Zabıtalar meslek yüksekokulunda eğitim alacak

Zabıta Teşkilatı Federasyonu Başkanı Abdurrahman Karabudak, şehir polisi olarak adlandırılan zabıtalarla ilgili YÖK'ün meslek yüksekokulu açmayı planladığını söyledi.
Ankara Masası
|
02 Aralık 2020, Çarşamba - 19:20
Zabıtalar meslek yüksekokulunda eğitim alacak

Zabıta Teşkilatı Federasyonu Başkanı Abdurrahman Karabudak, Ankara Masası’na özel açıklamalarda bulundu.

Zabıtanın görevlerinin genişliğinden bahseden Karabudak, evdeki bir halınız bir çalınsa bundan zabıta sorumlu dedi.

Belediye Zabıtası'na, Tarım Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kanunlarında görev aktarımı olduğunu söyleyen Karabudak “Biz doğumunuzdan ölümüne belediye ile ilgili bütün iş ve işlemlerinizde zabıta var. Hayatınızın her alanın var. Yani evinizdeki, çok basit gelecek ama bir halı çıkmasından bile zabıta sorumlu. Şimdi buna baktığımız zaman biz ortalama 20’ye yakın kanun 200’e yakın yönetmelikle yöneten bir teşkilatız. Şimdi Kara Yolları'nda çalışan bir arkadaşımızın bile bileceği kanun nedir biliyor musunuz? Sadece bir iki kanun onun yönetmelikleri. Ama biz Tarım Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dahil olmak üzere her kanundan Belediye Zabıtası'na bir yetki aktarımı mevcuttur. Çünkü hatta ve hatta bizim yönetmelik diyor ki üzerinize vazife olmayan sizi ilgilendirmeyen konuyu bile bir durum tespit tutanağı tutarak ilgili birime göndermeniz lazım diyor. Durum tespiti yapın bunu fotoğraflayın diyor. Aslında şey biz kamunun topluma yansıyan yüzüyüz. Çünkü Maliye Bakanlığı kayıtdışı ekonomi ile mücadele ederken etkiye tepkiler oluşur. Seyyar dediğimiz olayda.  Yani o yüzden biz aslında hayatın her alanında varız yani halkın yiyip içtiği yatıp uyuduğu eğlendiği her alanda onlar için onlar adına günün 24 saat çalışan bir birim.” Diye konuştu.

Zabıtalarla ilgili herhangi bir eğitim alanın olmadığını ifade eden Karabudak, YÖK'le iletişime geçtiklerini, 5-6 ay içinde meslek yüksekokullarının açılacağını söyledi.

Federasyon Başkanı Abdurrahman Karabudak, zabıta teşkilatı ve yürütülen işlemler hakkında şu açıklamalarda bulundu;

“Denetimleri artırıyoruz”

Tabii teşkilatımız öncelikle özveri ile çalışıyor bunu söylemek istiyorum. Esnek çalışmaya bile geçemeyen bir teşkilat var. Çünkü niye halkın yiyip içtiği yatıp uyuduğu eğlendiği her alanı onlar için denetleyen bu mekanizma da pandemi sürecinde problemi problemsiz hale getirmeye çalışan bir yapı içinde arkadaşlar mücadele ediyor. - ki dün itibariyle bir tane Çankaya zabıta arkadaşımız da Kovid nedeniyle rahmetli oldu. Öncelikle kendisine rahmet diliyorum.  Sahadayız mücadele ediyor arkadaşlarımız her türlü cansiperane. Sonuçta devlet için çalışan bir yapıdayız ve biz en büyük amacımız çalışma azmindeki gayretimiz. Sadece sağlık çalışanlarımıza daha az hasta gitmesini sağlamak adına denetimleri artırıyoruz. Buradaki tek amacımız bu. Çünkü iyi denetim, iyi bir kontrol, iyi bir mekanizmayı işletebilmek sağlık çalışanlarımıza daha az gitmesini sağlıyor.

“Türkiye çapında çok cansiparane çalışıyorlar”

Önleyici tedbirler yapıyoruz. Bu konu hakkında da bakanlığımızın genelgelerini sahada emniyet teşkilatımızla, jandarma teşkilatımızla bölgesel durumlara göre zabıta teşkilatımız bir fiil görev ifa ediyor. Buradaki gayemiz belli. Türkiye dünya ülkelerinde olduğu gibi böyle bir süreçten geçiyor. Bu süreçte birbirimize hoşgörü, birimize nezaket birimize anlayışlı olmak zorundayız. Yani bazen cezai muayede uygulandığı zaman arkadaşlarımda etkiye tepki olabiliyor. Burada aslında onlar için yapılan bir olay var. Yani maske takmayan, mesafe kullanmayan, dükkanını açan, işte gece eğlence merkezlerini hiç vurdumduymazlığa rağmen açan insanları arkadaşlarımız 24 saat çalışma usulü ve esaslarına göre takip ediyorlar. Pazar yerlerimizdeki hareketliliği çünkü biliyorsunuz günlük bir pazara ortalama 5 bin kişi girip sirkülasyon sağlıyor. Bunu siz maske mesafe ve biliyorsunuz son zamanda sigarayla ilgili yasaklar da çıktı o bölgeler de takip etmeye çalışıyoruz. Bence arkadaşlarımız bu konu hakkında Türkiye çapında çok cansiparane çalışıyorlar. Hepsine özellikle teşekkür ediyorum. Çünkü hem esneğe geçmiyorlar hem tek gayeleri sağlık çalışanlarımıza bir nebze olsa da yardımcı olmak.

“Biz aslında hayatın her alanında varız”

Ama biz doğumunuzdan ölümüne belediye ile ilgili bütün iş ve işlemlerinizde zabıta var. Hayatınızın her alanın var. Yani evinizdeki, çok basit gelecek ama bir halı çıkmasından bile zabıta sorumlu. Şimdi buna baktığımız zaman biz ortalama 20’ye yakın kanun 200’e yakın yönetmelikle yöneten bir teşkilatız. Şimdi Kara Yolları'nda çalışan bir arkadaşımızın bile bileceği kanun nedir biliyor musunuz? Sadece bir iki kanun onun yönetmelikleri. Ama biz Tarım Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dahil olmak üzere her kanundan Belediye Zabıtası'na bir yetki aktarımı mevcuttur. Çünkü hatta ve hatta bizim yönetmelik diyor ki üzerinize vazife olmayan sizi ilgilendirmeyen konuyu bile bir durum tespit tutanağı tutarak ilgili birime göndermeniz lazım diyor. Durum tespiti yapın bunu fotoğraflayın diyor. Aslında şey biz kamunun topluma yansıyan yüzüyüz. Çünkü Maliye Bakanlığı kayıtdışı ekonomi ile mücadele ederken etkiye tepkiler oluşur. Seyyar dediğimiz olayda.  Yani o yüzden biz aslında hayatın her alanında varız yani halkın yiyip içtiği yatıp uyuduğu eğlendiği her alanda onlar için onlar adına günün 24 saat çalışan bir birim.

Norm kadroların sıkıntı nedir?

Zabıta teşkilatı biliyorsunuz kanun ve mevzuatla çalışan bir birim öncelikle bunu söylemek için devletin memuru yani, başka biri değil. Şimdi bunla ilgili en son norm kadro çıktı. Norm kadro şöyle bir handikap vardı arkadaşlarımız en büyük sancısı o idi yani bir zabıta komiserimiz devletin diğer mekanizmalarında karşılığı olmayan birim haline gelmişti. Zabıta amirimiz Zabıta müdürümüz biz şu anda çıkarttık. Şükür, Çevre Şehircilik Bakanımız yönetime Genel Müdürlüğümüzle konsorsiyum dahilindeki çalışmalarımızı bir neticesini almış olduk. Onun akabinde personel alım yönetmeliği çıktı. Şuanda da zabıta yönetmeliğini arkadaşlarımız ve biz beraber yeni genel müdürümüzle çalışıyoruz. Çok kısa bir sürede çıkacak inanıyorumki o çıktığı zaman hem kurumsal manada hem fiziki manada hem de çalışma iş azmi manasında da mevzuat bizi rahatlatacak. Ama bu yeterlimi değil. Şimdi biz meslek yeterli kurumlar biliyorsunuz. Aile Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığımız uhdesinde Mesleki Yeterlik Kurumu'ndan da Türkiye’deki meslek standart yetkisini aldık. Federasyon olarak aldık işlemlerimiz bitti bakanlık onayı çıktı ve şuanda biz 6 ay içerisinde bir meslek standartlarına getireceğiz ki aslında Türkiye’de önemli bir görev yapan aslında şehir dışında city  polis dediğimiz şehir polisi mantığını hayata geçiren bu yapının her kategoride de kurumsallaşmasını sağlamak istiyoruz. Bu konu hakkında devletin mekanizmaları da sağ olsunlar İçişleri Bakanlığımız, Çevre Şehircilik Bakanlığımız, Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız da bize desteklerini veriyor. Verdiği söz de sivil toplum kuruluşu olarak çünkü ciddi vakarlı bir duruş sağlamak istiyoruz ki birinci çalıştayımızda bunun eksiklerini gördük. Türkiye'nin 81 ilinden daire başkanları, müdürlerimiz geldi. Bize oradaki sıkıntıyı anlattı. Çünkü Şırnak'taki bir sıkıntı ile Trabzon'daki bir sıkıntı Trabzon'dakiyle İstanbul’daki bir değil. Yönetmeliklerimiz çıkartılıyor ve gönderiliyor. Ama uygulama merci çok farklı. Yönetmelik 20 sayfadır alır okursunuz ama anladığınız kadar yaparsınız ama sahadaki uygulaması inanın çok farklı. O yüzden biz buradaki yönetmeliklerimizi kanun verdiği güçle doğruya kanalize ederek halk için halk adına devlet için çalışıyoruz.

“Dört dörtlük değiliz ama daha iyiye doğru gidiyoruz”

Şimdi buna bir kaç konu da bakmak lazım çünkü temizlik aldığınız paylar 400 – 500 bine göre bölüyorsunuz ama 1 milyona hizmet ediyorsunuz, bu bir sıkıntı. Diğer yani bütün alandaki zabıta hizmetlerinden tutun temizlik hizmetlerinin her alanda da aldığınız imkanla verdiğiniz imkan çok farklı. Ama sonuçta devletin mekanizmasını sahada indirgemek, aza indirgemek bize yakışmaz. O yüzden Belediye başkanımız bu konudaki hassasiyeti şu. Hem sahayı gezelim başkanımız çünkü devamlı sahada geziyor, etkiyi tepkiyi alıyor, problemi alıyor. Elimizden geldiği kadar dönüşüm boyutunda da mücadele ediyoruz. Takdir edersiniz ki Altındağ, Siteler, Ulus dediğimiz ana arterlerde iş verimliliği çok hızlı. O yüzden mesela gündüz insanlar Keçiören otel kent gibi görünürken Altındağ iş kenti gibi görünüyor. Otomatikmen burada ki etkiye tepkiyi de yapmaya gayret gösteriyoruz. İnanıyorum ki başkanımız bu konu hakkındaki hassasiyeti sahada da gösteriyor. Daha az şikayet almaya gayret gösteriyoruz. Çözüm mekanizmamız ana odak noktamız tabii kaçırdığımız yerler var mıdır? Kesinlikle vardır. Dört dörtlük değiliz. Ama inanıyoruz ki başarma azmimiz her gün daha iyiye doğru gidiyor.

YÖK meslek yüksekokulu açmayı planlıyor

Şimdi burada iki handikabımız var. Birincisi şu zabıta olmak isteyen önce devlet memuru olacağını bilecek. 657 sayılı devlet memurları kanuna göre önce ilgili belediye hangi belediyemiz, ben zabıta memuru alacağım, şu kadar sayı da alacağım diye ilana çıkacak. İlana çıktığı zaman biliyorsunuz boy ve kilo ebatları var bunun bir standardizasyonu var. Buna göre uygun şartları veriyor. Aynı zamanda mevzuat diyor ki istersen ek şart koyabilirsin. İşte üniversite mezunu, lise mezunu mesela nasıl diyeyim size teknik kadro veya işte gıda mühendisi gibi teknik içerikler de verebiliyor ve bunlara göre alım yapıyor. Bunlara göre önce KPSS dediğimiz puanla ilgili bir puan tabanı belirleniyor mesela 70 puandan diyor taban alacağım alıyorum müracaatları alıyor 50 kişi alacaksa bunun iki katını kabul ediyor. Arkadaşlar bunla ilgili çalışmalarını bitirdikten sonra da mülakat boyutuna geçiyor. Yani sen zabıta biliyorsunuz asli unsur olarak halkın birebir muhatap olduğu kişi buna uygun musun? Arkadaşlar bu noktadan sonra da bundan sonra da devlet memuru olarak atamaları yapılıyor. 

"5-6 aya kadar onu bir hareket haline getireceğiz"

Ama en büyük handikap eğitim. Yani zabıta maalesef ki maalesef bir eğitim yok. Biz bunla ilgili de YÖK Başkan yardımcımızla bir toplantı yaptık. Dedik efendim maalesef yani polisin memuru da ayrı bir eğitim alıyor. Komiser yardımcısı dediğimiz arkadaş ayrı bir eğitim alarak sahada indiriyorlar ve çözüyorlar jandarmada öyle keza. Ama zabıta city polis şehir polisi diyoruz ama böyle bir eğitimde almıyor. Bunu ne yapabiliriz? O da,  sağ olsun dediki önce meslek yeterlilik kurumundan bir standartasyon  çıkartalım. Şimdi onu bitirdik. Allah nasip ederse 5-6 aya kadar onu bir hareket haline getireceğiz. Ondan sonra da YÖK bizle ilgili Meslek Yüksekokulu açmayı planlıyor ve bunu kabul etti. Şimdi biz de bu aşamayı da ikinci aşamayı tamamlarsak hem eğitimli hem sahada ki kent yaşamına planlayacak bir aktivasyon da olan bir zabıta memuru sahaya çıkarmak istiyoruz. Eğitim gerçekten önemli hatta Genel Müdürlüğümüzde şu andaki mevzuat çalışmamız devam ederken şunu dedik bir zabıta ataması yapıldıktan sonra bir 6 ay özel eğitim alsın.  İntibak eğitimi, yani YÖK,  hareketliliği çıkıncaya kadar alsın ki çok önemli bir de biliyorsunuz eğitimi şöyle bir önemli kalitesi var biz mevzuatlarda mülga olabiliyor, değişebiliyor, güncellenebiliyor ve memurumuz bunu bilmezse sahada problem yaşıyor. O yüzden kendi hizmet içi eğitimlerimizi de hem Türkiye Belediyeler Birliği nezdinde hem Bakanlığımızın Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü nezdinde de buna şu anda planlıyoruz.

“Bana bir şey olmaz mantığını artık atalım”

Öncelikle genelge'lerimizin açıklamasındaki detaylara uymak zorundayız. Niye? Çünkü bir kardeşimiz, bir abimiz, bir ablamız, bir amcamızın hasta olmasına vesile olmak vebal olur. Ve bu da bir sıkıntı olur. Öncelikle vebalini hissetmemiz lazım. O yüzden de bu hani sayın bakanımız TMM dediği temizlik, maske, mesafe dediğimiz olayları hassasiyetle takip etmek ve bu konulardaki çalışma arkadaşlarımızı iş ortamındaki işçilerimizi kendimizi de izole etmek zorundayız. Yani burada bana bir şey olmaz mantığını artık atalım. Çünkü bazen mesela şimdi bir işiniz var, ihale almışsınız. Ve bu ihale nedeniyle işi bitirmek zorundasınız ama personelinizde Kovidli  veya bir teması var. ‘Bir şey olmaz gel sen’ dediğiniz zaman oradaki diğer çalışanlar vebali Allah korusun bir ölüm vebali ağır yükünü de almış olursunuz.  İstirhamımız şu; kurallara kaideye uyalım, birlik ve beraberlikle Türkiye Cumhuriyeti birlik ve beraberlik azmini her zaman göstermiştir. Bundan sonra da göstereceğine inanıyoruz. Bu azimle biz bunu da aşacağız daha güzel günlere beraber gideceğiz.

http://www.ankaramasasi.com/haber/416599/zabitalar-meslek-yuksekokulunda-egitim-alacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.