Karl Marx’ın da bulunduğu ünlü Highgate Mezarlığı çürümeye başladı

İngiltere'nin Londra şehrinde bulunan dünyaca ünlü Highgate Mezarlığı iklim değişikliği nedeniyle çürüme tehdidiyle karşı karşıya geldi.
Zeliha Demirci
|
30 Kasım 2020, Pazartesi - 10:25
Karl Marx’ın da bulunduğu ünlü Highgate Mezarlığı çürümeye başladı

Karl Marx ve Lucian Freud gibi ünlü isimlerin bulunduğu Highgate Mezarlığı, iklim krizi nedeniyle şiddeti artan hava olaylarının karşısında çürüme tehdidiyle karşı karşıya geldi. Mezarlığın yolları rüzgar nedeniyle aşınmaya başlarken, kanalizasyon sistemleri tamamen eskimiş durumda.

Highgate Mezarlığı Dostları Vakfı, böceklenen ve çürümeye başlayan ağaçlardan zarar gören mezarlığın korunmasına yardımcı olacak tasarımcı ve mimarları bulmak için iki yarışma başlatıyor.

İlk yarışma, peyzaj planı geliştirmesini yapabilecek tasarımcıları ararken, ikincisi yarışma ise mezarlıktaki tarihi anıtları korumak için projeler tasarlayıp hayata geçirebilen, "mimar yöntemi altında disiplinlerarası bir tasarım ekibi" kurmayı hedefliyor.

Peyzaj mimarlarından, gelecek 25 yıl boyunca mezarlığın gelişimine yönelik bir rota belirleyen ve mezarlığın niteliklerini koruma ve geliştirme stratejilerini içeren bir peyzaj planı üretmesi isteniyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Highgate Mezarlığı Dostları Vakfı Başkanı Marin Adeney şunları söyledi: “Ağaç, patika, anıt ve binalara daha iyi bakım sağlanabilmesi için yerel halk, mezarlık gönüllüleri ve uzmanlarla çalışacağız. Mezarlık aktif bir gömü alanı işlevini görmeye devam edecek, ziyaret daha kolay ve çekici olacak. Bu önemli çünkü Highgate hala 170 binden fazla kişinin gömülü olduğu çalışan bir mezarlık. Ve nispeten normal zamanlarda yılda dünyanın her yerinden gelen 100 binden fazla ziyaretçiyi ağırlıyor. Terk edilen mezarlığı 1970'lerde kurtararak önemli anıtları güvence altına alan Highgate Mezarlığı Vakfı Dostları, şimdi de birçok tanınmış kişinin bulunduğu bu mezarlığı gelecek nesiller için nasıl koruyup geliştirilebileceğini araştırıyor.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/407147/karl-marxin-da-bulundugu-unlu-highgate-mezarligi-curumeye-basladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.