Ankara Büyükşehir Belediyesi devlet büyüklerine vefasını gösterdi

Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB), devlet büyüklerinin mezarları için başlattığı bakım onarım çalışmalarını tamamladı. ABB Mezarlıklar Daire Başkanı Köksal Bozan yapılan çalışmalar hakkında Ankara Masası’nda konuştu.
Zeliha Demirci
|
10 Aralık 2020, Perşembe - 18:17
Ankara Büyükşehir Belediyesi devlet büyüklerine vefasını gösterdi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın talimatıyla geçtiğimiz ay Cebeci Asri Mezarlığı’nda bulunan devlet büyüklerinin mezarlarına bakım ve onarım çalışması başlatılmıştı.

"Vatana hizmet etmiş devlet büyüklerimiz var"

Tamamlanan çalışmaların ardından Ankara Masası’na konuşan ABB Mezarlıklar Daire Başkanı Köksal Bozan, “Sayın Mansur Yavaş Bey Ankaralı'ya hizmet edebilmek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Bu noktada bizler de üzerimize düşen görevlerle alakalı talimatlarını eksiksiz yerine getirmeye çalışıyoruz. Cebeci Asri Mezarlığımız 150 yıllık bir mezarlık… Burada bu millete, bu vatana hizmet etmiş devlet büyüklerimiz var. Bu büyüklerimizin ziyaretlerini yine devlet adamlarımız yapıyor ama evlatlarından, ailelerinden pek fazla kimseleri yok. O mezarlar gerçekten harabe şekline dönmüştü.” ifadelerini kullandı.

"Mezarlıkların halini gördü talimat verdi"

Köksal Bozan konuşmasına şöyle devam etti: “Mansur Yavaş Başkanımız Cebeci Asri Mezarlığı’nda bir cenazeye katılmıştı. O zaman o mezarlıkların halini gördüğü zaman talimat verdi bize. Dedi ki: ‘ Derhal büyüklerimize ait mezarlıklarla alakalı bir çalışma yürütün’ Biz de önce devlet büyüklerimizle ilgili bir tespit yaptık. Daha sonra yapılması ve onarılması gereken mezarlıklarla ilgili gerekli çalışmaları yürüttük.  Bazı devlet büyüklerimizin mezarıyla hala çocukları ilgileniyor. Biz hiç yapılmayanlara bakalım dedik. İşte bu noktada Eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, Eski Başbakan Refik Saydam, Mustafa Kemal Paşamızın kız kardeşi Makbule Atadan, Eski Milletvekili Mutlu Menderes, Eski Ankara Valisi Nevzat Tandoğan, Eski Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip, eşiyle beraber Eski Milletvekili Tunalı Hilmi, Eski Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri ve Eski Dışişleri Bakanı Numan Menemencioğlu’nun mezarları vardı.”

“Mezarların tarihi dokusunu bozmadık”

Geçtiğimiz ay çalışmaları ve kontrolleri biten mezarlar hakkında detaylı bilgi veren Bozan, “Biz bir kere mezarların tarihi özelliğine hiç dokunmadık. Yani ilk nasıl yapıldıysa öyle kaldı. Mesela Tunalı Hilmi’nin mezarı çok farklıdır. Üzerinin yapı taşı, baş taşı kenarları her şey çok farklıdır. Nevzat Tandoğan’ın da Refik Saydam’ın da farklıdır. Biz mezarın tarihi dokusunu hiç bozmadan kırılmış mermerlerin hepsini çıkardık. Olmayan mermerlerini tamamladık. Eskiyen baş taşlarını değiştirdik, silinen yazıları yeniden yazdırdık. Mezarın etrafındaki koruma alanlarındaki kırık dökükleri ortadan kaldırdık. Bazı mezarların kenarları eski Ankara taşıyla yapılmıştı biz tarihi yapıya dokunmadan tadilatlarını yaptık. Bugün Refik Saydam'ın mezarına gittiğiniz zaman tertemiz, bütün bakımları yapılmış şekilde görebileceksiniz.” şeklinde konuştu.

Tunalı Hilmi’nin yakınları mezarı görünce ağladı

Bakımı yapılan mezarların yakınlarının neredeyse kalmadığının altını çizen Köksal Bozan, “Tunalı Hilmi'nin amcasının torunuyla görüşebildik. ‘Biz yıllardır bu konuyla alakalı istekte bulunuyorduk ama kimse bu talebi karşılamamıştı. Siz bize sormadan böyle bir şey yaptığınız’ diyerek ağladılar. Biz herkese telefon etmeye çalıştık.” dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/432764/ankara-buyuksehir-belediyesi-devlet-buyuklerine-vefasini-gosterdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.