Koku Mirası Ansiklopedisi

Avrupa tarihini koku üzerinden keşfedecek. Avrupalı akademisyenlerden oluşan araştırma ekibi, yüzyıllar önce Avrupa'da duyulan kokuları belirleyecek, onları yeniden yaratacak ve Koku Mirası Ansiklopedisi oluşturacaklar.
Ankara Masası
|
20 Kasım 2020, Cuma - 12:59
Koku Mirası Ansiklopedisi

Avrupa’nın sanat eserlerini daha etkili hale getirebilmek adına akademisyenlerden oluşan bir ekip, Koku Mirası Ansiklopedisi oluşturmak için kolları sıvadı.

Koku kitabını hatırlarsanız, tüm duygularını kaybeden sadece kokulara duyarlı bir dâhinin hayatı anlatılır. Patrick SÜSKIND’ın yazdığı o kitabı okurken tüm kokuları aldığınızı hissedersiniz. Ya da Mona Lisa gibi tablolar dünya çapındaki Louvre müzesine her yıl milyonlarca ziyaretçi çekebiliyor. Leonardo da Vinci'nin 16. yüzyıl başlarında İtalya'da yarattığı bu başyapıtın bizlere sunduğu görsel şölen aşikar. Kitapta ya da tabloda bir de bu sahnenin kokusunu alabildiğinizi bir düşünsenize...

BBC’den alınan habere göre bu düşünce artık çok uzak bir geleceğe ait değil. Bazı Avrupalı akademisyenler, müze ziyaretlerini çok daha eğlenceli ve etkili  hale getirmek için önümüzdeki üç yıl boyunca, 16. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar kıtadaki en önemli kokuları tespit etmeye çalışacak.

Koku tarihçileri, parfümcüler, kimya ve bilgisayar bilimcileri de dahil olmak üzere yaklaşık 20 uzman, 3,3 milyon dolara mal olacak ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilecek Odeuropa projesi için bir araya gelecekler.

Bilim insanları, bu çalışmayla birlikte "Koku Mirası Ansiklopedisi" oluşturmayı da hedefliyor.

Ansiklopedi şu anda sadece edebi açıklamalarda yer alan kokuları içerecek olsa da daha sonra teknolojinin yardımıyla yeniden yaratılabilecek.

http://www.ankaramasasi.com/haber/376253/koku-mirasi-ansiklopedisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.