Dünya Çocuk Hakları Gününde hazin manzara ''İcradaki çocuk sayısı can yakıyor'

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününde, boşanmaların hızla çoğaldığı ülkemizde, ‘’İcra yoluyla çocukla kişisel ilişki’’ gibi bir duruma maruz bırakılan çocuk sayısı 109 bin 978.
Ankara Masası
|
20 Kasım 2020, Cuma - 17:17
Dünya Çocuk Hakları Gününde hazin manzara ''İcradaki çocuk sayısı can yakıyor'

Bugün ‘’20 Kasın Dünya Çocuk Hakları Günü’’ . Boşanmaların hızla arttığı günümüzde, Türkiye’de icra yolu ile kişisel ilişki mağduru çocuklarımızın sayısı; 109 bin 978.

Türk Medeni Kanunu’na göre boşanma durumunda velayet hakim tarafından eşlerden birine verilebiliyor. (TMK 336). Bu durumda çocuğun ikametgâhını belirleyen; bakımı, eğitimi, gelişimi ve gözetiminde birinci derecede sorumlu olan velayet hakkına sahip ebeveyn çocukla sürekli kişisel ilişki içerisinde oluyor. Diğer ebeveyn ise çocukla mahkemenin belirlediği şekilde kişisel ilişki kurabiliyor. (TMK 182).

Velayet hakkı kendisine verilen taraf, diğer tarafın çocukla kişisel ilişki kurulmasına mani olduğu takdirde, bu durumda çocuğu göremeyen eş tarafından icra yoluna başvuruluyor. Çocuğu göremeyen eş bu hakkını İİK md 25/a’dan alıyor.

Çocuğu göremeyen eşin icra takibi başlatması sonucu, devletin yetkili organları eli ile duruma müdahale edilmesi söz konusu oluyor.

Çocuğun icra yoluyla alınması söz konusu olmakta:

  1. Boşanma ve ayrılık kararlarında,
  2. Evlilik dışı çocukla kişisel ilişki kurulma kararında,
  3. Çocuklarla üçüncü kişiler arasında kişisel ilişki kurulması kararında.
Çocuğun alınması için icraya başvurulması neticesinde icra memuru tarafından, İİK md 24’e göre bir icra emri düzenlenip, çocukla kişisel ilişki kurma hakkı tanınan kişiye (İİK md 25’teki ifade ile “borçluya”) tebliğ ediliyor ve icra emrinde, tebliğden itibaren yedi gün içerisinde çocuğun teslim edilmesi gerektiği; aksi halde ilamın zorla icra edileceği belirtiliyor.

Madde uyarınca çocuğun, velayetin bırakıldığı ebeveyne tesliminden sonra, haklı bir neden olmaksızın geri alınması halinde, ayrıca bir hüküm gerekmeksizin çocuk zorla alınıp velayete sahip olan ebeveyne teslim edilebiliyor.

İcra yoluyla çocuğun alınabilmesi için söz konusu aile mahkemesi kararının kesinleşmiş olması gerekiyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/376887/dunya-cocuk-haklari-gununde-hazin-manzara-icradaki-cocuk-sayisi-can-yakiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.