Aktarlar Derneği Başkanı Mert Ünyazıcı: Elek vazifesi görmek istiyoruz

Aktarlar Derneği Başkanı Mert Ünyazıcı, aktarlığın ulusal meslek standardına ulaşması için gerçekleştirilen çalıştaylar sonrası oluşturulan taslakla ilgili konuştu. Ünyazıcı, “Sektörünün adını lekeleyen kişiler için bir elek vazifesi görmek istiyoruz” dedi.
Zeliha Demirci
|
04 Aralık 2020, Cuma - 18:00
Aktarlar Derneği Başkanı Mert Ünyazıcı: Elek vazifesi görmek istiyoruz

Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) arasında imzalanan protokol uyarınca, aktarlığı belgeli meslek haline getirmek için ATO’nun 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi ile Aktarlar Derneği ve sektör temsilcilerinin katkılarıyla hazırlanan meslek standardı taslağı son şeklini aldı.  Taslak, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun onayını alması durumunda Resmi Gazete’de yayımlanacak. Aktarlar Derneği Başkanı Mert Ünyazıcı, söz konusu taslakla hedeflenenleri Ankara Masası'na anlattı. 

"Her önüne gelen aktarlık yapmamalı"

ATO olarak bütün meslek gruplarının sıkıntılarını çözmek için çalıştıklarını söyleyerek söze başlayan Aktarlar Derneği Başkanı Mert Ünyazıcı, hazırlanan meslek standardı taslağına neden ihtiyaç duyulduğuna değindi, Ünyazıcı, “ Herkes istediği zaman aktar dükkanı açabiliyor. Sonuçta biz insanların sağlığına faydalı olacak şeyleri veriyoruz. Dolayısıyla aktar olarak belli bir bilgi ve birikime ihtiyacınız var. Bu nedenle de her önüne gelenin aktarlık yapmaması gerektiği kanısındayız. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de işini doğru yapmayan insanlar olursa sektöre bir darbe vuruyor, adını kötülüyor. Açıkçası biz de önce aktarlık sektörünün adını lekeleyen kişileri aramızdan çıkartmak için bu işe başladık. Bir elek vazifesi görmek istiyoruz. Çünkü yıllardır bu işe gönül vermiş firmalarımız ve insanlarımız var.” ifadelerini kullandı.

"Bitki Bilimi'nin yıllardır savunucusuyuz"

İnsanlara verdikleri değeri belli etmek amacında olduklarını söyleyen Aktarlar Derneği Başkanı Ünyazıcı, “Aktarlık sektörünü rant kapısı gibi görüp 3 günlüğüne bu işe giren sonra da hiçbir şey olmamış gibi çıkan kişiler ve firmalar var. Biz bunların olmasını istemiyoruz. Çünkü merdiven altı dediğimiz üretimler yapılabiliyor. Bunları engellemek istiyoruz. Biz Türkiye’de uzun yıllar kocakarı ilacı diyerek aşağılanan Bitki Bilimi'nin yıllardır savunucusuyuz. Bu savunuculuğumuzu da belgelendirip taçlandırmak istedik.” dedi.

Ünyazıcı konuşmasına şöyle devam etti: “ATO’nun içinde, ATO İDEA dediğimiz bir akademi bölümü var. Biz Aktarlar ve Çiçekçiler Komitesi olarak karar alıp tavsiyede bulunduk. Dedik ki ATO bünyesi altında Mesleki Yeterlik Kurumu ile birlikte bir çalışma yapalım. Ve bu çalışmayla beraber bir belgelendirme süreci olsun ama ATO'nun içinde olsun. Çünkü ATO’nun çok ciddi kurumsal yapısı vardı. Değerli Başkanımız Gürsel Baran, Başkan Yardımcımız Halil İbrahim Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerimizle beraber ciddi bir kurumsal yapı oluştu. Gerçekten sektörlerle ilgili nokta atışı tespitler yapılarak doğru sorunlara çözümler üretiliyor. Biz de bunu neden yapmayalım dedik. Başkanımız, başkan yardımcımız ve yönetim kurulu desteği ile böyle bir çalışma başlattık. Mesleki Yeterlik Kurumu da çok olumlu baktı. Böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunun herkes farkında.”

Aktarlık belgesinden şimdilik mevcut aktarlar yararlanabilecek

Aktarlık Mesleği İçin Ulusal Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü’nün imzalanmasının ardından oluşturulan meslek standardı taslağını anlatan Mert Ünyazıcı, “Çalıştaylarda içerik hazırlandı, Mesleki Yeterlilik Kurumu’na başvuru süreci hazırlandı. Aktarlık belgesi için bir eğitim olacak. Bu eğitim için neler gerekiyor onlarla ilgili ana temalar belirlendi. Bu süreçte çalıştay için sektördeki temsilciler geldi. Bakanlıktan geldiler, destek oldular. Şu anda görüş aşamasında büyük ihtimalle olumlu sonuçlanacak diye düşünüyoruz.  Belge için yapılacak eğitim de şu anda aktar olarak mevcut çalışanlara verilecek. Yani ilk etapta mevcut aktarları belgelendireceğiz. Eğitimler için aktarlar arasından seçilecek eğiticilerimiz vardır, onların da değerlendirmesi olacak. Bu belge ile daha bilgili ve bu işe gerçekten gönül veren kişiler aktarlık yapacak.” şeklinde konuştu.

Belge almak istemeyen aktarın sektörde yer edinme çabası içinde olacağının mesajını veren Ünyazıcı şu ifadeleri kullandı: “Siz aktarlıktan sadece rant elde etmek istiyorsanız ama bunun bir eğitim süreci varsa kaçarsınız, uğraşmazsınız.  Eğitimini aldıysanız da bu iş için çabalarsınız.  Bir boyacı ustası düşünün, boyacılılık eğitimi alan biri ondan başka şey için çabalamaz. Eğer eğitim almak istemeyen aktar olursa dükkanını ya kapatmak ya da başka bir şeye çevirmesi gerekecek. Biz de burada şu şekilde elek vazifesi görüyoruz.”

Yeni aktar dükkanı açmak isteyenler ne yapacak?

Mert Ünyazıcı, aktarlığın belgeli meslek haline gelmesi durumunda yeni bir aktar dükkanı açmak isteyen kişiler için hayata geçirmeyi düşündükleri fikirlerini de paylaştı. Aktar dükkanı açmak isteyen birinin belge almak için belirli süre bir aktarın yanında çalışmasını istediklerini söyleyen Ünyazıcı, “Tabii ki Tıbbı ve Aromatik Bitkiler bölümü mezunlarının, ziraat mühendislerinin, eczacılık fakültesi çıkışlıların aktarlık belgesi almak için alacağı eğitim diğerlerine göre daha kısa olacak.” görüşünde bulundu.

İnsanlar gönül rahatlığıyla aktarlardan alışveriş yapacak

Aktarlık mesleği standardı taslağının içeriğini çok güzel hazırladıklarını belirten Ünyazıcı, “Bir aktarın gerçekten nasıl bir bilgiye sahip olması gerektiği çok iyi değerlendirdik. İnsanlara nasıl bir sunum olacağına kadar detaylı çalıştık. İnsanların daha kaliteli ve belgeli aktarlarda gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilecek.” şeklinde konuştu.

Aktarlar olmasaydı Türkiye’de Bitki Bilimi şu anda olduğu kadar önemsenmeyecekti

Mert Ünyazıcı, aktarların yanlış anlaşılmalara kurban gittiğini belirterek, bu düşüncesini şöyle açıkladı: “Bir dönem merdiven altında üretilmiş, insan sağlığına tamamen zararlı bir ürün aktarlar tarafından üretilmiş gibi reklamları yapıldığı ama şunun altını çizmek istiyorum; aktarlar olmasaydı Türkiye’de Bitki Bilimi şu anda olduğu kadar önemsenmeyecekti. Bunun için eskiden beri çalışan sektör bizdik. Şu anda çok şükür üniversitelerimiz, doktorlarımız, eczacılarımız çok ciddi anlamda çalışmalar yapıyor. Ama aktarların payı büyük.” 

http://www.ankaramasasi.com/haber/422247/aktarlar-dernegi-baskani-mert-unyazici-elek-vazifesi-gormek-istiyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.