat çeken Öztürk, "Rapor 14 bin 200 can kaybının, 8 bin 100 ağır yaralanın ve 75 bin hafif yaralının deprem anında oluşacağını söylüyor." ifadelerini kullandı.
Ankara Masası
|
18 Kasım 2020, Çarşamba - 09:26
Kandilli'den olası İstanbul depremi raporu
İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim Cuma günü meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası gözler İstanbul'a çevrildi. Mega kent için beklenen deprem tartışmaları alevlendirdi. Habertürk yazarlarından Kemal Öztürk, "İstanbul için korkunç deprem senaryosu" başlıklı köşe yazısında Kandilli Rasathanesi'nin 2018'de hazırladığı raporu aktardı.
İstanbul'da 7.5 büyüklüğündeki olası bir depremde 1 milyon 166 bin binadan yüzde 17'sinin orta ve üstü derecede hasar göreceğine dikkat çeken Öztürk,  "Bu yaklaşık 194 bin bina demektir. Bu binalar bir daha kullanılamayacak." ifadelerini kullandı. Raporda yazılanlara göre; 14 bin 200 can kaybının, 8 bin 100 ağır yaralanın ve 75 bin hafif yaralının olacağını aktaran Öztürk, "Dikkat edelim bu depremin olduğu anda ortaya çıkacak tablo. Peki sonrası? Deprem sonrası oluşacak tsunami ne kadar ölüme neden olacak bilinmiyor." diye ekledi. 

Köşe yazısının bir bölümü şöyle:

Rapordaki olasılıklar, 7.5 büyüklüğünde bir deprem olacağı varsayılarak hazırlandı. Buna göre İstanbul’daki 1 Milyon 166 Bin binanın % 17’si orta ve üstü derecede hasar görecek. Bu yaklaşık 194 Bin bina demektir. Bu binalar bir daha kullanılamayacak.
Bunların içinde 48 Bin adeti (576 bin hane) çok riskli ve tekrar kullanılamayacak düzeyde hasar görecek ve enkaz haline gelecek.
Buralarda yapılacak kurtarma çalışmaları için (uluslararası standartları baz alırsak, bina başı 20 kişi) yaklaşık 960 bin kişiden oluşacak arama kurtarma ekibine ihtiyaç duyulacak.
Hasar görecek toplam binalardan 25 milyon ton enkaz çıkacak. Bir kamyonun 25 ton moloz taşıdığı düşünülürse, 1 milyon sefer gerekecek.
7.5 büyüklüğündeki bir depremde ölümlerin tamamı binaların çökmesi sonucu, o anda oluşacak. Rapor 14 bin 200 can kaybının, 8 bin 100 ağır yaralanın ve 75 bin hafif yaralının deprem anında oluşacağını söylüyor.
Dikkat edelim bu depremin olduğu anda ortaya çıkacak tablo.
Peki sonrası?
Deprem sonrası oluşacak tsunami ne kadar ölüme neden olacak bilinmiyor.
48 bin binanın çöktüğü yerlerin (özellikle dar sokakların bulunduğu) neredeyse tamamında yollar kapanacak. Bundan dolayı 8 bin ağır yaralıya sağlık hizmeti götürülememesi sonucu kaçı hayatını kaybedecek bilinmiyor.
86 bin 500 doğalgaz kutusunda hasar oluşacak. Bunların neden olabileceği yangın ve bu yangınlarda meydana gelecek can kaybı, yaralanma bilinmiyor.
Yeterli arama kurtarma yapılamadığı için enkaz altında kalan insanların kaçı hayatını kaybedecek bilinmiyor.
Deprem yazın olursa salgın hastalık riski, kışın olursa donma nedeniyle ölümlerin artması da muhtemel. Bunlarla ilgili net bir şey söylemek de mümkün değil.
Tüm bu ihtimallerin hesaplanması ve tahmin edilmesi zor olduğu için, raporda can kaybı ve yaralı tahmini kısmında deprem anından sonra yaşanacaklar eklenmemiş.

Köşe yazısının tamamı için tıklayınız
http://www.ankaramasasi.com/haber/372233/kandilliden-olasi-istanbul-depremi-raporu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.