Mehmet Aztekin: Esnafımızı yok etmeyelim

Ankara Lokantacılar Odası Başkanı Mehmet Aztekin, lokanta sektörünün bittiğini savunarak esnafın başka mesleklere yönelmeye başladığını söyledi. Pandemi döneminde devletten hibe kredisi istediklerini kaydeden Öztekin, "Biz her zaman devletimizin, ezanımızın, bayrağımızın yanındayız ama esnafımızı da yok etmeyelim." dedi.
Büşra Bayrak
|
26 Kasım 2020, Perşembe - 15:13
Mehmet Aztekin: Esnafımızı yok etmeyelim

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında lokanta, kafe, restoran gibi işletmelerin sadece paket servisi yapmasına izin verildi. Yeniden getirilen kısıtlamaların sıkıntısını yaşayan sektör temsilcileri kendilerine yeni çıkış yolları aramaya başladı. Bu noktada adım atamayanlar ise lokantalarını kapatma kararı aldı. Peki esnafın devletten beklentisi ne? Ankara Masası'na konuşan Ankara Lokantacılar Odası Başkanı Mehmet Aztekin, ödemesiz desteklere dikkat çekerek "Hibe kredisi istiyoruz" dedi. 

"Esnaf kan ağlıyor"

Yaşanan pandemi nedeniyle lokanta sahiplerinin çok zor durumda olduklarının altını çizen Aztekin, "Çoğu lokanta paket servisine dayanamadı. İş yerlerini kapattı, işçilerine izin verdi. Devlet 25 bin liralık esnaf kredisi verdi. Krediyi çektiler. Onların da şimdi günleri geldi, ödemeye başlandı. 1 Haziran’da yapılan başka açıklamayla beraber normale döndü işletmeler. Bu süreçte valilikle olsun, belediyelerle olsun denetimlerimizi yaptık. Bütün lokantalarda yemin ederim ki kapıdan giriyorsun ateşini ölçüyorlar, masaların arası 1,5 metre mesafedeydi, masalarda kolonyaları oluyordu, maskeleri vardı, hijyen kurallarına uyuluyordu. Fakat ne hikmetse ilk tedbir lokantalara geliyor. Yani gökten taş yağsa lokantacının başına düşüyor. Bu virüsün sebebi benim sektörüm mü? Zaten esnaf kan ağlıyor.” ifadelerini kullandı.

"Çelişkiler var"

Alınan tedbirlerle denetimler arasında çelişki olduğuna vurgu yapan Aztekin, “Cumhurbaşkanımız açıkladı ‘Restoranlar, lokantalar, kafeler saat 10.00’da açacak 20.00'da kapatacak. 20.00’dan sonra online yada telefonla paket servisine devam edilecek’ dedi. Şimdi burada bir çelişki var. Esnaf saat 10.00’da açacak da hamurunu ne zaman yapacak, dönerini ne zaman hazırlayacak, çorbasını ne zaman yapacak? Benim lokantacım en az 08:30 – 09:00’da dükkanda olması lazım. O saatte lokantaya giderken polis ya da bekçi çevirirse benim lokantacım ne diyecek? Biz kendimiz bir yöntem bulduk. Dükkanın ruhsatını yanına al, vergi levhanı yanına al 'Ben lokantama gideceğim kardeşim hazırlık yapacağım de' dedik. Tabi bu ne derece kanıttır bilmiyoruz. Saat 20.00 oluyor esnaf paket servisine devam edecek, işletmeye geliyor bir tane polis veya bekçi, ‘Saat 20.00 oldu kapatsana” aynen böyle. Bunlar çok çelişkili. Valilikten bu konuda bir şey bekliyoruz. Geçtiğimiz zamanlarda hafta sonu sokağa çıkma yasağı vardı ama sınav yapılacaktı lokantalar paket servise devam edilsin dendi. Vali yardımcısı da bütün kaymakamlıkları arayıp lokantalar paket servise devam etsin demişti. Aynı şeyi şimdi de bekliyoruz.” şeklinde konuştu. 

 "Benim sektörüm yüzde 75 bitti yüzde 25 kaldı"

Lokanta sektörünün artık bittiğini savunan Oda Başkanı Mehmet Aztekin, esnafın başka mesleklere yönelmeye başladığını belirterek, “Benim sektörüm yüzde 75 bitti yüzde 25 kaldı. Gel Ulus’a şöyle bir dolaş 50 yıllık lokantalar dahil, Çankırı Caddesi’ndeki lokantalar, sanayi caddesindeki lokantalar, Rüzgarlı Sokak'taki lokantalar hep kapandı. Ne kadar kapandığına dair şu anda sayı yok bende ama bizim odanın yönetimi 14 kişi. 11’i yönetim 3’ü denetim. Yönetimimizden 4 kişi 1 kişi de denetimden olmak üzere 5 kişi dükkanlarını kapattı. 50 yıllık lokantalar geldi kaydını sildirdi, başka mesleğe yöneldi, yönetimden istifa etti. Yani biz çok vahim durumdayız.” açıklamalarında bulundu.

"Geri ödemesiz destek istiyoruz"

Aztekin, esnafın beklentilerini şöyle aktardı:

“Hükümetten ne bekliyoruz? Geçen dönem devlet 25 bin liralık bir kredi verdi. Şimdi onun da günü geldi, ödemelerinde güçlük çekiyoruz. Elektrik, su ödemeleri bir yandan birikiyor diğer yandan kira birikiyor. Biz geri ödemesiz destek istiyoruz, devletten hibe kredisi istiyoruz. Devlet bizim devletimiz. Biz şuna inanıyoruz ki bir kişiyi öldürmek bütün insanları öldürmek gibidir. Bir insanı yaşatmak bütün insanları yaşatmak gibidir. Bu peygamber efendimizin hadisi şerifi. Kimsenin canı yanmasın, kimse hasta olmasın istiyoruz. Lokantalar hijyen kurallarına uyuyorlar, gıda sektörü olduğu için hijyen şartlarına uyarak müşteriye hizmet sunuyorlar. Zaten öyle olmasa müşteri de gelmez. Paket servisi çoğu lokantada iş yapmıyor.  Önceki çektiğimiz kredilerimiz var onların günleri geliyor. Ben şunu söyledim Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Mustafa Koç’a da “bıktım dünyanın tadından vur sineme öldür beni” diye “o kadar sitem etme” dedi. Benim gün içerisinde telefonum hiç susmuyor. ATO’nun üyesi de beni arıyor benim üyelerim de beni arıyor. Benim 2 bin 300 üyem var, 5-6 bin üye de şirket olduğu için ATO’da var. Hepsi beni arıyor.  Biz her zaman devletimizin, ezanımızın, bayrağımızın yanındayız ama esnafımızı da yok etmeyelim. Esnaf ve sanatkar bir milletin şah damarıdır, orta direktir. Orta direk olmazsa bina çöker değil mi? Hatta ben açılışlarda hep söylerim siz cumhur reisi olursunuz başvekil olursunuz ama esnaf ve sanatkar olamazsınız bunu Mustafa Kemal Atatürk demiş.”


http://www.ankaramasasi.com/haber/392110/mehmet-aztekin-esnafimizi-yok-etmeyelim
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.