Ankara'da koronadan vefat edenlerin defin işlemi nasıl gerçekleşiyor?

Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Mezarlıklar Daire Başkanı Köksal Bozan, Ankara’da koronavirüsten vefat edenlerin nerede, nasıl ve hangi önlemlerle defnedildikleriyle ilgili detayları tek tek anlattı.
Zeliha Demirci
|
02 Aralık 2020, Çarşamba - 21:33
Ankara'da koronadan vefat edenlerin defin işlemi nasıl gerçekleşiyor?

ABB Mezarlıklar Daire Başkanı Köksal Bozan, pandemi döneminin başlamasından itibaren belediye olarak koronavirüs cenazeleri ile ilgili alınan önlemleri, cenaze defin sürecini, Ankara’da nerelere defnedildiklerini Ankara Masası'na anlattı.

Bozan, koronavirüs vakalarının ilk tespit edilmeye başlandığı 11 Mart 2020’den itibaren Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlıklara başladığını ifade etti.

Karşıyaka, Sincan Cimşit ve Mamak Ortaköy'e yeni gasilhane yapıldı

Ankara'nın 3 büyük mezarlığında Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş'ın talimatıyla hayatını kaybedenlerin yıkanması için yeni gasilhanelerin yapıldığını ifade eden Bozan, şu şekilde konuştu;

“İlk vakalardan sonra birkaç tane üst üste genelge yayınlandı. Çünkü devletimiz mart ayında çok ciddi bir önlem düşünüyordu. Sağlık Bakanlığından, İçişleri Bakanlığından ve Diyanet İşleri Başkanlığından her gün sürekli genelgeler gelmeye başladı. Bir önce önlemenin yoluna bakılıyordu. Biz o zamandan hazırlıklarımıza başladık. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş’ın talimatıyla ki bu geleceği görmektir, müthiş bir öngörüdür. Bir gün bana dedi ki;  ‘Bu koronavirüs dünyayı kapladı. Türkiye'de de ne olacağı belli değil. Biz koronavirüsten ölenleri normal gasilhanelerimizde yıkamayalım, biz yani gasilhaneler yapalım ayrı yıkayalım.’ Bizim de ilk önlemimiz bu oldu.

Biz Karşıyaka, Sincan Cimşit ve Mamak Ortaköy olmak üzere 3 büyük mezarlığımıza sadece koronavirüs ve diğer salgın hastalıklardan vefat edenler için gasilhaneler hazırladık. Sadece cenaze esnasında değil toplumun her kesiminde uygulanması gereken temizlik, maske, mesafe kuralları var. Özellikle maske. Gelen cenaze yakınlarına da, ziyaretçilere de sürekli maske dağıtırız. Mezarlıkların her yerine dezenfektan koyduk. Bununla beraber gelen herkese kolonya ikramımız olur.”

"Bunların hepsinde arkadaşlarımız gerekli önemleri alıyor" 

Koronavirüs nedeniyle vefat eden kişinin, hastaneden ölüm raporunun gelmesiyle birlikte önlemlerini almaya başladıklarını aktaran Bozan, “Cenaze taşıyan araçlarımızda kesinlikle şoförlerimiz ve taşıyıcılarımız maskelidir, hijyeniktir, tulumludur, eldivenlidir bunlara çok ciddi şekilde dikkat ederler. Gasilhane çalışanlarımız da aynı konularda çok dikkatliler. Özellikle tulumlarımız tek kullanımlık. Aynı şekilde defin esnasında bulunan kazıcı arkadaşlarımız da dikkatli… Silsile birbirini takip ediyor. Aldın, yıkadın, dini hizmetini yaptın ve defin işlemini yaptın. Bunların hepsinde arkadaşlarımız gerekli önemleri alıyor.” ifadelerini kullandı.

Ankara Şehir Hastanesi haricindeki hastanelerde cenaze yıkanmıyor

Cenazelerin, Mamak Ortaköy Mezarlığının gasilhanesinde yıkanarak tek bir yerden çıkmış olmasının önemli bir mesele olduğunu vurgulayan Köksal Bozan, Ankara Şehir Hastanesi’nin dışında başka bir hastanede cenaze yıkama işleminin gerçekleştirilmediğinin bilgisini verdi.

Koronavirüs cenazeleri il dışına çıkabilecek

Pazartesi gününe kadar koronavirüs cenazelerinin şehir dışına çıkamadığını söyleyen Başkan Köksal Bozan,  “Geçen sene mart ayında Sayın Valimiz ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş yaptıkları istişare sonucunda koronalı cenazelerin il dışına çıkarılamayacağı konusunda bir talimat vermişlerdi. Biz de uyguluyorduk. Ama hükümetimizin, Valimizin ve Belediye Başkanımızın takdirleridir, pazartesi günü tekrar bir talimat geldi; artık biz koronalı cenazelerin il dışına naklini yapabiliyoruz. Önce yıkanıyor, ceset torbasına koyuluyor sonra tabuta koyuluyor. Daha sonra cenaze araçlarımızla istenilen yere naklini yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Karantinadaki yakınları cenazelere katılamıyor

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmiş bir insanın, karantina sürecindeki aile fertlerinin cenazelere katılamadığını anlatan Köksal Bozan şunları kaydetti:

“Dün 4 tane cenaze yakını aradı beni. ‘Ben karantinadayım; abim, kardeşlerim karantinada kuzenim gelecek. Siz de yardımcı olur musunuz?’ dedi. Yani göründüğü gibi değil. Buz dağı gibi bir de arka tarafı var. Bugün hastaneler gerçekten dolu.”

Tabutla da defin yapılıyor

En çok merak edilen konulardan biri olan tabutla defin işlemini hakkında bilgi veren Başkan Bozan, ailenin rızası doğrultusunda tabutla defin yapılabildiğini aktardı. 

Bunun yasal bir süreç olduğunun altını çizen Bozan, “Bazı yerlerde tabutla defin yapıyoruz. Bazı yerlerde de ceset torbasıyla defin yapıyoruz. Özellikle mükerrer definlerde tabut olmuyor. Yani bir mezar ikinci kez kullanılırken çok fazla açılamıyor. Bu nedenle tabutu yerleştirme şansınız yok. Ceset torbasıyla defin yapıyoruz.” dedi.

“Koronavirüs mezarlığı oluşturuldu”

Koronavirüs sürecindeki cenaze işlemleri için alınan tedbirleri anlatmaya devam eden Köksal Bozan şunları ekledi:

“Koronavirüsle alakalı Mamak Ortaköy'de ciddi bir mezarlık oluşturduk. Biliyorsunuz ülkemiz deprem kuşağında. Bunun dışında da sel felaketlerinin yaşandığı şehirdeyiz. Yangın olur, deprem olur vs… Mamak Ortaköy Mezarlığımızda bu durumlar için ayrılmış bölgelerimiz var. Koronavirüs için de bir ada oluşturduk, defin işlemleri yapılıyor.”

“Cenazeler için randevu veriyoruz”

Köksal Bozan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kesinlikle aynı anda defin yaptırmıyoruz. Yine önlemlerimizden birisi de bu. Mart ayından itibaren yani koronavirüsün ilk görüldüğü andan itibaren Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatıyla biz cenaze işlemlerine sabah saat 10'da başlıyoruz. Ölüm raporu ile gelen vatandaşlarımıza randevu veriyoruz. Sizin cenazenizi saat 10’da, 10 buçukta, 11’de kaldıracağız şeklinde.  Akşam saat altıya kadar günü bölüştürdük. Dolayısıyla hem namaz kılınırken hem de defin alanlarında birbirine rastlamadan cenazeleri kaldırmış oluyoruz.”

Sağlık çalışanları kadar mezarlık çalışanları da riskli grupta

Mezarlık çalışanları olarak çok riskli bir grup olduklarını belirten Başkan Köksal Bozan önemli bir açıklamada bulundu. 

Bozan: “Burayı özellikle bildirmek istiyorum. Türkiye'de bugün gündem de sağlık çalışanları değil mi? Benim eşim de sağlık çalışanı gerçekten çok zor şartlarda çalışıyorlar. Hastanelerde hastalarla hemhal olmak, tedavi etmek zorundalar.  Ama Türkiye'de çok fazla gündemde olmayan bir konu var ki ben bunu özellikle sizin aracılığınızla bildirmek istiyorum. Düşünün, koronavirüs hastası tedavi edilemediyse geldiği son nokta bizim burası. Tedavi olan eve gitti, olamayan bize geldi. Şu anda bize günlük ortalama 30-40 tane koronavirüs cenazesi geliyor. Bunların aileleri bile cenazeye yaklaşmıyor. Bazı cenazeleri bizim personelimiz evinden ya da morgdan alıp getiriyor. Burada yıkıyoruz, dini hizmetlerini ve defin hizmetlerini yapıyoruz. Toprağını dahi personelimizin kapattığımız çok ciddi şekilde vakalar var. Dolayısıyla vefat ettikten sonra, cenaze taşıyıcısından, bilgi işlemini yapandan, cenaze namazı kıldırandan, defin alanına hazırlayandan, cenazeyi yıkayandan hepsi direkt koronalı cenazeyle ve yakınlarıyla muhatap olmak zorunda.”

“Benim personelime de koronavirüs bulaştı”

Türkiye'de koronavirüsün bulaşmadığı kesimin kalmadığını söyleyen Köksal Bozan, “Sağlık çalışanlarından bir bir kaybettiğimiz kardeşlerimiz var. Benim de personelime geldi. Sekreterime, mühendisime, gasilhanede çalışanıma, güvenliğime, kazıcıya, imama, bilgi işlem çalışanıma maalesef geldi. Ama hamdolsun Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak koronavirüsü bir gün de problem edip, bugün vardiyalı çalışalım biraz sıkıntımız var demedik. Biz günlük hizmetlerimize aynı şekilde devam ettik. Geçen seneki hizmetlerimizden daha güzel şekilde devam ettiriyoruz. Hiçbir sıkıntımız yok.” şeklinde konuştu.

Cenaze hizmet ücretleri

Karşıyaka Mezarlığı’nda mezar satmak gibi bir çalışmalarının olmadığını belirten Bozan, sadece aile mezarlıklarının satışının yapıldığını söyledi.

Cenaze hizmet ücretleri hakkında da bilgi veren Köksal Bozan şunları kaydetti: “Evden alma, taşıma, yıkama, kefenlenme, din hizmetleri ve defin işlemi: Karşıyaka, Gölbaşı, Bağlum, Cebeci mezarlıklarımızda 700 TL; Mamak Ortaköy ve Sincan Cimşit mezarlıklarımızda 100 TL’dir. Bu belediye hizmetidir zaten bunlar da sembolik rakamlardır.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/416721/ankarada-koronadan-vefat-edenlerin-defin-islemi-nasil-gerceklesiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.