Ankara İtfaiyesi'nden baca temizliği uyarısı

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı havaların soğuması ve yaklaşan kış ayları nedeniyle sobalarını yakmaya başlayan vatandaşları baca temizliğini yaptırmaları konusunda uyardı.
IHA-20201130AW178266
|
30 Kasım 2020, Pazartesi - 10:37
Ankara İtfaiyesi'nden baca temizliği uyarısı

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, havaların soğumasıyla birlikte soba yakmaya başlayan vatandaşları yılda en az bir kez baca temizliği yaptırmaları konusunda uyardı.

Ankara İtfaiyesi'nden yapılan açıklamada, bacaların tıkanması ve çekmemesinden kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmeleri ve baca tutuşmalarının önüne geçmek için sanayi ve iş yeri bacalarının yılda iki kez temizletilmesi gerektiği belirtildi. 

Sobaların kurulmasında da bazı önlemler alınması gerektiği uyarısında bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Baca Hizmetleri Birim Amiri İsmail Abacı, doğru soba kurulumu hakkında şu bilgileri verdi:

"Doğru soba kurulumu nasıl olur?"

“Kuracağımız sobanın yeri çok önemli. Soba bacaya yakın olmalı. Bacaya çok uzak olmamalı. Sobayı kurarken mümkün olduğunca az boru kullanmalıyız. Boru bağlantı noktaları alüminyum folyo ile kapatılmalıdır. Sızıntı olabilir ve bu sızıntı da ölümlere sebep olabilir. Soba kurulduktan sonra içerisine konulan kova 3’te 2 oranında doldurulmalı, çok fazla da doldurulmamalıdır. Kova sadece odunla tutuşturulmalı, herhangi bir patlayıcı madde kullanılmamalıdır. Gaz yağı, tiner gibi ürünlerle kova tutuşturulmamalıdır. Soba bacaları yılda bir kere temizletilmelidir. Soba yandığı için oluşan kurum hem sobanın yanma kalitesini düşürür hem de ölümlere sebep olur. Lodoslu havalarda soba yakılmamalıdır. Bu havalarda bacalar iyi çekmediği için içeriye zehirli gaz salınımı olabilir. Sobalar uyumadan en az bir saat öncesinden söndürülmelidir. ”

ABB'den baca temizliği hizmeti

Baca temizliklerinin profesyonel olarak yapılması gerektiğini vurgulayan Abacı, Ankara İtfaiyesi'nin temizlik hizmeti verdiğini söyledi. Talep halinde soba, kombi, şömine, lokanta, sanayi ve iş yerlerinin bacalarını temizlediklerini ifade eden Abacı, “Belli bir ücret karşılığında Ankara İtfaiyesi olarak bu temizliği yapıyoruz. Vatandaşlarımız baca temizliği için Büyükşehir Belediyesinin internet sayfasından ya da Ankara İtfaiyesi Merkez İstasyonu’na bizzat gelerek başvuru da bulunabilir” şeklinde konuştu.

(İHA) 

http://www.ankaramasasi.com/haber/407161/ankara-itfaiyesinden-baca-temizligi-uyarisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.